Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
1. srpna 2020 11:01
Čas čtení 6:20
Matej Krajčovič

89letý Warren Buffett miluje Coca-Colu a jídlo z McDonaldu. Těchto 10 zajímavostí jsi o jednom z největších boháčů netušil

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Své impérium začal budovat už dávno předtím, než nastoupil na střední školu. V 19 si mohl koupit vlastní dům.

Warren Buffett už sice není nejbohatším mužem na světě, ale na rozdíl od všech svých „konkurentů“ ve známém žebříčku magazínu Forbes přece jen zůstává něčím výjimečný.

Zatímco Bill Gates, Jeff Bezos i Elon Musk své majetky získali díky přelomovým produktům nebo službám, které jejich firmy rychle dostaly na vrchol, již brzy 90letý Buffett je na rozdíl od nich pravým investorem ze staré školy, který vše budoval postupně, z měsíce na měsíc.

I v jeho firmách je rozdíl. O Microsoftu, Amazonu či Tesle určitě slyšel téměř každý, jméno Buffettovy firmy Berkshire Hathaway naopak zůstává v pozadí a mimo každodenní pozornost veřejnosti. Faktů, které o životě Warrena Buffetta, aktuální čtyřky žebříčku Forbes, (možná) nevíš, je však mnohem více.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak si (ne)udržuje své pevné zdraví
  • Kdy začal s podnikáním a kolik peněz už měl těsně po dovršení dospělosti
  • Kde bydlí a v jakém autě jezdí čtvrtý nejbohatší muž planety
  • Co 89letý miliardář plánuje udělat se svým majetkem po smrti
  • Který boháč je jeho nejlepší přítel
  • Co si myslí o smartphonech a moderních technologiích

Warren Buffett
Zdroj: TASR/AP

1. Prodával žvýkačky, Coca-Colu a časopisy

Warrenovi prarodiče vlastnili v jeho rodné Omaze ve státě Nebraska malý obchod s potravinami, který zřejmě legendárního investora motivoval k vlastním podnikatelským začátkům.

Business Insider píše, že už jako 6letý kupoval žvýkačky, Coca-Colu a časopisy, aby s nimi následně zvonil u dveří všech sousedů v okolí a snažil se je prodat alespoň se ziskem několika pencí.

Buffett vzpomínal, jak odmítal žvýkačky otevírat a zákazníkům prodával pouze celá balení: „Pamatuji si ženu jménem Virginia Macoubrie. Říkala, ,vezmu si jedno dražé Juicy Fruit'... Měl jsem své principy.“ Odpověděl jí, že žvýkačky prodává pouze v balíčku po pěti kouscích, což samozřejmě přinášelo větší zisk.

V místním muzeu dodnes najdeš věrnou repliku rodinných potravin, kde jeho kariéra začínala.

2. V  19 letech měl na kontě balík

Jeho otec Howard Buffett byl zvolen kongresmanem, rodina se proto rychle přestěhovala přímo do Washingtonu. Pro mladého a nadějného podnikatele to byla nová možnost na další příjmy.

Warren začal roznášet noviny The Washington Post. Noviny mu podle jeho biografie vynášely až 175 dolarů měsíčně, čímž již v 15 pravděpodobně vydělával více než mnozí dospělí. Musíš totiž vzít v úvahu, že se psal rok 1945 a 175 tehdejších dolarů by mělo dnes hodnotu až 2 500 dolarů.

Přelomem byl i moment, kdy za 25 dolarů koupil automat na stolní pinball. Jeho virtuální podobu jsi určitě kdysi hrál přímo ve Windows. Buffett pinball umístil do jednoho z barbershopů, kde se stroji okamžitě začalo dařit.

Warren Buffett
Zdroj: YouTube.com, GatesNotes.com

Do roku už vlastnil několik automatů po různých barbershopech, později dokonce celý byznys s vysokým ziskem prodal.

Díky všem menším či větším aktivitám tak už jako 19letý disponoval majetkem 9 800 dolarů. Pokud se ti to stále nezdá mnoho, opět musíš použít přepočet na dnešní poměry – šlo o ekvivalent 106 tisíc nynějších dolarů.

3. Má běžný dům a relativně levné auto

Myslíš, že 4. nejbohatší muž planety bude žít v luxusním paláci a disponovat několika nemovitostmi v nejrůznějších koutech světa?

Warren Buffett zůstává skromný a nadále žije v domě, který si koupil už v roce 1958. Sám ho označuje za „třetí nejlepší investici v životě“. Dům najdeš v jeho rodné Omaze, má 5 pokojů a je velký přesně 610 metrů čtverečních. Jeho hodnota se odhaduje na 652 tisíc dolarů, píše Business Insider.

„Jsem tam šťastný. Přestěhoval bych se, pokud bych si myslel, že budu šťastnější někde jinde,“ vysvětloval, proč po 62 letech a miliardách později přespává na stále stejném místě.

89letého Buffetta také minula touha po špičkových autech. Jeho aktuálním vozem by měl být Cadillac XTS z roku 2014.
 
Značce je očividně věrný už delší dobu. Možná v jeho rozhodování sehrál roli i fakt, že vlastní akcie General Motors, mateřské společnosti tohoto tradičního amerického výrobce.

Warren Buffett
Zdroj: Cadillac.com

4. Kašle na zdravý jídelníček

I ve vysokém věku se těší dobrému zdraví, ale při pohledu na to, co posílá do svého žaludku, se to zdá spíš jako zázrak.

Ráno prý vstává těsně před sedmou jako poměrně běžní smrtelníci. Jelikož akciové trhy obchodování otevírají až v 9:30, má dostatek času zhltnout zprávy všech nejdůležitějších deníků, aby si udržel přehled.

Ještě předtím se však každé ráno zastavuje v McDonaldu, kde si dává dvě klobáskové taštičky, Sausage McMuffin s vajíčkem a sýrem nebo slaninu, vajíčko a sýr v housce, podle toho, zda mu manželka v drobných ráno připraví 2,61 dolaru, 2,95 dolaru nebo 3,17 dolaru.

Zapomíná na zeleninu a vše zapíjí Coca-Colou, ideálně tou s višňovou příchutí. Podle vlastních slov spláchne i 5 plechovek denně.
 
Ani produkty Coca-Coly si nevybírá náhodou, Buffett totiž za akcie společnosti od roku 1988 utratil více než miliardu dolarů. „Díval jsem se do tabulek a nejnižší úmrtnost je mezi 6letými, tak jsem se rozhodl jíst jako 6letý,“ vtipkoval pro Fortune.

5. Je proti marihuaně. Prý by poškodila image jeho firem

Několik států USA aktuálně uvolňují pravidla při prodeji produktů s obsahem kanabinoidů. Přibývají CBD oleje, krémy, koláčky a podobně, ale když se diskutovalo o teoretické možnosti, že by se do byznysu s marihuanou a konopím mohla pustila i Coca Cola, Buffett byl rázně proti.

Jeho Berkshire Hathaway sice desítkám společností, v nichž má podíly, nechává téměř úplně volnou ruku při jejich strategických rozhodnutích, často ale opakuje, že nechce, aby dělaly cokoliv, co by mohlo poškodit pověst mateřsé firmy.

S klasickým kouřením je to podobné. Tabákový byznys opěvoval, protože prý „stojí jen pár centů na výrobě a prodává se za dolar“ nebo „má fantastickou věrnost značce u zákazníků“, ale investice do něj mu prý nestojí za negativní publicitu: „Jsem dostatečně bohatý, abych nepotřeboval tabákovou společnost a nemusel se vyrovnávat s důsledky jejich veřejného vlastnictví,“ uvedl.

6. Co všechno Warren Buffett vlastní? 

Kromě obrovského podílu v Coca-Cole má také akcie v kečupech Heinz, automobilce General Motors, pod kterou patří jeho Cadillac, firmě Apple a finančních společnostech Visa, MasterCard, Goldman Sachs či Bank of America.

Miliardář ale přiznal i několik chyb, kterých jistě jako investor dodnes lituje. Jednou z nich je, že nikdy neinvestoval do Amazonu a na excelentně rozjetý vlak rostoucí hodnoty Apple prý naskočil příliš pozdě – iPhone například považuje stále za „výrazně cenově podhodnocený“, zřejmě vzhledem k tomu, co dokáže a přináší uživatelům.

A naopak, mnohem dříve se podle vlastních slov měl zbavit IBM, která má pravděpodobně svůj technologický vrchol již dávno za sebou.

Warren Buffett
Zdroj: TASR/AP

7. Ze 73 miliard mu nezůstane téměř nic

Aktuálně má jeho majetek hodnotu 73,6 miliard dolarů, alespoň podle indexu Bloomberg Billionaires. Zavázal se však, že 99 % z něj rozdá na charitativní účely a zejména prostřednictvím fondu The Giving Pledge, který v roce 2009 zakládal s Billem Gatesem.

„V roce 2006 jsem se zavázal postupně rozdat své akcie Berkshire Hathaway dobročinným nadacím. Se svým rozhodnutím nemohu být šťastnější. Měřeno v dolarech je tento závazek obrovský. Ve smyslu porovnávání však mnozí jednotlivci dávají druhým každý den mnohem víc,“ píše na stránkách fondu.

Je jasné, že všechny peníze během života už rozdat nestihne, ale vzhledem ke svému věku má pravděpodobně připravený podrobný závěť a strategii, jak s ním právníci mají naložit.

Ve svém prohlášení k The Giving Pledge také zmiňuje, že měl v životě mnohokrát obrovské štěstí, které mu k bohatství výrazně dopomohlo. Jako příklady jmenuje rodiště v USA, kde bylo dostatek příležitostí, ale i to, že je muž a běloch, což prý odstranilo velké překážky a předsudky.

8. Překonal rakovinu

Kdykoliv s Buffettem sleduješ jakékoliv video, vždy se usmívá, říká, jak je šťastný a srší energií více než mnozí dvacátníci.

Už jsme zmínili, že je to vzhledem k jeho životosprávě doslova zázrak, ale velký majetek a bohaté zásoby zřejmě zajistily, že nemusí mít opravdu žádný stres. Nevyjde mu nějaký obchod a předělá pár milionů? No a co?

V roce 2012 však oznámil, že trpí rakovinou prostaty a následně podstoupil 44denní ozařovací léčbu, která tento problém zřejmě vyřešila. 

9. Jeho nejbližším přítelem je Bill Gates 

Jedním z nejbližších přátel Warrena Buffetta je o 25 let mladší Bill Gates. Z jejich partnerství vznikla iniciativa The Giving Pledge a pravidelně se setkávají už minimálně čtvrt století, ale Gates původně nestál ani o zdvořilostní setkání. Právě z důvodu, že podnikání obou je tak moc odlišné.

„Warrena jsem nechtěl ani potkat, protože jsem si myslel, že kupuje a prodává věci, takže nachází nedokonalosti na trzích, což nijak nepřispívá ke společnosti, je to jen hra s čísly a téměř parazitické,“ přiznal se Gates.

Setkali se až v momentě, kdy Buffett navštívil jeho matku a ta trvala na tom, aby se na večeři zastavil i Bill. Starší ze dvou miliardářů se prý zakladatele Microsoftu ptal na tak dobré otázky jako ještě nikdo.

Seděli proto hodiny a hodiny: „Uvědomil jsem si, že všechno, co dělá, je založeno na struktuře světa, který posuzuje trhy, lidi a jak věci pracují. Zjistil jsem, že i když přicházíme z rozdílných míst, oba se snažíme modelovat svět a co se děje. Má ten svůj skromný styl vyprávění o věcech, které dělá. Byl vtipný, ale nejvíce mě uchvátilo, jak jasně přemýšlí o světě,“ vzpomíná Gates.

Legendárními se později se staly jejich pravidelné partičky bridže nebo návštěvy restaurací s burgery či mléčnými koktejly, které Warren miluje.

10. Hloupý mobil vyměnil za iPhone až v roce 2020

Vlastní 5,6 % všech akcií Applu i některých dalších technologických firem a kvůli obchodování s akciemi musí mít vždy ty správné informace, ale smartphone očividně absolutně nepotřeboval, protože používal vyklápěcí Samsung SCH-U320.

„Používám poslední model, ale ne úplně často,“ smál se v rozhovoru pro CNBC. iPhone mu osobně daroval Tim Cook, ale stále ho používá hlavně na telefonování a ostatní aplikace jej pravděpodobně příliš nezajímají.

Dříve však zmiňoval, že na vyhledávání informací používá iPad s větším displejem, takže s technologiemi určitě pracovat dokáže. Jen zřejmě nestojí o prokrastinaci na sociálních sítích.

Domů
Sdílet
Diskuse