Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. ledna 2020 14:30
Čas čtení 0:45
Vojtěch Vanda

Lékaři z Podolí operovali obrovský nádor nenarozenému děvčátku, zachránili mu tím život

NEWS
Uložit Uložené

Už týden je momentálně zdravá Miriam na světě v péči svých rodičů a doktorů.

Unikátní operaci provedli lékaři z centra fetální medicíny fungující při Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze. Zvládli operovat ještě nenarozenou holčičku v děloze matky pomocí laseru. Tím uzavřeli cévní přívod do nádoru, který mělo dítě v oblasti pánve u křížové kosti. Operace sakrálního teratomu, jak se zákrok odborně nazývá, vyšla na jedničku. Lékaři zmenšili dítěti nádor o polovinu.

Doporučeno
Muž se narodil s devíti prsty na noze. Operaci kvůli rodičům odkládal až do 21 let Muž se narodil s devíti prsty na noze. Operaci kvůli rodičům odkládal až do 21 let 31. října 2019 18:38

Centrum fetální medicíny se se svým úspěchem pochlubilo na Facebooku. „Díky opakovanému nitroděložnímu zákroku ve druhém trimestru s laserovým cíleným uzávěrem přívodných cév nádoru se zmenšila jeho funkční část na polovinu. Nádor měl 1,2 kilogramu," uvádí popisek. 

Úspěch je tím větší, jelikož šlo o opravdu unikátní operaci. „Jednalo se o první nitroděložní operaci tohoto typu v Čechách a na Slovensku. Miriam je prakticky bez potíží," doplňuje centrum šťastný konec do příspěvku. Podle iDnes spolupracuje Centrum fetální medicíny s univerzitní nemocnicí v belgickém Leuvenu. Od června 2012, kam se datuje jeho počátek, provedlo již přes 150 nitroděložních zákroků.

Boj však není úplně vyhrán. Lékaři musí nyní monitorovat, jak se děťátku pojmenovanému Miriam, budou vyvíjet životní funkce. Před týdnem, ve 34. týdnu těhotenství, se dostala na svět, od té doby je v péči neonatologů a dětských chirurgů ve fakultní nemocnici Motol. 

Domů
Sdílet
Diskuse