Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. prosince 2019 11:34
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Urvaný prst, vyděšený pes, následky do konce života. Co se může stát, když se silvestr vymkne z rukou

ZAJÍMAVOSTI BRNO ČESKO
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let
a chci zobrazit obsah
zpět na hlavní stránkuZpět

Přestože se o nebezpečích spojených s petardami mluví každoročně, vždycky se najde někdo, kdo na nebezpečné hrátky nakonec doplatí.

Ať už je veřejnost informována jakkoliv, hasiči s policisty a záchranáři musí každoročně řešit desítky případů, ve kterých rachejtle nadělají mnohem víc škody než užitku. My jsme se snažili dát dohromady nejčastější incidenty, jejichž důsledky mohou být fatální pro prožití příjemných a ničím nerušených oslav konce roku.

Doporučeno
Silvestry budou nejspíš brzo úplně bez ohňostrojů. Zakazují je města po celém světě Silvestry budou nejspíš brzo úplně bez ohňostrojů. Zakazují je města po celém světě 30. prosince 2019 18:30

Minulý rok se totiž nesl v podobném duchu, jako ten předchozí. Lidé se zrovna nepoučili, proto nebylo nouze o požáry nebo ustřelené prsty. Podle tiskové zprávy hasičů je nejvíce požárů v prvních třech hodinách Nového roku a jejich počet každým rokem roste. Na vině je samozřejmě zábavní pyrotechnika. Škody pak šplhají až k milionům korun. 

„Nejčastěji hoří trávní porosty, kontejnery s odpady, okrasné keře nebo věci na balkonech. V poslední době dochází i k zapálení odstavených aut a objevují se i případy vyhořelých bytů, do kterých vlétly zapálené světlice," zmiňuje mluvčí hasičů Nicole Studená. Příčiny těchto požárů se opakují: lidská nedbalost, špatná manipulace s pyrotechnikou. Hasiči tak vybízí  k velké ostražitosti. 

Hasiči v silvesterovském období vyjíždí k požárům nejčastěji ve velkých městech. „Pokud se podíváme na počty výjezdů, tak loni od silvestrovské půlnoci do třetí hodiny ranní zasahovali hasiči u 125 požárů (dlouhodobý denní průměr je 47 požárů). V posledních pěti letech značně narostl počet požárů odpadů, popelnic, kontejnerů, trávních porostů a okrasných keřů v časných ranních hodinách Nového roku," doplnila mluvčí. Za většinu z nich mohou právě dělobuchy. 

Počet požárů vzniklých během oslav nového roku (Zdroj: HZS ČR)

  2016 2017 2018 2019
Nový rok 1.1. 163 146 169 186
Konec roku 31.12. 92 69 93  

Hasiči se proto snaží předejít dalším katastrofám osvětou. Abyste například koupili kvalitní pyrotechniku, kupujte ji u autorizovaných prodejců. Na samotných rachejtlích by pak měl být návod v českém jazyce a certifikační značka. Doma pak zábavní pyro odkládáme na suché místo mimo dosah dětí nebo otevřených ohňů. A určitě během odpalování nepijte alkohol ani nepožívejte žádné omamné látky. Samozřejmostí je také to, že s petardami manipulují pouze dospělí na volných prostranstvích.

Ale ani kvalitní pyrotechnika vás neochrání před občasným selháním nejen jejím, ale hlavně lidského faktoru. O to více v případech, kdy má člověk například přihnuto. S takovými nehodami mají zase zkušenosti záchranáři a doktoři. Minulý rok měli například spoustu práce lékaři z vinohradské kliniky plastické chirurgie. Podle Českého rozhlasu byl dle slov doktorů loňský silvestr nejhorší za posledních 20 let

Doporučeno
Silvestrovské ohňostroje zabíjí ptactvo, ubližují domácím zvířatům a znečišťují životní prostředí Silvestrovské ohňostroje zabíjí ptactvo, ubližují domácím zvířatům a znečišťují životní prostředí 30. prosince 2018 20:17

Zkušeností s otřesnými následky držení petard v ruce má i zpěvačka a herečka Monika Absolonová, která se skrze svůj Instagram snaží šířit osvětu o jejich nebezpečnosti. „To, co vidíte na fotce, je úraz ze Silvestra tohoto roku (2018/2019). Čtrnáctiletý syn mojí kamarádky šel na chalupě zapálit petardu, a tohle je výsledek,"  píše.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Monika Absolonova (@monika_absolonova),

„Jen díky skvělým doktoům přišel „pouze“ o jeden prst. Dávám to sem proto, že každý rok se na to upozorňuje v médiích, kolik je stračlivých úrazů z pyrotechniky a stejně marně," upozorňuje odběratele jejího kanálu. Doplnila však, že ohňostroje miluje, preferuje však, když je dělají profíci. „Každý má pocit, že se ho to netýká, že se mu to nemůže stát. Dávejte na sebe pozor,“ připojila na závěr sdělení. 

Na tento post jí odpověděl i starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný s tím, že v momentě, kdy se stane primátorem, zruší všechny ohňostroje už jenom kvůli čtyřnohým mazlíčkům.

Doporučeno
„Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic 29. března 2024 9:00

Nejde však pouze o psy nebo kočky. Článek v časopisu Ochrana přírody autorů Pavla Jašky, Jiřího Sikory a Věry Sychrové „Vliv zábavní pyrotechniky a ohňostrojů na ptáky", zjišťuje, že krásnými vizuálními efekty trpí i volně žijící zvířena, například ptáci. Vzhledem k tomu, že se tyto oslavy konají v noci, nemají vědci tolik poznatků, kolik by chtěli. Zjištěno ale bylo například to, že na ptáky mají vliv jak oslepující výbuchy, tak jejich zvuky. Nicméně zvuky je ovlivňují mnohem víc. 

U zvířat hlavně tyto výbuchy vzbuzují úzkosti, strach, zvýšený srdeční rytmus, únikové reakce nebo paniku. Vodní ptáci jsou na tyto stimuly náchylnější, což se potvrdilo například před pár lety v Praze, kdy vyděšené labutě vlétly do tramvajového vedení. Podle odborníků je tedy nanejvýš vhodné omezování veškerých ohňostrojů už jenom proto, aby bylo pro zvířata soužití s námi snesitelnější po celý rok. 

My bychom vám proto chtěli popřát šťastný Nový rok bez velkých komplikací, vykročení správnou nohou do roku 2020 a hlavně ve zdraví. A to jak nás či vás, tak i zvířenu, která si letos bude muset bohužel zase protrpět své.

Domů
Sdílet
Diskuse