Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. dubna 2020 16:33
Čas čtení 0:56
Vojtěch Vanda

Kočky se mohou nakazit koronavirem, uvádí studie. Psi jsou proti viru odolnější

ZAJÍMAVOSTI KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Nová studie tvrdí, že se kočky mohou mezi sebou nakazit pouze kapénkami.

Kočky mohou být novým koronavirem nakaženy, zatímco psi vypadají, že jsou proti nákaze nejspíš imunní. Takový výsledek zaznamenala studie, která byla publikována v časopisu Science. Výzkumníci se tímto snaží apelovat na Světovou zdravotnickou organizaci, aby se více věnovala možnému přenosu viru mezi lidmi a jejich mazlíčky. Se zprávou přišel web Al Jazeera.

Doporučeno
V Nizozemsku extra opatření proti viru nejsou, říká fotbalista Michal Sadílek. Když jdu s rouškou, lidé se usmívají (Rozhovor) V Nizozemsku extra opatření proti viru nejsou, říká fotbalista Michal Sadílek. Když jdu s rouškou, lidé se usmívají (Rozhovor) 6. dubna 2020 14:31

Studie dokonce zjistila, že se kočky mohou mezi sebou nakazit pouze kapénkami. Stejně jako kočky jsou na tom i fretky. Závěry nového výzkumu tak podporují ten původní ministerstva zemědělství, rybolovu a ochrany životního prostředí v Hong Kongu, že i některé kočky i psi mohou být nositelé viru. Hongkongská studie však vyloučila opačný přenos ze zvířete na člověka, přestože zvíře může nákazu od člověka dostat.

Studie proběhla za účelem zjištění, která zvířata mohou být nákaze náchylná, aby se na nich mohla provádět experimentální testování potenciálních vakcín na koronavirus. U koček má podobný průběh jako u lidí. Virus se dostane do plic, kde se usadí. U fretek se zdá, že se usadí pouze v horních dýchacích cestách a do plic se nedostane.

Doporučeno
Všech 11 nakažených v Grónsku se vyléčilo. Jde o jedinou zemi bez aktivních případů Covid-19 Všech 11 nakažených v Grónsku se vyléčilo. Jde o jedinou zemi bez aktivních případů Covid-19 9. dubna 2020 12:25

Tato zjištění by měla být pro všechny potenciálně nakažené či potvrzené nemocné varováním. „Data nám ukázala, že nejen lidé by se měli v rámci domácnosti držet od nakažených lidí dál. I domácí mazlíčci by s nimi neměli přicházet do kontaktu, aby se na ně koronavirus nepřenesl. Zvlášť pozor by si měli dávat majitelé koček,“ uvedl Daniel Kuritzkes, vedoucí infekčního oddělení z bostonské Brighamovy ženské nemocnice.

Domů
Sdílet
Diskuse