Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. května 2021 9:16
Čas čtení 0:37
Ondřej Jarůšek

Letní dovolená: V Česku se začne testovat covidový pas, se kterým bude možné volně cestovat po EU

Letní dovolená: V Česku se začne testovat covidový pas, se kterým bude možné volně cestovat po EU
Zdroj: Unsplash/Dan Gold/volně k užití
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Přípravy by měly být hotové už za měsíc.

Volné cestování po Evropě by mělo být již brzy realitou. To díky zelenému covidovému pasu, který se má v České republice začít testovat už za dva týdny. Informovala o tom Česká televize, pro kterou to potvrdil eurokomisař pro justici Didier Reynders.

Podle Reynderse mají být všechny přípravy hotové za měsíc a už od června by se mělo lidem s covivodým pasem umožnit volné cestování.

„Spolupracujeme s Českou republikou jako s ostatními dvaceti šesti státy, abychom si byli jisti, že máme připravené technické podmínky. Aby si všichni občané mohli požádat o certifikát, kde budou uvedena všechna očkování, prodělané nemoci nebo testy,“ řekl pro Českou televizi.

Doporučeno
Daniel Pražák o distanční výuce: V mikrofonu občas slyším žáky, jak místo učení paří Minecraft. Důležité je si to nebrat osobně Daniel Pražák o distanční výuce: V mikrofonu občas slyším žáky, jak místo učení paří Minecraft. Důležité je si to nebrat osobně 29. dubna 2021 14:30

Reynders mluvil i o možnosti, že na národní úrovni by se pasy mohly používat například i při návštěvě koncertů. Využití pasů k tomuto účelu si však musí daná země sama schválit.

Covidový pas má být součástí národních aplikací, certifikát tedy budou mít lidé přímo ve svém mobilním zařízení. Bude však samozřejmě možné si jej také vytisknout.

Domů
Sdílet
Diskuse