Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. prosince 2020 7:19
Čas čtení 1:11
Marián Mauik Biel

Samsung představil 3metrový MicroLED televizor za skoro 3,5 milionu korun

TECH SAMSUNG
Uložit Uložené

Jde o první velkoformátový MicroLED televizor dostupný pro běžného zákazníka. Pokud má běžný zákazník skoro 3,5 milionu.

Přesně před třemi lety ukázal Samsung své nové „televizory“ nazvané The Wall postavené na MicroLED technologii.

Celkem vhodný název pro zobrazovací plochu, která má 146palcovou úhlopříčku. Jenže to byla B2B řešení určená pro televizní stanice nebo bohaté firmy. The Wall jsou v podstatě moduly, které se zapojují do libovolného tvaru. Nyní představená novinka už je ale klasický televizor v jednom kuse určený i pro smrtelníky. Zatím však jen pro velmi bohaté smrtelníky.

MicroLED, Samsung, televízor, 4K
Zdroj: Samsung

Zatím není dostupných mnoho podrobných informací. Výrobce se pochlubil, že jde o MicroLED televizor s úhlopříčkou 110 palců, tedy 275 cm. Rozlišení tohoto obra je 4K a maximální svítivost až 2 000 nýtů. Jde o maximální jas na celé ploše najednou, což umožňuje právě micro LED technologie.

MicroLED, Samsung, televízor, 4K
Zdroj: Samsung

Je to zlatý grál zobrazování, který si bere to nejlepší z LCD a OLED technologie. MicroLED tvoří obraz z velmi drobných barevných LED diod, které se dají samostatně zapínat a vypínat. Mají tedy obrovský kontrast a úplně černou z Oled televizorů. Ale zároveň nehrozí žádné vypalování obrazu, neboť používají anorganické diody.

Doporučeno
Samsung představil tři zařízení, která by ti neměla chybět ve sbírce. Co najdeš v řadě Galaxy FE? Samsung představil tři zařízení, která by ti neměla chybět ve sbírce. Co najdeš v řadě Galaxy FE? 7. listopadu 2023 11:30

Problémem je velmi komplikovaná výroba. I proto je cena tohoto 110palcového televizoru v přepočtu až 3,5 milionu korun. Zatím bude dostupný pouze na korejském trhu, ale v průběhu příštího roku dorazí i do dalších zemí.

Je velmi pravděpodobné, že i tato novinka sestává z podobných modulů jako The Wall. Je již však od výroby poskládaná do jednoho kusu, vybavená běžnými konektory a smart TV funkcemi. Samsung se také chlubí vestavěnými 5.1kanálovými reproduktory s vysokým výkonem a funkcí směrování zvuku.

MicroLED, Samsung, televízor, 4K
Zdroj: Samsung

Skoro 3,5 milionu je samozřejmě obrovská cena. Ale je to náznak, kam tento segment směřuje. Za groteskní ceny se kdysi prodávaly první plazmové nebo OLED televizory. Dnes 65palcový OLED stojí ve výprodeji i méně než 40 tisíc korun. Je tedy více než jisté, že za 4-5 let si můžeme chystat prázdnou stěnu s diagonálou tři metry.

Domů
Sdílet
Diskuse