Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. dubna 2021 14:23
Čas čtení 1:53
Tereza Šnajdrová

Koronavirus v číslech: Jak je na tom Česká republika?

Koronavirus v číslech: Jak je na tom Česká republika?
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Začíná se blýskat na lepší časy? Ano i ne.

Je tomu více než rok, co se koronavirus objevil také v České republice. Mnozí odborníci mluví o tom, že třetí vlna je již pomalu za námi a my ti přináší přehled toho, jak si naše země vede. Statistiky ministerstva zdravotnictví jasně ukazují, že počty nakažených sice klesají, avšak hospitalizováno je stále více než 7 000 nakažených.

Doporučeno
Blatný: Když se lidi utrhnou z řetězu o Velikonocích, tak máme veliký průser Blatný: Když se lidi utrhnou z řetězu o Velikonocích, tak máme veliký průser 1. dubna 2021 9:59

Klesají počty nakažených? Ano!

Za poslední týden se čísla nově nakažených pohybují pod hranicí 9 000 nových případů denně, o víkendu se pak drží v rozmezí 1 743 až 3 968 pozitivně testovaných. Oproti lednu, kdy krajské hygienické stanice hlásily až 18 000 nekažených denně se tak jedná o výrazné zlepšení.

S tím souvisí i pokles reprodukčního čísla, které za vlády ministra zdravotnictví Romana Prymuly podmiňovalo případně rozvolnění či zpřísnění restrikcí. To je nyní 0,8, což znamená, že jeden nakažený může v potenciálně nakazit 0,8 lidí. I u reprodukčního čísla je tedy zaznamenáno zlepšení, neboť ještě v lednu se drželo na hodnotě 1,3.

S nástupem ministra Jana Blatného (za ANO) byl zaveden i nový protiepidemický systém PES, který měl určovat závažnost situace v jednotlivých krajích a stejně jako reprodukční číslo, i on měl rozhodovat o zpřísnění či povolování pravidel. Pokud by se vláda i nadále systémem řídila, došlo by již k rozvolnění pravidel, neboť se všechny kraje nachází ve 3. či 4. stupni.

Domů
Sdílet
Diskuse