Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. prosince 2019 16:08
Čas čtení 0:00
Tímea Krauszová

Novináře uškrtili a prý i rozčtvrtili, jeho tělo dodnes nenašli. Vrahové dostali trest smrti

NEWS
Uložit Uložené

Novináře Džamála Chášukdžího zavraždili 18. října 2018.

Saúdskoarabský novinář Džamál Chášukdží psal pro Washington Post i The Guardian a otevřeně kritizoval korunního prince Mohameda bin Salmána. V říjnu 2018 ho zavraždili na saúdskoarabském konzulátu, vyšetřovatelé OSN z jeho vraždy viní saúdskoarabský režim, píše BBC.

Pracoval pro královskou rodinu, později šel do dobrovolného exilu

Chášukdží byl prominentním saúdským novinářem, psal například o vzestupu lídra Al-Káidy, Usámy bin Ládina. Desetiletí měl blízké vztahy se saúdskou královskou rodinou, pracoval i jako jejich poradce. Později se ale stal kritikem prince Salmána. Podle The Guardian chtěli, aby přestal používat svůj účet na Twitteru s více než 1,5 miliony followerů, na kterém také otevřeně kritizoval prince.

V roce 2017 odešel do dobrovolného exilu do USA. Tam přispíval pro Washington Post, ve svých článcích opakovaně kritizoval prince Salmána a podle BBC ve svém prvním sloupku projevil strach ze zatčení.

Džamál Chášukdží

Džamál Chášukdží
Džamál Chášukdží Zdroj: TASR/AP

Zaškrtili ho a jeho tělo rozřezali, princ popírá, že by vraždu nařídil on

Novináře naposledy viděli 18. října 2018 na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, kam si šel vyřídit potřebné dokumenty před svatbou. Jeho snoubenka ho celé hodiny čekala venku, ale už ho nikdy neviděla. V ten den totiž novináře zavraždili.

Princ Salmán podle BBC popíral podezření z vraždy již od začátku. Saúdská Arábie více než dva týdny tvrdila, že novinář z konzulátu odešel, dokonce podle Daily Sabah si jeden z vrahů oblékl novinářovy šaty, aby jeho odchod zachytily kamery. Později začali tvrdit, že se Chášukdží dostal do rvačky, při které zemřel. Různí veřejní činitelé ale podávali různé zprávy, z nichž se nedala zjistit skutečná příčina smrti.

Domů
Sdílet
Diskuse