Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. května 2021 18:22
Čas čtení 1:13
Tímea Krauszová

Na Slovensku řádí dívčí gang, dívky ve věku 13 až 15 let šikanují a mlátí jiné lidi

Na Slovensku řádí dívčí gang, dívky ve věku 13 až 15 let šikanují a mlátí jiné lidi
Zdroj: Stocksnap/Burst/volně k žutií
NEWS
Uložit Uložené

Povzbuzují se alkoholem, zesměšňují a bijí jiné dívky, pouštějí se i do starších či lidí na ulici. Celé to pak zveřejní na Instagramu.

Schází se a útočí společně. Některé útoky jsou předem naplánované, jiné vzniknou spontánně. Převážně dívčí gang ve slovenském městě Komárno terorizuje nejen vrstevníky, ale i dospělé, své řádění si navíc nahrává na video a publikuje na sociálních sítích. O gangu, který tvoří žákyně několika místních škol, přinesla reportáž televize Markíza.

Koply ji do hlavy a nazvaly psem

Skupina podle místní policie a primátora Komárna Bély Keszegha působí zejména v okolí vlakového a autobusového nádraží. Jelikož městští policisté sbírají materiály pro státní policii, nechtěli je všechny zveřejnit, ukázali však video případu, který je již vyřešen.

Doporučeno
Policistka Patrícia z Chicaga: Bez neprůstřelné vesty bychom nešli do ulic, gangy vedou neustále boje (Rozhovor) Policistka Patrícia z Chicaga: Bez neprůstřelné vesty bychom nešli do ulic, gangy vedou neustále boje (Rozhovor) 6. února 2020 9:28

Na něm je vidět mladá dívka, která klečí na kolenou. Donutí ji k tomu členka gangu, která ji vzápětí kopne do hlavy. Zakrvácenou dívku si ještě vyfotily, přidaly známý psí filtr a fotku zveřejnily na Instagramu s popisem „mám psa“.

„Zveřejňují to i na sociálních sítích a ještě jsou na to pyšné. Mladé, 14 a 15leté dívky to dělají denně,“ řekl pro Markýzu Keszegh. Občas jsou mezi nimi i kluci, obvykle jako ochranka. Podle policie se počet členů mění: jednou jich je osm, jindy i dvacet. Šikovně se vyhýbají místům, kde jsou bezpečnostní kamery. Město proto chce jejich počet zvýšit a rozdat chce i SOS náramky. V krizové situaci totiž oběti nestihnou vytáhnout mobil a zavolat na policii, takto by to šlo stisknutím jednoho tlačítka.

Členky gangu jsou obvykle z rodin s těžším osudem (osamělý otec či jiné životní potíže) a mají 13 až 15 let. Nejde přitom o romské rodiny a zřejmě takto řádí i proto, že poslední rok byl náročný, školy byly zavřené a trávily spoustu času online. Když jich je více a povzbudí se i alkoholem, troufají si podle Markízy i na starší lidi či na lidi bez domova. Není jasné, jaké tresty policie vůči těm členům, které vypátrají, vyvodí.

Prozatím připravují přednášky na školách, postupně chtějí informovat rodiče. Docházejícím dětem doporučují pobývat ve skupinkách dospělých osob.

Domů
Sdílet
Diskuse