Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
13. srpna 2020 12:58
Čas čtení 5:45
Matej Krajčovič

George Soros oslavil 90 let. Prý může za chemtrails a uprchlíky

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Miliardář je i ve svých devadesáti letech v některých zemích stále tématem číslo jedna.

Je to sice miliardář, ale zdaleka není tak bohatý jako jiní světoznámí magnáti. Přesto se internetem už léta šíří hoaxy, za což všechno je zodpovědný. George Soros tento týden oslavil 90 let. 

George Soros je podle žebříčku Forbes s majetkem přibližně 8,6 miliardy dolarů 162. nejbohatším člověkem na světě. Jeho bohatství se ale nechytá na majetky lidí, jako je Jeff Bezos či Bill Gates. Oproti top boháčům jsou čísla na jeho účtech jen přibližně desetinová. 

Pravděpodobně nikdo ale nečelí takové kritice, jako právě čerstvě devadesátiletý muž původem z Maďarska. Zatímco Bezosovi vyčítají špatné podmínky pro zaměstnance a Gatese si neprávem vybírají za terč anti-vaxeři, Soros podle interetu a některých světových leaderů nemá na práci nic jiného, než vypouštět chemtrails a rozvracet vlády.

To jsou vážná obvinění a pozornost mu pravidelně věnují i politici jako Donald Trump, Vladimir Putin či Viktor Orbán. Proč? Co opravdu George Soros dělá a proč právě on dráždí populistické politiky tak jako nikdo jiný?

V tomto článku si přečteš:
  • Kdo je George Soros a jak se dostal k miliardám na svém bankovním kontě
  • Kde mají původ konspirace o tom, že se snaží ovládnout svět
  • Proč tyto výroky šíří zejména politici jako Putin, Orbán nebo Trump
  • Na co všechno už Soros přispěl a proč se zajímá o politiku
  • Kdo zřejmě bude jeho pokračovatelem

G soros
Zdroj: TASR/AP

Je bohatý Žid a Židé přeci vládnou světu

O vznik této (samozřejmě zcela nesmyslné) teorie se nepričinil sám George Soros, který se narodil v roce 1930 jako György Schwartz v Budapešti.

Prapůvod protižidovských konspirací není úplně jasný. Možná sahá až tisíce let zpátky, kdy starověcí Egypťané za epidemie různých chorob obviňovali příslušníky jiných národů. A tento model se v historii několikrát opakoval. 

Kolem roku 1900 se něco podobného stalo v Rusku, kde žila početná židovská menšina. Proto bylo jednoduché za těžký život a všechny problémy obviňovat právě ji. A v ortodoxní a pravoslavné křesťanské zemi se objevovaly i teorie o tom, že náboženská menšina chce většinovou společnost přetvořit k obrazu svému. Asi nějak podobně jako v roce 2020 posloucháš o tom, že imigranti a muslimové z Afriky (nebo klidně homosexuálové a LGBTI komunita) chtějí zcela potlačit styl života, který vedeme v Evropě.

Jde o nesmysl, který ale má v části obyvatelstva vyvolávat obavy a myšlenky, že zemi neochrání ledajaký politik. Právě obličeje jako Putin, Trump nebo Orbán na takových výrocích staví svou kampaň, využívaje toho, že určité skupiny obyvatelstva, které jsou možná méně vzdělané nebo nemají čas a chuť ověřovat si fakta, na něco podobného rychle skočí. 

„Už jen tento seznam mluví za všechno. Soros prosazuje myšlenku otevřené společnosti, zatímco tito lidé jsou zastánci jiného typu společenského uspořádání. Liberální demokracii považují za nepřijatelnou, proto tento koncept považují za zasahování do vnitřních záležitostí,“ uvádí politolog Grigorij Mesežnikov z Institutu pro veřejné otázky. „Je to samozřejmě blud z jejich strany, máme tu zřízení, které je identické s uspořádáním ve zbytku EU, jíž jsme součástí. Nejde o zasahování, pomáhal lidem, kteří například přispěli k odstranění komunismu,“ dodává odborník na politiku.

Doporučeno
Trump tvrdí, že pokud prohraje volby, Američané se budou muset učit čínsky Trump tvrdí, že pokud prohraje volby, Američané se budou muset učit čínsky 12. srpna 2020 15:49

Na začátku 20. století se například celosvětově rozšířila kniha s názvem Protokoly sionských mudrců, která teorie o tom, že Židům jde o ovládnutí světa, rozšířila asi nejvíce. Později se o ni opíral i Adolf Hitler, jehož dodnes uznávají extremisté z celého světa. 

Teorie o zlých Židech tedy v moderní společnosti koluje přes sto let. A protože je George Soros Žid a navíc pořádně bohatý, má prostě smůlu, že má k takové primitivní hoaxové zkratce příliš blízko.

Jak George Soros přišel ke svému bohatství?

Po druhé světové válce se dostal do Velké Británie, kde studoval ekonomii, pracoval v bance a později se rozhodl využít všechny znalosti při zakládání vlastního investičního fondu Soros Fund Management.

Soros sám do fondu vložil 250 000 dolarů, které pohodlně vydělal vlastní prací, neboť předtím působil mimo jiné i jako viceprezident velké banky. Ostatní partneři přidali téměř 4 miliony dolarů, takže rozhodně bylo s čím pracovat. Uvádí se, že za deset let od založení získali profit až 4000 %

G soros
Zdroj: TASR/AP

Za jeho nejznámější a nejkontroverznější počin se považuje „shortování“ britské libry z roku 1992, jak píše Investopedia. V té době Britové řešili, že vstoupí spolu s Německem, Francií a dalšími státy do eurozóny. Problém však byl, že britská ekonomika na tom tehdy nebyla vůbec dobře (měla velkou nezaměstnanost, vysokou inflaci, obrovské dluhy), ale tamní politici přesto nastavili kurz libry příliš vysoko. Soros (ale i mnozí další investoři) vycítili příležitost a začali spekulovat.

V principu Soros udělal to, že si vzal obrovskou půjčku v librách, které následně vyměnil za německé marky. Libra postupně ztrácela na hodnotě, na trzích se začala šířit panika. Britská centrální banka i britští politici se marně snažili uklidňovat situaci. Jednoduše pod tlakem trhů, které jim přestaly věřit, nedokázali udržet kurz libry, který si stanovili. Nezbývalo jim nic jiného, než masivně snížit směnný kurz a tím pádem se vzdát plánů na zavedení eura, které vyžadovaly, aby byla měna stabilní. 

Jakmile byl kurz libry nižší, finančník zaměnil při mnohem výhodnějším kurzu své marky zpět za libry. Soros spekulacemi dosáhl dvou věcí – brutálně zbohatl (získal přes 1 miliardu liber) a přispěl k tomu, že Britové nezavedli euro. Paradoxně, dnes patří mezi hlasité zastánce EU i eura. Je třeba říci, že tyto spekulace, kterých byl hlavní postavou, stály britskou ekonomiku obrovské peníze. Odhady hovoří o třech miliardách liber.

Nebyl to však jeho jediný obchod na finančních trzích. Mezi lety 1973 a 2010 vydělal jeho fond obdobnými tahy na trzích až 32 miliard dolarů, za rok 2013 samotný přitom přidal 5,5 miliardy. Za své bohatství tedy vděčí zejména své šikovnosti, schopnosti předvídat věci a štěstí na partnery s podobnými schopnostmi. 

G soros
Zdroj: Gettyimages.com - Sean Gallup

Soros je už potřetí ženatý a jeho aktuální partnerkou je téměř o polovinu mladší, 48letá Tamiko Bolton, která je také úspěšnou podnikatelkou. Má pět dětí a možná tě překvapí, že kromě klasických firem v hledáčku investorů vlastní i pár procent fotbalového Manchesteru United.

G soros
Zdroj: TASR/AP

Terč populistů

Ačkoli mnoho boháčů vydělalo peníze zejména díky své šikovnosti, často usilují o to společnosti něco vracet zpět. Bill Gates například aktuálně financuje vývoj vakcíny proti koronaviru a několik projektů snažících se zvrátit globální oteplování.

Podobně je na tom Warren Buffett, který chce na konci života rozdat všech svých 70 miliard dolarů na charitativní účely.

Doporučeno
89letý Warren Buffett miluje Coca-Colu a jídlo z McDonaldu. Těchto 10 zajímavostí jsi o jednom z největších boháčů netušil 89letý Warren Buffett miluje Coca-Colu a jídlo z McDonaldu. Těchto 10 zajímavostí jsi o jednom z největších boháčů netušil 1. srpna 2020 11:01

George Soros se na rozdíl od nich výrazněji zajímá o politiku. Založil například Nadaci otevřené společnosti, která má za cíl podporovat vzdělávání, lidská práva a nezávislost médií. Otevřeně se hlásí k liberálním hodnotám, což se některým politikům nelíbí.

Tím se kruh nenávisti politiků vůči jeho osobě do určité míry uzavírá. Neziskovky totiž často upozorňují na nedostatky při dodržování některých zákonů či odhalují korupci. Pro většinu občanů je to pochopitelně výsostně pozitivní věc, ale politikům, kteří jsou možná do několika kauz namočení, to naopak nevyhovyje.

Proto jim přijde vhod tyto organizace napadat, obviňovat ze zaujatosti a upozorňovat na to, že jsou financované Sorosem, který je prý členem spolků snažících se o světovládu. Co na tom, že je to často absolutně bez důkazů a naopak odhalení neziskovek jsou jasně podložené řadou čísel a dokumentů. 

Ke spojení často stačí to, že neziskovky opravdu někdy poskytují právní pomoc i imigrantům nebo osobám, které mají pocit, že potřebují ve sporu s úřady pomoc. 

„Je samozřejmě velmi silný ekonomický aktér, ale zbohatl tím, čím tisíce dalších investorů. Na rozdíl od nich je však velkým filantropem. Podpora mimovládek je nezištná. Podporoval veřejné zdraví, postavení Romů, posilování IT dovedností nebo internet na školách, co je na tom špatného?“ ptá se Mesežnikov. Navíc dodává, že výše jeho investic nemá makroekonomický význam a vzhledem k rozpočtu států, v nichž se angažuje, je stále relativně zanedbatelná.

Terčem v domovském Maďarsku

Sorosovy organizace už v Rusku zakázali. Podobně to bylo v Maďarsku, odkud se Nadace otevřené společnosti musela přestěhovat do Berlína. 

Orbánova vláda v roce 2018 dokonce platila billboardy, na kterých stálo „Nedovolte, aby se Soros smál naposledy.“ Maďarský premiér, v té době bojující o své znovuzvolení, z něj udělal téma číslo jedna, stejně jako z migrantů a Evropské unie, která se chce Maďarům „cpát do života“.

Je pravdou, že v minulosti Soros narovinu přiznával, že chtěl z úřadu dostat prezidenta George Bushe, protože nesouhlasil s jeho postoji týkajícími se války v Iráku. Aktutální hlavu USA, Donalda Trumpa, zase kritizuje za postoje k Číně v rámci obchodní války.

Ani toto ale nelze označit za podkopávání demokracie. Přestože miliony financoval kampaň demokratů, dary jsou řádně zapsány, a tak jako on podpořil jednu stranu, Trumpa podporuje podobným způsobem hodně jiných boháčů.

Doporučeno
George Soros žádá vyšší zdanění nejbohatších lidí. Američtí miliardáři chtějí na daních přispívat víc George Soros žádá vyšší zdanění nejbohatších lidí. Američtí miliardáři chtějí na daních přispívat víc 25. června 2019 15:32

Jelikož George Soros aktuálně slaví kulaté 90. jubileum, blíží se otázka, koho budou světoví politici obviňovat o několik let později, když už miliardář nebude mezi námi. Je možné, že přirozeně přejdou na konspirování a osočování jeho syna Alexandra. Ten je momentálně místopředsedou Nadace otevřené společnosti a v poslední době se aktivně zapojuje a komentuje současné politické dění.

Domů
Sdílet
Diskuse