Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah vznikl ve spolupráci se společností TP-Link.
7. července 2020 18:54
Čas čtení 7:20
Vojtěch Vanda

Jak se vybavit na dovolenou během pandemie koronaviru

ZAJÍMAVOSTI KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Přinášíme ti osm nejdůležitějších věcí, které si nesmíš zapomenout přibalit na cestu na letní dovolenou 2020.

Je čas na relax! Nechat za sebou všechny starosti, školy, práce a karantény, a vydat se vstříc dobrodružství teplých nocí, románků a pořádných party. Nicméně, i kdybychom všichni chtěli, nemůžeme ignorovat důvod, kvůli kterému jsme strávili drtivou většinu povedeného jara zavření doma. Letošní léto bude také o tom pořádně se chránit, kromě sluníčka nás ale stále čekají restrikce kvůli pandemii.

Ale neměj strach. Dali jsme hlavy dohromady a přišli na sedm přímo esenciálních věcí, které nesmíš zapomenout přibalit do kufru. Jsou skladné, takže ti nebudou zabírat místo. Jsou nutné k tomu, aby tě během dovolené nepotkal žádný problém. A hlavně ti nebudou překážet v zábavě. Prostě s nimi letošní léto nepodceníš.


1. Dezinfekce na ruce

Je to otrava, ale je to realita dneška. Bez dezinfekce nedáš ani ránu. U nás se to možné nemusí zdát tak horké, každopádně se vzrůstajícími čísly v zahraničí se do prázdninového chillu u moře opravdu nepouštěj. Kromě toho, dezinfekce navíc nemusí být taková otrava, jak se zdá.

Nevíme, jestli se chystáš cestovat vzduchem, po souši nebo třeba po vodě. Náš tip tě ale nezradí ani v jednom případě. Při předpokladu, že se nechystáš odcestovat na rok, postačí ti malá lahvička, se kterou tě pustí i do letadla. Nepřesáhne tedy objem 100 ml.

Jak se vybavit na dovolenou během pandemie koronaviru
Zdroj: pixabay.com/CC0

Čili v momentě, když se musíš držet madla v autobuse, nebo se otřeš o záhadnou substanci v restauraci, poslouží ti nejlépe dezinfekční gel, například SanytolStačí nanést malé množství gelu na ruce, které pak jednoduše rozetřeš. Pokud ti ale nevyhovuje gel, můžeme ti doporučit dezinfekční vodu, kterou vyrábí firma Aquaint s malým rozprašovačem. Obě varianty navíc nijak závratně nezatíží tvou peněženku, jelikož nestojí ani 100 korun.

Gely se obvykle prodávají v malých lahvičkách

Existují však i jiné možnosti a další tipy, o kterých si můžeš například přečíst v srovnávacím testu webu arecenze.cz.

2. Stylový outfit

Návštěva dovolenkové destinace musí také nějak vypadat. Nemyslíme jen způsob, jakým se tam budeš chovat, ale také to, co budeš mít na sobě. K pořádnému letnímu zážitku totiž patří nejen stoprocentní bezpečnost, ale i stoprocentní styl, k němuž ti dopomůžeme i my. 

Na REFRESHERu jsme se už zabývali tím, co se bude v příštích horkých měsících nosit. A vypadá to, že všude budou vládnout volné a krátké střihy. Každý z tvých budoucích kousků bude prodyšný a lehký. Třeba jako tato košile s krátkým rukávem od HERON PRESTON. Pro další inspiraci klikej zde.

HERON PRESTON Taxi Baseball Shirt

Jak se vybavit na dovolenou během pandemie koronaviru
Zdroj: Footshop
Neméně důležitou součástí outfitů je správné obutí. Nezapomeň si s sebou přibalit něco, co ti doopravdy připomene léto. My doporučujeme tyto Vans Era LX OG (Paisley). Kecky, které se vyrábí ve třech barevných variantách, si s sebou nesou vibes z Kalifornie. Ameriku ti klidně připomenou v Chorvatsku nebo u jihočeského rybníka. Letní obuvi jsme ale vybrali samozřejmě více, kouknout na ni můžeš tady.

Jak se vybavit na dovolenou během pandemie koronaviru
Zdroj: Footshop


3. Další ochranné pomůcky jako prevence proti koronaviru

Stále platí, že když cestuješ hromadnou dopravou, musíš mít zakrytá ústa a nos. Jakmile vláda zákaz zruší, povinností to nebude. Selský rozum ale napovídá, že zrušením zákazu ministerstva zdravotnictví se virus nelekne a neuteče, proto mít u sebe ochranné pomůcky nebude nikdy na škodu. Situace se přece jenom mění každou chvíli.

Jak se vybavit na dovolenou během pandemie koronaviru
Zdroj: pixabay.com/CC0

Ať už tedy zamíříš do Chorvatska nebo na Mácháč, měj u sebe nějakou ochranu úst a nosu, tedy nejlépe respirátor nebo roušku. Nedostatek roušek je už naštěstí vyřešen, prakticky každý z nás má ušitou dokonce vlastní, která se dá vyvařit. V případě, že jsi se neodhodlal k výrobě, určitě ti někdo nějakou věnoval, nebo sis ji koupil.

Každopádně, pokud se dostaneš na místo, kde budeš dovolenkovat většinu času bez lidí, postačí ti pár jednorázových kousků. Velký výběr respirátorů FFP2 a roušek najdeš zdeNejlevnější kus ústenky pořídíš už za 8 korun, respirátor pouze za 19 korun. Jestli ti má tady tento kus látky v jistých případech doslova zachránit život, není to zas až takový zásah do prázdninového rozpočtu.

4. Mobilní router

Abys nevkročil (nepřijel, nedoletěl) do jámy lvové, v níž se probudila kdo ví kolikátá vlna koronaviru, musíš čas od času zkontrolovat internet. Ne vždy se ale budeš pohybovat na místě, kde bude dostupná veřejná Wi-Fi. Jmenujme například stanovačku v divoké přírodě, vodácký kemp či skrytou pláž, na které si užíváš romantiku se svou polovičkou. Dokonce ani některé trajekty, jež tě převezou na party ostrov, jí nemusí disponovat.

Co s tím? Nejednoduší způsobem se jeví samozřejmě mobilní data. Tento způsob připojení tě ale může přijít hodně draho. Zvlášť, pokud se pohybuješ mimo Českou republiku. Další problém s připojením se může vyskytnou v případě, pokud s sebou vezmeš partu lidí. Každý jeden z nich by si rád surfoval po internetu, jak se mu zlíbí. Kdekoliv, přijatelnou rychlostí a  bezpečně.

Jak se vybavit na dovolenou během pandemie koronaviru
Zdroj: REFRESHER

Máme pro tebe super řešení. Vem si s sebou na výlet mobilni Wi-Fi router. Zařízení od TP-Linku je maličké, takže se ti vejde pohodlně do batohu. Když do něj vložíš SIMku, vytvoříš mobilní síť až pro deset zařízení, kterou uživíš až osm hodin na jedno nabití. Zároveň je připojení dostatečně silné na to, aby si na něm každý mohl dělat, co chce. Pouštět písničky, sledovat videa, nebo opravdu kontrolovat koronavirovou situaci. 

Takové routery koupíš ve vícero variacích. Buď ti bude stačit levnější varianta a nebo si připlatíš za silnější, která umí vytvořit i dvoupásmovou síť. Podobné zařízení se hodí například v situaci, kdy jeden potřebuje být na počítači a druhý pouze na mobilu.


5. Vlastní lahev na vodu 

Na pláž i do hor se ti šikne nějaký rezervoár na vodu. Jedním z nejžhavějších trendů tohoto odvětví jsou vlastní lahve na vodu vyrobené ekologickým způsobem. Existuje jich celá řada. Naším žhavým typem je tři čtvrtě litrová, ručně foukaná sklenice EQUA s minimalistickým designem a termoobalem, který ti uchová tvůj drink studený i teplý. Záleží, co do ní naliješ. Za pět stovek opravdu dobrý nákup.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

We know color trends are a thing but Beige in the summer never fails ☀ #myequa #myimpact

Příspěvek sdílený EQUA water bottles (@myequa),

Jestli ti nevyhovuje sklo, určitě se koukni po plastu. Jednu z mnoha recyklovatelných přináší i EQUA. Mint Blossom je sice menší, pojme pouze 600 ml tekutiny, nemusíš na ni ale dávat moc velký pozor, jelikož je plastová, lehká, a taky ušetříš oproti první láhvi asi tři stovky

Důležité je však upozornit na nebezpečí šíření virů a bakterií, když je budeš s někým sdílet. Nechat ji kolovat proto nedoporučujeme. A v neposlední řadě při cestě letadlem nezapomeň na to, že až se dostaneš k letištní kontrole, musí být její obsah prázdný. Jinak tě dovnitř nepustí.


6. Debetní a kreditní karta

S koronavirem se ukázalo, že papírové a kovové peníze, ať už je jakkoliv super mít jich velkou spoustu u sebe, jsou přežitkem, který může být i v jistých případech nebezpečný. Nenarážíme však na zloděje, kteří vyhledávají bohaté turisty, ale nemoci, jak se ostatně ukázalo nyní. Proto, pro klid duše, že nevytrácíš peníze z kapes či ze zdravotního hlediska, je dobré u sebe mít platební karty. A to jak debetní tak kreditní.

Proč? Debetní karta k tvému účtu může totiž operovat pouze s penězi, které máš na účtě. V momentě, kdy budeš muset zaplatit částku převyšující tvůj zůstatek, máš smůlu. Proto se obvykle stává, že v jistých situacích, například v autopůjčovnách, ti debetní kartu prostě nebudou chtít vzít.

Bez kontaktu znamená i bez Covidu

Jak se vybavit na dovolenou během pandemie koronaviru
Zdroj: pxfuel.com/CC0

Naopak na kreditní kartě nemusíš mít „žádné peníze“. Funguje na principu půjčky. Čerpáš z ní do jisté míry neomezeně, což se ti může hodit právě na dovolené v zahraničí. Stát se totiž může cokoliv. V nejhorším případě se něco zvrtne a skončíš v nemocnici. Výlohy za léčbu se potom budou muset okamžitě uhradit. K tomu se hodí právě kreditka, se kterou zaplatíš, a pojišťovna ti následně peníze, pokud jsi pojištěný, vrátí.

Nech si ji proto vystavit k tvému klasickému účtu. Hodí se totiž i k již zmíněné výpůjčce auta. Půjčovna si následně strhne potřebnou zálohu a ty vyrazíš střemhlav dobrodružství.


7. Bezdrátový reproduktor

Být svým vlastním DJem znamená jediné: můžeš si být jistý, že všechny tracky v setu budou to nejlepší, co tvé ucho kdy slyšelo. V případě, že disponuješ nutným vybavením, tak se elegantně vyhneš všem předraženým (a potenciálně nebezpečným) diskotékám, a uděláš si taneční dýchánek v soukromí se svými přáteli. Poslouží ti k tomu bezdrátový reproduktor.

Těch je na trhu celá řada. Nejznámější a pravděpodobně nejprodávanější značkou je JBL. Jestli hledáš výkon a nevadí ti, že bude repro poměrně objemnější než klasické reproduktory, vyzkoušej boombox od JBL. Je to dražší záležitost, která však vydrží hrát celý den, ozvučí ti celou bazénovou nebo plážovou party, a do uší se ti bude linout opravdu kvalitní zvuk.

Avšak rozumíme tomu, že dávat vyšší jednotky tisíc za jeden reproduktor není nejlepší věc pro každého. Proto můžeš zvolit méně objemnou variantu Flip, která je voděodolná, vydrží ponor až do jednoho metru, a má funkci PartyBoost, se kterou budeš mít stereo zvuk, jenž obslouží všechny uši na party. 


8. Pojištění

Poslední důležitý aspekt, který se tak nějak vztahoval ke všem, jsme si nechali na konec. Jakmile si zjistíš o své cílové destinaci první poslední, nakoupíš všechno potřebné, a zaplatíš ubytování a jízdné, nezapomeň na cestovní pojištění. Nebude to poprvé ani naposled, co se někomu něco stalo na dovolené bez pojištění, to však ale neznamená, že tou osobou musíš být ty.

Dneska je to však o to těžší, že po světě řádí nebezpečný koronavirus. Tedy kromě toho, že se o nutném pojištění poradíš s lidmi, se kterými se chystáš strávit dovolenou, určitě se nezapomeň kouknout na nějaký srovnávač, v němž si zaklikneš odpovídající pojištění za tu správnou sumu

Jestli jsi se dočetl až sem, znáš naši TOP sedmičku věcí, které je nutno zařídit a mít u sebe, když se chytáš na letošní letní dovolenou. Trefili jsme se i do tvojí sedmičky? Něco bys přidal, respektive vyměnil? Určitě nám o tom napiš do komentářů.

Domů
Sdílet
Diskuse