Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. června 2021 11:47
Čas čtení 2:35
Tereza Šnajdrová

Cestování v době koronaviru: Do kterých zemí můžeš bez omezení, jaké jsou podmínky návratu a na co se připravit

Cestování v době koronaviru: Do kterých zemí můžeš bez omezení, jaké jsou podmínky návratu a na co se připravit
Zdroj: TASR/František Iván
NEWS CESTOVÁNÍ BĚHEM KORONAVIRU KORONAVIRUS
Uložit Uložené

K létu nedomyslitelně patří cestování a dovolené u moře.

Pokud máš již letní dovolenou naplánovanou nebo stále váháš, zda v této pandemické době odcestovat do zahraničí, tento přehled ti pomůže zorientovat se v pravidlech, která platí pro vycestování to jiných zemí. Nenech se odradit vyplňováním příjezdového formuláře, který na telefonu naklikáš za pár minut a vyraz do oblíbené destinace, která nebude pod náporem turistů praskat ve švech.

Doporučeno
Česká příroda nezvládá nápor turistů. Některá místa se proto zavírají a jiná omezují množství turistů Česká příroda nezvládá nápor turistů. Některá místa se proto zavírají a jiná omezují množství turistů 7. června 2021 20:30

Na co nesmíš zapomenout před cestou

Než odjedeš do zahraničí, podívej se na web ministerstva zahraničí nebo ministerstva příslušné země, kde se dozvíš konkrétní podmínky pro vstup na jejich území. Všeobecně však platí, že pro vycestování do jiné země budeš potřebovat: potvrzení o ukončeném očkování/PCR nebo antigenní test/potvrzení o prodělaném covidu a příjezdový formulář. Vybrali jsme pro tebe 7 oblíbených destinací, kam čeští turisté často míří a usnadníme ti tak vyhledávání podmínek.

Země Test/očkování/prodělání covidu Příjezdový formulář Speciální požadavky
Itálie antigenní nebo PCR test provedený maximálně 48 hodin před odletem ANO Cestující se musí nahlásit na místní zdravotnické zařízení ASL.
Španělsko

antigenní nebo PCR test provedený maximálně 48 hodin před odletem

potvrzení o dokončeném očkování vakcínou schválenou EMA či WHO (musí uplynout minimálně 14 dní od podání poslední dávky)

potvrzení o prodělání nemoci covid

ANO -
Portugalsko PCR test provedený maximálně 72 hodin před odletem ANO -
Bulharsko

antigenní nebo PCR test provedený maximálně 48 hodin před odletem

potvrzení o dokončeném očkování vakcínou schválenou EMA či WHO (musí uplynout minimálně 14 dní od podání poslední dávky)

potvrzení o prodělání nemoci covid

NE -
Chorvatsko

PCR test provedený maximálně 72 hodin před odletem nebo speciální antigenní test provedený maximálně 48 hodin před odletem

potvrzení o dokončeném očkování vakcínou schválenou EMA či WHO (musí uplynout minimálně 22 dní od podání poslední dávky)

potvrzení o prodělání nemoci covid

ANO -
Řecko

PCR test provedený maximálně 72 hodin před odletem

potvrzení o dokončeném očkování vakcínou schválenou EMA či WHO (musí uplynout minimálně 14 dní od podání poslední dávky)

potvrzení o prodělání nemoci covid

ANO Řecká vláda neuznává testy ze slin nebo kloktáním.
Malta PCR test provedený maximálně 72 hodin před odletem 2 FORMULÁŘE -

Pokud se chystáš vycestovat leteckou dopravou, mrkni i na web dopravce, neboť některé letecké společnosti nemusí akceptovat antigenní test a nemuseli by tě pustit do letadla.

Doporučeno
Koronavirus v Česku: Pandemie slábne, očkování je v plném proudu. V neděli přibylo jen 90 případů Koronavirus v Česku: Pandemie slábne, očkování je v plném proudu. V neděli přibylo jen 90 případů 7. června 2021 10:42

Návrat do České republiky

Vláda země rozděluje do pěti kategorií podle rizika nákazy a pro každou kategorii pak platí jiné podmínky. Detailní pravidla můžeš najít na webu ministerstva zahraničí

Kategorie Země Test/očkování/prodělání covidu Příjezdový formulář Test v České republice Karanténa Speciální požadavky
Zelená barva Austrálie, Island, Izrael, Japonsko, Korejská republika, Malta, Nový Zéland, San Marino, Singapurská republika, Thajsko, Vatikán - - - -  
Oranžová barva Bulharsko, Finsko, Irsko, Itálie, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Maďarsko, Monako, Německo, Norsko, Polsko, Portugalsko (včetně Madeiry), Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Baleárské a Kanárské ostrovy (Španělsko)

antigenní test provedený maximálně 24 hodin před začátkem cesty nebo PCR test provedený maximálně 72 hodin před vycestováním

ANO Pouze v případě individuální dopravy. NE Cestující musí nosit 14 dní po příjezdu respirátor všude mimo domov.
Červená barva Andorra, Belgie, Dánsko, Estonsko, Francie, Chorvatsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Nizozemí, Řecko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Azorské ostrovy (Portugalsko) antigenní test provedený maximálně 24 hodin před začátkem cesty nebo PCR test provedený maximálně 72 hodin před vycestováním ANO Nejpozději 5. den od příjezdu musí cestovatel podstoupit PCR test. ANO Cestující musí nosit 14 dní po příjezdu respirátor všude mimo domov.
Tmavě červená barva Všechny ostatní státy věta, které nejsou uvedeny v kategorii výše či níže. antigenní test provedený maximálně 24 hodin před začátkem cesty nebo PCR test provedený maximálně 72 hodin před vycestováním ANO Nejdříve 5. den a nejpozději 14. den od příjezdu musí cestovatel podstoupit PCR test. ANO Cestující musí nosit 14 dní po příjezdu respirátor všude mimo domov.
Černá barva Botswana, Brazílie, Eswatini (Svazijsko), Indie, Jihoafrická republika, Kolumbie, Lesotho, Malawi, Mosambik, Nepál, Peru, Tanzánie (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambie a Zimbabwe antigenní test provedený maximálně 24 hodin před začátkem cesty nebo PCR test provedený maximálně 72 hodin před vycestováním ANO

Cestující z černých zemí se již při nástupu do letadla musí prokázat rezervací na PCR test, který absolvuje do maximálně 24 hodin od návratu. 

Druhý PCR test musí cestující absolvovat nejdříve 10. den a nejpozději 14. den od příjezdu.

ANO Cestující musí nosit 14 dní po příjezdu respirátor všude mimo domov.
Doporučeno
Český projekt představuje mladé úspěšné Romky. Chceme ukázat, že Romové nejsou přítěží, říká jeho zakladatelka Český projekt představuje mladé úspěšné Romky. Chceme ukázat, že Romové nejsou přítěží, říká jeho zakladatelka 8. června 2021 10:09
Domů
Sdílet
Diskuse