Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. května 2021 13:10
Čas čtení 2:08
Tímea Krauszová

Černobyl stále doutná jako žhavé uhlíky v ohništi. Vědci se obávají dalšího neštěstí

Černobyl stále doutná jako žhavé uhlíky v ohništi. Vědci se obávají dalšího neštěstí
Zdroj: Getty Images/Yuri Kozyrev
NEWS
Uložit Uložené

Ukrajinští vědci se nyní snaží zjistit, zda existuje šance, že reaktory vyhasnou samy od sebe, nebo jim budou muset pomoci.

Před 35 lety (v roce 1986) se v atomové elektrárně v Černobylu stala nejhorší havárie v historii mírového využití jaderné energie. V průběhu testu nového bezpečnostního systému tehdy došlo k přehřátí a následné explozi reaktoru a do vzduchu se uvolnil radioaktivní mrak.

Ten se vyskytoval nejen nad územím Ukrajiny, Běloruska a Ruska, ale i nad mnohými evropskými zeměmi, například Švédskem, Rakouskem, Norskem, Německem, Finskem, Řeckem, Rumunskem, Slovinskem, Litvou či Lotyšskem.

Podle expertů na nukleární chemii však reaktory pohřbené hluboko pod betonovým krytem a tunami masy uranového paliva i po třech dekádách žhnou. „Je to jako žhavé uhlíky v ohništi,“ tvrdí podle časopisu Science vědec Neil Hyatt z Univerzity v Sheffieldu. Ukrajinští vědci se nyní snaží zjistit, zda existuje šance, že reaktory vyhasnou samy od sebe, nebo budou zapotřebí mimořádně zásahy ve snaze předejít další nehodě.

černobyl
Zdroj: Getty Images/Yuri Kozyrev

Senzory zachytily stoupající počet neutronů, které signalizují probíhající štěpení, v jedné z místností, které jsou momentálně nedostupné. O rozebrání reaktoru momentálně probíhají diskuse v ukrajinském Institutu pro bezpečnostní problémy jaderných elektráren. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj totiž v dubnu otevřel nové úložiště jaderného odpadu v Černobylu, kde ho chce Ukrajina uskladňovat dalších 100 let.

Domů
Sdílet
Diskuse