Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. srpna 2020 18:00
Čas čtení 2:32
Adam Smeták

Do českých kin míří unikátní dokument Králové videa. Připomene časy amatérského rychlodabingu

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Králové videa vzpomínají na dobu, kdy se do Československa dostávaly západní filmy ilegální cestou.

Do českých kin míří unikátní dokument o amatérském jednohlasém dabingu. Králové videa přibližují, jak se během totality i v letech krátce po pádu režimu mezi Čechoslováky šířily nedostupné západní snímky. Cenzura za naše hranice propustila z hollywoodské tvorby jen minimum, a tak jsme si zase jednou museli pomoci sami. Vznikly ilegální sítě „pašeráků filmů“, jejich distributorů a především pak amatérských dabérů, kteří ne vždy uměli dobře jazyk, z nějž překládali.

Tvůrci dokumentu divákům zprostředkovali svědectví tváří této operace, prostřednictvím nichž se podíváme za oponu fascinujícího období, kdy touha po filmu přiměla fanoušky riskovat vlastní svobodu. Od legend rychlodabingu, jakými byli Ondřej Hejma, Ondřej Neff a další, dostáváme svědectví, která umně dnešnímu mladému divákovi přibližují tragikomickou dobu, kdy si lidé museli filmy shánět ilegálně.

Z dokumentu čiší nostalgie, ale nechybí momenty, které připomínají, jak těžká to byla doba. A připouští to i tvůrci. „Ta doba byla šílená a je dobře, že skončila. Na druhou stranu by bylo krásné, kdyby si lidé opět začali vážit filmů a nebrali je jako samozřejmost,“ vystihl pro REFRESHER podstatu nostalgie v Králích videa jeden z tvůrců Peter Pavlík.

Dokument měl mít dle původního záměru dvacet minut, ale postupně se rozrostl v celovečerní projekt s širokou fanouškovskou podporou. „Už po roce natáčení nám bylo jasné, že materiálu máme hodně a hlavně, že máme možnost zaplnit informační vakuum, které kolem rychlodabingu vládlo. Ten fenomén ještě nikdy nikdo dopodrobna nezmapoval, tak jsme si řekli: ‚Proč ne my?‘ a šli jsme do toho po hlavě,“ popsal vývoj projektu Petr Svoboda.

“Byla by škoda nesoustředit se i na jiné aspekty tohoto fenoménu. VHS pirátství nebylo jen doménou rychlodabérů,“ doplnil jej Pavlík v narážce na další unikát, kterému se dokument věnuje. Nelegální obchod s videokazetami totiž neskončil společně se Sametovou revolucí a masivním příchodem filmů, které se nesměly vysílat.

Nový režim se teprve učil pracovat s autorským zákonem, a tak v jeho začátcích kvetl pirátský obchod s filmy. Tehdejší dobu nejlépe ilustruje úsměvný moment z dokumentu, kdy se bývalý kriminalista přiznává, že i on sledoval filmy s rychlodabingem.

Na dokument se skládali nadšenci

Králové videa jsou unikátní i svým pozadím. Vychází z přirozeného zájmu autorů, kterým se podařilo nadchnout nejen pamětníky a od stovek malých dárců vybrat úctyhodných 322 370 korun, díky nimž mohli dofinancovat studiovou postprodukci a získat práva na filmové ukázky. 

Králové videa mají ambice oslovit i generaci, která dobu rychlodabingu a ilegální distribuce VHS nezažila. „Starší diváci si v záplavě ukázek z legendárních filmů vzpomenou, jaké to bylo, když se v houfných počtech tlačili před malými televizory a mladí se budou divit, jak se v takovém, v uvozovkách, pravěku, vůbec dalo žít. Porozumí mu ale každý, kdo má rád film,“ řekl nám o dokumentu jeden z tvůrců Igor Kovács.  

Do českých kin míří unikátní dokument Králové videa. Připomene časy amatérského rychlodabingu
Zdroj: Králové videa

„Projekt nestojí čistě jen na nostalgii, ale je také poučným okénkem pro nedotknuté. Bude zajímavé sledovat reakce skrze různé optiky. Pro starší to budou vzpomínky a pro mladší možná až mindfuck,“ doplnil jej Pavlík.

Ověřit si to budeš moci návštěvou kina. Králové videa mají premiéru už 3. září ve vybraných kinech. Slovenská premiéra je naplánována na 1. října (októbra). Snímek má už za sebou novinářskou projekci a ohlasy byly velmi pozitivní. „Smršť pozitivních ohlasů mě upřímně velice příjemně překvapila. Člověk v to doufá, ale samozřejmě neví, jak to ostatní vezmou a jestli se naladí na stejnou vlnu. Je to super a nezbývá než si držet palce, ať to tak má každičký divák, který na film do kina zavítá,“ zadoufal pro REFRESHER Svoboda. 

Doporučeno
Jak vznikaly rychlodabingy a legendární československé hlášky v hollywoodských filmech? Králové videa ti to prozradí Jak vznikaly rychlodabingy a legendární československé hlášky v hollywoodských filmech? Králové videa ti to prozradí 24. září 2019 12:39

Pozitivní přijetí je pro tvůrce velkou vzpruhou, neboť se museli, stejně jako ostatní filmaři, potýkat s pandemií koronaviru. „Mysleli jsme, že v kinech bude teď po „covidových prázdninách“ hlad po nových titulech, ale bohužel jsme zjistili, že minimálně multiplexy nám vůbec nevěří a myslí si, že lidi na Krále videa nepřijdou, a proto nás odmítají nasadit. Přitom my jsme si jistí, že zabere onen pověstný pozitivní buzz mezi lidmi: „Je to skvělý, na to běž“ a zájem bude,“ řekl Svoboda.

Tak zajdi do kina, dokud to jde. 

Do českých kin míří unikátní dokument Králové videa. Připomene časy amatérského rychlodabingu
Zdroj: Film Europe
Domů
Sdílet
Diskuse