Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. října 2020 17:45
Čas čtení 3:01
Dominik Vetrák

Sean Connery za sebou zanechal jedny z nejlepších a nejoblíbenějších filmů naší generace. Těchto 10 by měl vidět každý fanoušek

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Z desítek filmů Seana Conneryho vybíráme to nejlepší, co by ti rozhodně nemělo uniknout.

Letošní Halloween přinesl velmi smutnou zprávu. Ve věku 90 let nás opustila hollywoodská legenda Sean Connery, která se postarala o mnohé oblíbené a kvalitní filmy.

Pokud si ho chceš připomenout a složit mu pomyslnou poklonu, doporučujeme ti jeho 10 nejlepších filmů. Nejde o žebříček, snímky jsou tedy bez pořadí a chybu neuděláš ani s jedním. Pevně však věříme, že alespoň některé jsi už viděl.

Doporučeno
10 filmů a seriálů na Netflixu a HBO, které nám v listopadu nahradí kina 10 filmů a seriálů na Netflixu a HBO, které nám v listopadu nahradí kina 31. října 2020 11:36

1. James Bond

Sean Connery je považován za jednoho z nejlepších Bondů. Objevil se celkem v sedmi částech (společně s Rogerem Moorem drží rekord za nejvíce snímků v roli Bonda) a postaral se o jedny z nejlepších bondovek. Doporučujeme zejména Dr. No, From Russia with Love či Goldfinger.

2. Indiana Jones

Milujeme ho i v o něco úsměvnější roli. Connery v sérii o Indiana Jonesovi ztvárnil otce slavného dobrodruha. Jeho chemie s Harrisonem Fordem byla k nezaplacení. Kdykoliv se objevil na scéně, divák mlaskal blahem. Pokud jsi z nějakého důvodu Indyho ještě neviděl, radíme ti, abys to okamžitě napravil, minimálně kvůli Connerymu, kterého si zamiluješ.

3. The Rock

Mnoho diváků a fanoušků zřejmě Skálu vybere jako nejoblíbenější film s Connerym. Geniální akční thriller skvěle zestárl, a i 24 let po premiéře se řadí ke špičce žánru. Connery se ve snímku společně s Nicolasem Cagem pokoušel zastavit teroristy, kteří hrozili, že zabijí miliony lidí. Skala je vynikajícím „akčňákem“ s řadou hlášek a nezapomenutelných scén. A zapomínat nesmíme ani na úžasného Nicolase Cage.

4. Untouchables

Slavný režisér Brian de Palma dal dohromady úžasný herecký ansámbl. Setkali se Kevin Costner, Sean Connery, Andy Garcia, Richard Bradford a na chvíli se mihl i Robert De Niro, který nezapomenutelně ztvárnil Al Caponeho. Dlouho po premiéře si diváci přáli, aby někdo s De Nirovým Caponem natočil samostatný film.

Samotný snímek Untouchables (Neúplatní) se zaměřil na speciální jednotku policistů, kteří se nenechali uplatit a rozhodli se dopadnout, a když to nešlo jinak, i zabít grázly, kteří si to zasloužili. Untouchables v podstatě nemá chybu.

5. The Hill

Dvouhodinový válečný film se odehrává během 2. světové války. Nejde však o epický válečný blockbuster. The Hill je spíše dramatem, která se odehrává ve vojenském vězení na severu Afriky. Connery v něm hraje jednoho z vězňů obviněného z útoku na svého nadřízeného. Divák se však rychle dozvídá, že tak učinil proto, aby předešel masakru, do kterého jejich jednotku velitel posílal.

6. Murder on the Orient Expres

Podobně jako v případě Untouchables, i zde Connerymu dopomáhá několik kvalitních herců v hlavních a vedlejších rolích. Příběh Vraždy v Orient expresu opravdu nemusíme nikomu představovat. Connery ztvárnil jednoho z cestujících ve vlaku. I on byl pod drobnohledem slavného detektiva Poirota, který je odhodlán vypátrat vraha v jedoucím vlaku za každou cenu.

7. A Bridge Too Far

Operace Market Garden byla jednou z nejdůležitějších vojenských operací během 2. světové války. Měla zařídit vybojování a následné zajištění tří nejdůležitějších nizozemských mostů nad řekou Rýn (Aidhoven, Nijmegen a Arnhem).

Spojenci by si tak zajistili potřebné zásobování. Connery hraje jednoho z hrdinských vojáků, kteří se navzdory nepříznivým podmínkám bitvy pokusili zvrátit vítězství na stranu americké armády.

8. The Name of the Rose

Děj se odehrává v roce 1327 na opatství benediktinů, kde došlo k záhadné smrti. Opatství právě pořádá setkání, na kterém františkáni tvrdí, že by se církev měla zbavit svého majetku. Právě jeden z respektovaných františkánů William of Baskerville (Sean Connery), dostane úkol zjistit, co stojí za náhlým a nečekaným úmrtím v opatství. Když se však William dostane blízko k tajemstvím, která nemají být odkryta, umírají další lidé.

9. The Man Who Would be King

Podle příběhu spisovatele Rudyarda Kiplinga natočil John Huston dobrodružné drama The Man Who Would Be King. Zajímavostí je, že ve filmu je i samotný Kipling (ztvárnil ho Christopher Plummer).

Snímek se zaměřuje na dva bývalé vojáky Daniela Dravota (Sean Connery) a Peachyho Carnehana (Michael Caine). Ti jsou na základně v Indii, kde je napadne, že se mohou stát vládci celé země. Co se děje dál, už stojí vidět na vlastní oči.

10. The Hunt for the Red October

Vynikající thriller, ve kterém se hraje o osud celého světa. Na sovětské ponorce Red October se nachází nová jaderná bomba. Její kapitán Marko Ramius (Sean Connery) s ní míří k USA, což přinutí zpozornět celý svět.

Analytik CIA (Alec Baldwin) si však myslí, že Ramius chce uprchnout do USA. Má však jen několik hodin na to, aby ponorku našel a aby svou teorii dokázal. Connery předvádí jeden z svých nejlepších výkonů vůbec. Je nesmírně charismatický a divák napínavě hltá každou scénu. 

Zmínit musíme jeho účast v Dračím srdci, Highlanderovi, Finding Forrester, Past s Catherine Zeta-Jones, První velkou vlakovou loupež, válečný The Longest Day či Marnie. Jeho posledním filmem byla Liga výjimečných, oblíbené guilty pleasure mnohých jeho fanoušků.

Zpět
Sdílet
Diskuse