Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. července 2020 13:22
Čas čtení 1:14
Adam Smeták

Budeme volit v drive-inu? I to je jedna z možností, kterou k podzimním volbám připravilo vnitro

NEWS
Uložit Uložené

Vláda rozhodne o tom, jak umožnit hlasování i lidem v karanténě.

Když ministr vnitra Jan Hamáček minulý týden řekl, že občané v karanténě nebudou moci uplatnit své hlasovací právo, namíchl tím nejen opozici. Po týdnu si tedy s hlavami parlamentních stran sedl k jednomu stolu, aby nalezli řešení. A nakonec došli ke čtyřem návrhům, jak umožnit hlasování i lidem v karanténě. Hamáček je představil na tiskové konferenci.

Několikrát propíraná možnost korespondenční volby ale mezi nimi není. Podle šéfa ČSSD totiž v parlamentu sedí strany, které jsou proti této možnosti. Nebylo by tak možné najít konsenzus. Zároveň podotkl, že by šlo o určité epidemiologické riziko. Vláda si zároveň stanovila čas do 5. srpna, kdy se rozhodne o tom, která ze čtyř možností, jak zprostředkovat volby i lidem v karanténě, vzejde v platnost.

Doporučeno
Pokud budeš během podzimních voleb v karanténě, nebudeš moci volit Pokud budeš během podzimních voleb v karanténě, nebudeš moci volit 20. července 2020 14:49
Drive-in hlasování
Jedním ze čtyř způsobů je možnost hlasovat z motorového vozidla. Vznikly by volební místnosti, které by mohli lidé navštívit autem, přes okénko se identifikovat, odvolit a odjet zpět do karantény. 

Volební okrsky
Další možností je utvoří zvláštních volebních okrsků. Ty by vznikly například v domovech s pečovatelskou službou či v domovech pro seniory, jejichž obyvatelé jsou v hromadné karanténě.

Proxy volby
Hlasovat by se mohlo i prostřednictvím zástupce. Ten by mohl odvolit za člověka umístěného v karanténě.

Speciální volební komise
Poslední možností je utvoření speciální volební komise, která by byla mobilní. Na vyžádání by přijela do místa bydliště osoby v karanténě. Ta by pak za použití ochranných prostředků odvolila do speciální urny. 

Vláda chce mít jasno do 5. srpna, aby mohla speciální způsob hlasování pro lidi v karanténě schválit na svém příštím jednání, které proběhne 17. srpna. Zároveň je třeba rozhodnout z toho důvodu, že už v září začne školení členů komisí. Krajské a senátní volby jsou naplánovány 2. a 3. října 2020. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se měly odkládat. 

V karanténě je momentálně zhruba 3 500 lidí, kteří by o hlasovací právo přišli. Podle deníku Právo se opoziční ODS, Piráti, TOP 09 a STAN shodly na možnosti volit z auta a na možnosti vytvoření zvláštních volebních okrsků.

Domů
Sdílet
Diskuse