Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2020 16:26
Čas čtení 0:51
Matej Krajčovič

Pákistánské letadlo se před nehodou pokusilo o přistání na břiše, manévr poškodil oba motory

NEWS
Uložit Uložené

Příčina nehody je jasná, otázkou je, proč se nedařilo vysunout podvozek.

Už po několika dnech od tragické nekody Airbusu A320 pákistánských aerolinek PIA v Karáčí, při níž zemřelo 97 lidí, se začínají objevovat další podrobnosti. Shrnuje je Airlive.net.  

Jedna z fotografií, kterou zachytili nadšenci letectví jen pár minut před tragédií, ukazuje, že let #PK8303 měl poškozené oba motory, které podle dostupných informací přestaly fungovat.

Příčinou jejich výpadku byl zřejmě kontakt s přistávací dráhou, letadlo se totiž, pravděpodobně bez vysunutého podvozku, pokoušelo o dosednutí na dráhu v Karáčí, ale tento manévr se pilotům nezdařil.

Doporučeno
Aktualizováno: V Pákistánu se zřítilo letadlo s více než 100 pasažéry Aktualizováno: V Pákistánu se zřítilo letadlo s více než 100 pasažéry 22. května 2020 12:44

Pakistanské lietadlo sa pred nehodou pokúsilo o pristátie na bruchu, manéver poškodil oba motory
Zdroj: historyofpia.com

Opět tedy přidali plyn a nabrali výšku, ale poškozené motory, které vyryly jasnou stopu i na ploše dráhy, následně vypověděly funkčnost. „Vracíme se zpět, ztratili jsme oba motory,“ hlásí pilot na záznamu z komunikace s věží. O 12 sekund později vydali nouzové volání Mayday, ale stroj krátce potom spadl do obydlené oblasti, kde poškodil minimálně 25 domů a zranil 8 lidí.

Nehodu přežily i dvě osoby přímo na palubě, jendou z nich je i Muhammad Zubair. Záchranným složkám se již podařilo nalézt obě černé skříňky i záznamník rozhovoru v kokpitu, které nyní analyzují.

Incident vyvolává otázky o bezpečnosti letecké dopravy v příštích týdnech, Pákistán totiž podobně jako téměř všechny země zastavil provoz na letištích v souvislosti s pandemií nového koronavirus a opětovně jej spustí až 16. května, poté, co stroje pravděpodobně několik týdnů stály bez jakéhokoliv pohybu na zemi.

Domů
Sdílet
Diskuse