Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. října 2020 13:07
Čas čtení 1:01
Tereza Šnajdrová

Nový ministr zdravotnictví neví, jak funguje reprodukční číslo R

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Číslo R, o jehož snížení usiloval Roman Prymula, dalo na schůzi Poslanecké sněmovny zabrat novému ministru Janu Blatnému.

Reprodukční číslo R je často skloňovaný výstup, který od začátku pandemie používá většina epidemiologů, virologů, datových analytiku, ale také například bývalý ministr Roman Prymula. Ten své spoluobčany stále upozorňoval na to, jak moc je pro nás jeho pokles důležitý. V pátek odpoledne se na schůzi Poslanecké sněmovny bohužel ukázalo, že nový ministr Jan Blatný nemá představu o tom, jak toto číslo funguje. Své vyjádření slovo od slova zopakoval i na následné tiskové konferenci.

Doporučeno
Opatření zabrala, reprodukční číslo kleslo na 1,1 Opatření zabrala, reprodukční číslo kleslo na 1,1 29. října 2020 16:11

Samo ministerstvo zdravotnictví na svém webu popisuje, co vlastně reprodukční číslo R znamená. To udává průměrný počet dalších osob, které přímo nakazí jeden infikovaný pacient. Pokud tedy bude reprodukční číslo například 2, znamená to, že jeden nemocný nakazí dvě další osoby, které potenciálně mohou nemoc šířit dál. 

Domů
Sdílet
Diskuse