Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. února 2020 14:00
Čas čtení 15:30
Vojtěch Vanda

Devatenáctiletý designér vyvíjí aplikaci, která má přilákat dárce krve. Firmy se o něj rvou, a to ještě neodmaturoval (Rozhovor)

REFRESHER
Uložit Uložené

Pracovních nabídek nemá David Stančík zrovna málo. Přerovský gymnazista se však soustředí hlavně na svou aplikaci Darujukrev.cz, s níž se můžete stát superhrdinou, a na dokončení maturitního ročníku.

Co jsi v devatenácti letech dělal ty? Pracoval jsi na projektu, který má nejen celorepublikový, ale i zahraniční dosah, je člověku prospěšný, a otevírá dveře vstříc zářným zítřkům? Odpovědět kladně bude moci nejspíš jen opravdu málo lidí. David Stančík mezi ně dávno patří.

Přerovský UI/UX designér a brand designér má tolik práce, že by už ani nemusel chodit do školy, on ale svědomitě plní svou roli žáka a podnikatele, který se nyní rozhodl zpříjemnit proces darování krve.

Doporučeno
Přeletěl jsem krabice a naštípl si páteř. Hoříval jsem bez ochrany i 50 sekund, seznamuje s kaskadérstvím Martin Hub (Rozhovor) Přeletěl jsem krabice a naštípl si páteř. Hoříval jsem bez ochrany i 50 sekund, seznamuje s kaskadérstvím Martin Hub (Rozhovor) 17. února 2020 16:10

Produkt, se kterým o sobě dává Stančík vědět, nese název darujukrev.cz. Jedná se o aplikaci, která má motivovat mladé (i starší) dárce krve chodit darovat pravidelně. Když si ji stáhneš, budeš se moct s přáteli „předhánět“ v tom, kolik krve jste odevzdali na dobré účely, a třeba při tom zachránili životy. Za to budeš získávat digitální odznaky nebo třeba slevy v obchodech.

Co na to říct, devatenáctiletý gymnazista má v hlavě plán. Pokud ti ještě devatenáct nebylo, možná tě dneska trochu inspirujeme. Pokud už po devatenáctce máš, nejspíš si, při pomyšlení na tvých devatenáct, jenom povzdechneš. Ať tak či tak, projekt Davida Stančíka můžeš podpořit. Jak? A jakým způsobem aplikace vůbec funguje? Přečteš si níže.

Rozhovor David Stančík
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
V tomto článku si přečteš:
  • Jak funguje projekt darujukrev.cz
  • Kolik lidí za ním stojí
  • Proč se může odebraná krev skladovat pouze 49 dní
  • Jestli může být darování krve zábava
  • Proč buduje aplikace komunitu lidí
  • Jak může devatenáctiletý středoškolák zafinancovat takový projekt
  • Co Davida Stančíka motivuje k darování krve
Doporučeno
Ženy se ve věznici dostávají do konfliktu často. Muži to nemohou pochopit, říká ředitelka ženské věznice (Rozhovor) Ženy se ve věznici dostávají do konfliktu často. Muži to nemohou pochopit, říká ředitelka ženské věznice (Rozhovor) 25. ledna 2020 11:00

Tobě je 19, jsi ještě na gymplu. Ale už si vyděláváš na sebe.

Přesně tak. Chodí mi nabídky na práce v Praze, na senior pozice, na ty nejvyšší designové, kam se může člověk dostat. Ale já se je snažím většinou odmítat, protože samozřejmě, když člověk ještě studuje… Odstěhovat se do Prahy, neodmaturovat, a chodit do práce, je nesmyslné.


Nicméně, je to možnost.

Je to možnost, určitě, Ale momentálně se mi víc vyplatí podnikat jako freelancer, což dělám teď. Zároveň můžu mít čas dělat na projektech, na kterých mi hodně záleží, jako třeba právě darujukrev.cz.

Šel jsem darovat krev, strávil jsem tam asi dvě hodiny, a pak mě poslali domů. Protože zjistili, že beru léky, se kterými člověk nemůže darovat. Tak jsem šel domů, a přemýšlel, jak je to demotivující


Jak tě napadlo vytvořit projekt darujukrev.cz?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 80769 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse