Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. dubna 2020 17:07
Čas čtení 0:58
Adam Smeták

Koronavirus ušetřil české ženy velikonočního výprasku, píše BBC

ZAJÍMAVOSTI VELIKONOCE
Uložit Uložené

Pražský zpravodaj Rob Cameron popsal českou tradici šlehání dívek z pohledu nezávislé třetí strany.

Pandemie koronaviru a s ní spojená opatření vedla k přerušení velikonočních tradic v České republice. Všimla si toho i BBC, jejíž pražský zpravodaj Rob Cameron, věnoval tomuto tématu článek. Popisuje v něm náš zvyk, kdy se pomlázkou upletenou z proutí a ozdobenou barevnými pentlemi „šlehají“ ženy přes nohy a zadek. Přemítá nad jeho smyslem a původem.

Rob Cameron popisuje, že jde o tradici pohanského původu, která má zajistit plodnost žen a populární je zejména na venkově. Provozují ji muži, kteří zpívají koledu a šlehají přitom ženy přes nohy a zadek. Odměnou jim jsou malovaná vejce a slivovice. 

Doporučeno
Žijeme z úspor, slabší nepřežijí, říkají tatéři. Někteří našli způsob, jak vydělávat i během pandemie Žijeme z úspor, slabší nepřežijí, říkají tatéři. Někteří našli způsob, jak vydělávat i během pandemie 12. dubna 2020 10:33
Domů
Sdílet
Diskuse