Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. února 2021 18:08
Čas čtení 0:48
Daniel Mikolášik

Vědci vyvíjejí nový lék na koronavirus. V klinických testech obstál na výbornou, u fretky do dne potlačil nákazu

ZDRAVÍ KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Podle klinických testů dokázal Molnupiravir dramaticky snížit počet virových částic.

Vypadá to tak, že kromě známých vakcín by nás před koronavirem mohl chránit zcela nový hráč, který může ještě všechno změnit. Mluví o tom studie vědců z Univerzity North Carolina (UNC) v Chapel Hill publikována v nejnovějším čísle časopisu Nature.

Jde o antivirotikum s názvem Molnupiravir, v odborných kruzích nazývané EIDD-2801. Vědci tuto látku primárně používali k léčení chřipky. Při preklinických testech na laboratorních fretkách však dokázala úspěšně potlačit i nákazu koronavirem, a to do jednoho dne.

Doporučeno
Vadí ti pomalé očkování v Česku? 130 zemí s ním ještě ani nezačalo Vadí ti pomalé očkování v Česku? 130 zemí s ním ještě ani nezačalo 16. února 2021 17:42

Přípravek podle klinických testů prováděných na experimentálním modelu používajícím tkáň lidských plic v myších, chránil před infekcí, když se podával 12 hodin před vystavením viru a každých 12 hodin poté. Vědci během testů studovali množení smrtelných lidských koronavirů (SARS-CoV-1, MERS-CoV a SARS-CoV-2) a několika netopýřích koronavirů.

Domů
Sdílet
Diskuse