Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. září 2020 15:39
Čas čtení 0:37
Tereza Šnajdrová

Po nálezu známek života chce Rusko vyslat misi na Venuši

NEWS VESMÍR
Uložit Uložené

Projekt, jenž je součástí ruského průzkumu vesmíru a plánuje vyslat misi na planetu Venuši, by se měl začít uskutečnit v letech 2021–2030.

Rusko plánuje vyslat na planetu Venuši svoji vlastní misi, a to bez ohledu na projekt Venera-D, na kterém se v roce 2003 dohodlo spolu s USA. To podle agentury TASS řekl v úterý na výstavě HeliRussia-2020 novinářům šéf ruské vesmírné společnosti Roscosmos, Dmitrij Rogozin.

Doporučeno
Na Venuši se našly známky potenciálního mimozemského života Na Venuši se našly známky potenciálního mimozemského života 14. září 2020 17:46

Myslíme si, že Venuše je ruská planeta, a tak bychom neměli čekat. Obnovení jejího průzkumu je naší agendou,“ doplnil. Již v květnu tohoto roku vědecký ředitel Ruského institutu pro výzkum vesmíru Lev Zeleny uvedl, že Rusko vyvine nový program průzkumu Venuše, který bude zahrnovat vyslání nejméně tří výzkumných vozidel na planetu. První z expedicí by se pak měla uskutečnit na konci 20. let 21.  století.

Je pravděpodobné, že právě tento výrok přicházející z ruské vesmírné společnosti Roskosmos, navazuje na nedávnou zprávu, že se na Venuši objevil plyn, který dokáže na zemi produkovat mikroorganismy. „Náznak přítomnosti fosfanu ve spektru Venuše byl pro nás velký šok,“ zmínila Jane Greaves, vedoucí studie publikované ve vědeckém časopise Nature Astronomy.

Domů
Sdílet
Diskuse