Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. dubna 2021 18:49
Čas čtení 6:00
Tereza Šnajdrová

Blatný je jen další v řadě. V Babišově vládě skončilo už těchto 10 ministrů

Blatný je jen další v řadě. V Babišově vládě skončilo už těchto 10 ministrů
Zdroj: Úřad vlády ČR
POLITIKA ADAM VOJTĚCH ANDREJ BABIŠ
Uložit Uložené

Od června 2018 byla ve vládě Andreje Babiše vystřídána desítka ministrů.

Ve středu prezident Miloš Zeman spolu s premiérem Andrejem Babišem (ANO) odvolali z funkce ministra zdravotnictví Jana Blatného. Od začátku koronavirové krize, která trvá rok a pár týdnů, se tak jedná již o čtvrtou výměnu nejdůležitějšího článku na resortu zdravotnictví a zároveň se ukazuje, že premiér nemá problém uchylovat se k takto velkým změnám. Od začátku jeho vlády, tedy od června 2018, Andrej Babiš (ANO) ve funkcích nahradil 10 ministrů.

Doporučeno
Blatný končí, novým ministrem zdravotnictví bude Petr Arenberger. Plaga ve vedení ministerstva školství zůstává Blatný končí, novým ministrem zdravotnictví bude Petr Arenberger. Plaga ve vedení ministerstva školství zůstává 7. dubna 2021 10:15

Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) se ve funkci ohřála jen 13 dní

Taťána Malá (ANO) byla na post ministryně spravedlnosti dosazena 27. června 2018 a hned o den později přinesl server iRozhlas informaci, že se Malá při magisterském studiu na bratislavské Panevropská vysoké škole dopustila plagiátorství. Ačkoliv tehdejší ministryně obvinění odmítala a zastání se jí dostalo i u premiéra Andreje Babiše (ANO), odborníci přišli se závěrem, že Malá opravdu opsala část diplomové práce z internetových příspěvků a jiné práce. V kontrolovaném úseku se dokonce nacházely stejné gramatické chyby jako v originální práci. 

Postupně se začalo ukazovat, že Malá opisovala už u diplomové práce z roku 2005, kterou psala na Mendelově univerzitě v Brně a pod sílícím tlakem ze strany médií, opozice, ale i veřejnosti, se Taťána Malá (ANO) rozhodla 9. července 2018 rezignovat. Ve funkci ji nahradil Jan Kněžínek (za ANO). Bývalá ministryně se k plagiátorství nikdy nepřiznala.

Důvod odstoupení: obvinění z plagiátorství
Datum odstoupení: 10. července 2018

Taťána Malá
Zdroj: Twitter/Taťána Malá

Plagiátorství stálo místo i ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD)

Ještě ani neutichl poprask kolem Malé a Seznam Zprávy odhalily další skandál týkající se plagiátorství. Ten se tentokrát týkal ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD) a jeho bakalářské práce, kterou napsal a obhajoval na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně v roce 2007. Ten podle odborníků opsal zhruba 30 stran z jiné bakalářské práce, která se týkala podobného tématu. 

Doporučeno
„Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu? „Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu? 13. června 2023 15:29

Petr Krčál tehdy uvedl, že nechce být zátěží pro ČSSD a 17. července 1018 se proto rozhodl rezignovat. Na jeho místo byla předsedou ČSSD Janem Hamáčkem dosazena Jana Maláčová, které do té doby působila jako ředitelka odboru rodinné politiky a politiky stárnutí. 

Důvod odstoupení: obvinění z plagiátorství
Datum odstoupení: 18. července 2018

Petr Krčál
Zdroj: ČSSD/Petr Krčál
Doporučeno
„Ty fašistická ku**o, rozbijeme ti tlamu.“ Poslankyně a senátorky se nám svěřily, s jakými vyhrůžkami bojují každý den „Ty fašistická ku**o, rozbijeme ti tlamu.“ Poslankyně a senátorky se nám svěřily, s jakými vyhrůžkami bojují každý den 6. dubna 2021 11:55

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) neustál tlak různých zájmových skupin

Dan Ťok (ANO) o odchodu z vlády uvažoval již zhruba rok, avšak demisi podal až v lednu 2019. Tu mu však premiér Andrej Babiš (ANO) zamítl, ale jen o pár měsíců později ji přijal prezident Miloš Zeman. Podle informací zveřejněných ČT24 byly důvodem jeho odchodu neustálé výtky a útoky na jeho osobu, respektive na kroky, které ve funkci ministra dopravy podnikal a také tlak různých zájmových skupin.

Ačkoliv byl Ťok nejdéle sloužícím ministrem dopravy v historii samostatného Česka, opakovaně čelil kritice, že se otevírá příliš málo nových úseků dálnic a za jeho odstoupení z funkce vinil i společnost Kapsch, která se ho údajně snažila oslabit. 30. dubna byl na jeho post dosazen Vladimír Kremlík (za ANO).

Důvod odstoupení: výtky, útoky a tlak různých zájmových skupin
Datum odstoupení: 8. dubna 2019

Dan Ťok
Zdroj: Twitter/Dan Ťok
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 96889 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse