Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. listopadu 2020 10:12
Čas čtení 1:37
Adam Smeták

Vláda ve čtvrtek otevře restaurace, obchody i služby

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády to uvedli ministr zdravotnictví Jan Blatný a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Vláda na dnešním mimořádném jednání jednomyslně rozhodla o tom, že Česká republika přejde ze stupně PES číslo čtyři do stupně číslo tři. Datum, kdy se tak stane, bude čtvrtek příštího týdne. Školy do třetí úrovně přejdou už v pondělí. Na tiskové konferenci o tom informoval ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Doporučeno
Čeští vědci představili nový druh testů na Covid-19. Zapomeň na šmátrání v nose, stačí kloktat Čeští vědci představili nový druh testů na Covid-19. Zapomeň na šmátrání v nose, stačí kloktat 29. listopadu 2020 8:43

Jaké restrikce budou platit, jaké se ruší

Nově se bude moci venku scházet až 50 osob a uvnitř 10 oproti stávajícímu limitu šesti lidí. Na svatbách, pohřbech a bohoslužbách bude moci být až 30 osob oproti stávajícím 20. Návštěvy ve zdravotnických zařízeních již nebudou pouze na výjimku, ale nadále budou omezené.

Od čtvrtka se také ruší zákaz nočního vycházení, který do té doby bude platit od 23:00 do 5:00 hodin ráno. Poskytování ubytovacích služeb bude nově neomezené.

PES třetí stupeň
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Školství

Prezenční výuka bude probíhat v mateřských školách, speciálních školách a na 1. stupni základních škol. Na 2. stupni ZŠ, SŠ a VOŠ s výjimkami bude platit rotační prezenční výuka (po 2 týdnech). Na vysokých školách bude probíhat distanční výuka. První ročníky budou studovat prezenčně. „První ročník navazujícího magisterského „do lavic“ nejde, jen na laborky apod. ve skupinách max. 20 studentů,“ doplnil na Twitteru ministr školství.

Školy jako jediné přejdou do třetího stupně systému PES už od pondělí.

Sport

Profesionální a amatérské soutěže budou probíhat bez přítomnosti diváků. Do čtvrtka bude u profesionálních soutěží stále platit specifický režim a amatérské soutěže budou zakázány. Vnitřní sportoviště budou otevřena pro individuální sporty do 10 osob. Sportovat bude ale možné venku, a to vždy pouze ve složení 2 hrací týmy/skupiny. Pro bazény a welness centra budou platit stejná pravidla  jako shromažďování pro jiné akce.

Kultura

Muzea a galerie budou moci fungovat na 25 % kapacity. Hrady, zámky a památky se otevřou pro skupiny nejvýše 10 osob. Knihovny se otevřou, přičemž bude platit omezení počtu osob (1 osoba na 15 m2 provozní plochy) a rozestupy 2 metry mezi zákazníky. Zavedena budou organizační a režimová opatření.

PES třetí stupeň
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Restaurace a nákupní centra

Provozovny stravovacích služeb se otevřou. Zavírat ale budou muset na dobu mezi 22. a 6. hodinou. Obsluhovat bude možné jen usazené hosty, přičemž u stolu budou moci být nanejvýše 4 osoby. Obsazenost bude limitována na 50 % kapacity hostů. Zavedena budou organizační a režimová opatření. Nově bude také možné konzumovat alkohol na veřejnosti tam, kde je to legální.

V nákupních centrech bude omezen počet osob (1 osoba na 15 m2 provozní plochy) a bude třeba udržovat rozestupy 2 metry mezi zákazníky. Platit budou organizační a režimová opatření.

Služby a podnikatelské subjekty

Otevřou se také všechny ostatní služby s provozovnou. Pro kancelářské subjekty bude doporučen home office, případně testování. Otevřou se lázně s organizačními a režimovými opatřeními. 

PES třetí stupeň
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Domů
Sdílet
Diskuse