Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento obsah je PR zpráva společnosti
13. září 2020 11:47
Čas čtení 4:21
Matej Krajčovič

Přivítej ten nejlepší počítač pro každého studenta. Neváží ani 1,2 kg a stojí méně než 25 tisíc korun (Recenze)

TECH
Uložit Uložené

Vyzkoušeli jsme počítač, který v e-shopech padne do oka téměř každému.

Je tu září a mnohým mladým lidem právě skončily prázdniny. Pokud se chystáš zpět na intrák či do své první práce, existuje poměrně velká šance, že s sebou budeš pravidelně nosit notebook.

Ve spolupráci s firmou Asus jsme se podívali na ZenBook 14. Jde o 14palcový model z třídy, která má být už léta tou cenově dostupnou, lehkou a extrémně přenosnou. Nebojíme se říci, že po ZenBooku jdou i lidé, kteří mají v hledáčku například i ikonický MacBook, ale cena nebo nutnost používat některé specifické nástroje je vedla k rozhodnutí zůstat ve světě Windows.

Notebook jsme na dva týdny zařadili do své každodenní rutiny. Ty v textu níže zjistíš, jak to dopadlo a zda bude vhodný i pro tebe.

V tomto článku si přečteš:
  • Kolik stojí nový Asus ZenBook 14 a co dostaneš už v nejlevnější konfiguraci
  • Jaký je jeho displej, klávesnice a co se nám na něm nelíbí
  • Jakou vychytávku výrobce integroval přímo do TouchPadu
  • Jak dlouho notebook vydrží na jedno nabití a proč jde možná o úplného rekordmana
  • Proč na ochranu svých dat již nepotřebuješ heslo ani PIN kód

Asus VivoBook S15
Asus VivoBook S15 Zdroj: Asus.com

Přivítej ten nejlepší počítač pro každého studenta. Neváží ani 1,2 kg a stojí méně než 25 tisíc korun (Recenze)
Zdroj: REFRESHER

Hliník, hmotnost pod 1,2 kg a praktické rozměry

Asus zkouší známý trik, jak svůj notebook udělat mezi konkurencí z e-shopů zajímavějším. Zatímco kdysi byla pro ultrabooky metou hranice 13 palců, toto je čtrnáctka (14 palců).

Dostáváš tak větší obrazovku na pohodlnější sledování filmů i produktivní práci s okny, ale NanoEdge rám kolem obrazovky je tak tenký, že celkové rozměry počítače prakticky nijak nenarostly.

A opravdu, ZenBook 14 se pohodlně ztratí v každé tašce nebo batohu. Díky odolnému hliníkovému tělu se nebudeš bát o jeho poškození a upřímně, vykašlali bychom se i na všechny směšné neoprenové obaly. V naší šedé i v alternativní stříbrné vypadá, že všechno zvládne a jen tak se neotlačí.

Doporučeno
Asus TUF Gaming A15 – je to ten nejlepší notebook na nejnovější hry i na práci? (Recenze) Asus TUF Gaming A15 – je to ten nejlepší notebook na nejnovější hry i na práci? (Recenze) 18. května 2020 10:30

Ještě lepší zprávou pro baťůžkáře je hmotnost, která zůstala pod hranicí 1,2 kilogramu. Budeš tak s sebou nosit jen o něco více než pár knih.

Asus ZenBook 14 - toto je ideálny ultrabook na doma aj na intrák už od 899 eur (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER

Tenké tělo má, ale vlastně nemá všechno

Moderní notebook už musí být co nejtenčí. Požadavky designérů však někdy naráží na praktičnost každodenního používání. V tomto směru počítač vysoký jen 1,39 cm vychází tak 50:50. Záleží jen na tobě a tvých prioritách.

Výbornou zprávou je přítomnost plnohodnotného HDMI. Vždy po příchodu k pracovnímu stolu jsme zapojili jen jeden kabel a už na nás svítil i další externí monitor rozšiřující plochu. Na rozdíl konkurence zde stále zůstává alespoň jedno klasické USB-A (takže disky a USB klíčenky připojíš bez šílených redukcí), ale rok 2020 vítají dvě moderní USB-C, takže jedním kabelem z notebooku na cestách nabiješ většinu moderních smartphonů. Vlastně, nabiješ je i přímo nabíječkou od počítače!

I on se totiž nabíjí přes USB-C. Je přitom jedno, který z dvojice portů použiješ.

Asus ZenBook 14 - toto je ideálny ultrabook na doma aj na intrák už od 899 eur (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER

Dobré zprávy ale končí v okamžiku, kdy budeš hledat 3,5 mm audio jack. Bohužel, není zde. Přesněji řečeno, budeš muset použít přibalenou USB-C-Audio Jack redukci. Tento trend přichází z mobilů, kde jsme si už asi všichni zvykli používat Bluetooth sluchátka, ale v případě notebooku se nám příliš nelíbí.

Do počítače se totiž díváš i 8 hodin denně a za takový čas se vybije každá Bluetooth hračka. Pokud ti však nevadí, že se na sluchátkách bude houpat kabel navíc a věříš si, že ho neztratíš, budeš v pohodě.

Asus ZenBook 14 - toto je ideálny ultrabook na doma aj na intrák už od 899 eur (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER

Fullhádéčko a pár šikovných řešení

Ceny ultrabooků někdy atakují i hranici 40 tisíc korun. V případě Asusu se však takto vysoko zdaleka nevyšplhá ani naše vrcholná konfigurace s procesorem Intel i7, 16 GB RAM a 512gigabajtovým, bleskově rychlým SSD diskem.

Tebe však bude určitě zajímat opačný konec nabídky, tedy to, kde ZenBook 14 začíná. Verzi s 256GB úložištěm a slabší i5 můžeš mít již za příjemných 24 490 Kč. Navenek bude vypadat stejně a nepřijdeš o žádnou z vychytávek z dražších verzí.

Orientační ceny Asusu ZenBook 14 UX425JA

Intel Core i5 8 GB RAM / 256 GB SSD 24 490 Kč
Intel Core i5 8 GB RAM / 512 GB SSD 26 990 Kč
Intel Core i7 16 GB RAM / 512 GB SSD 33 990 Kč

Myslíme tím hlavně šikovnou podsvícenou klávesnici, na níž začnou rychle psát dlouhé bakalářky a diplomky i zbrusu noví majitelé. Nevymýšlí a má klasickou konstrukci s přesným chodem tlačítek.

Asus ZenBook 14 - toto je ideálny ultrabook na doma aj na intrák už od 899 eur (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER

Že nikde nevidíš numerickou klávesnici? Ta je integrována přímo do velkého touchpadu, přičemž jeho režimy se mění dotykem v pravém horním rohu. Podsvícení čísel lze regulovat ve dvou krocích a při troše přesnosti můžeš používat NumPad i posun kurzoru najednou, aniž by sis do excelových tabulek psal hlouposti.

Klávesy tak zůstávají dostatečně velké a nechybí ani ty funkční pro změnu hlasitosti, jasu či dalších drobností v horním řádku.

Asus ZenBook 14 - toto je ideálny ultrabook na doma aj na intrák už od 899 eur (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER

Líbila se nám i funkce Windows Hello, která dokáže počítač odemknout skenem tvé tváře. Vždy, když v práci přijdeš ke svému stolu, postačí ti se posadit a začít pracovat, i bez vymačkávání hesla nebo PIN kódu.

Asus ZenBook 14 - toto je ideálny ultrabook na doma aj na intrák už od 899 eur (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER

Pro běžného zákazníka, který chce za počítač utratit něco přes dvacet tisíc, tedy bude veškerá tato výbava dostatečná. Za nejrozumnější volbu zřejmě považujeme právě zlatý střed, tedy 8 GB RAM a 512 GB úložiště.

Výše se už dostat nedá, tato modelová řada nemá v nabídce nic jemnějšího než Full HD displej a ani přes půlterabajtový disk se prakticky nedostaneš. Pokud si ho tedy nerozšiřuješ microSD kartou, což nemusí být vůbec bláznivý nápad. My jsme však zabudovanou čtečku používali spíše na úpravu fotek z foťáku a kamery.

Právě trochu prémiovější displej, i z pohledu kontrastu, maximální svítivosti (měla by být okolo 350 nitů) a pozorovacích úhlů by nebyl na škodu, ale chápeme, že jsme možná trochu rozmazlenější než běžný zájemce o notebook do 25 tisíc korun.

Myslelo se spíš na extrémní výdrž baterie a kvalitní reproduktory

Klíčovou vlastností by měla být připravenost pracovat i bez jakékoliv síťové zásuvky v okolí. Úplné minimum, kterého se nám podařilo dosáhnout při práci i s puštěným Spotify a občasným sledováním videí na pozadí, bylo až 7 hodin používání, než baterie ohlásila 0 %.
 
V případě, že budeš sledovat pouze seriály z Netflixu, to může být až 10 hodin, a pokud odpojíš Wi-Fi a budeš fungovat pouze ve Wordu, budeš se moci spoléhat na dvouciferné hodnoty.
 
Naopak, nabíjení bude rychlé, za hodinu do počítače natlačíš 60 % energie a plné nabití bude trvat necelé dvě hodiny.
 
V žádném z režimů se nesetkáš s tím, že by počítač hučel kvůli ventilátorům. Aktivní chlazení dokonce většinou ani vůbec neběží, nebo to tak alespoň vypadá. Bát se ale nemusíš ani v případě, že počítač zahážeš někde na posteli nebo na gauči, super-hlasité a mimořádně kvalitní repráky s podpisem kultovní firmy Harman / Kardon i tak s přehledem ozvučí celou místnost.

Asus ZenBook 14 - toto je ideálny ultrabook na doma aj na intrák už od 899 eur (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER

Výhody a nevýhody Asusu ZenBook 14

+ lehké tělo (méně než 1,2 kg) - displej má „jen“ Full HD rozlišení a jas 350 nitů
+ dostatek USB / USB-C portů - chybějící audio jack
+ výborná klávesnice, duální touchpad s numerickou klávesnicí - maximální 512GB úložiště
+ fantastická výdrž na jedno nabití (i 10+ hodin) - jen integrovaná grafika
+ cena už od 24 490 Kč  
Domů
Sdílet
Diskuse