Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. června 2021 15:59
Čas čtení 2:39
Jakub Paulík

Recenze: Jak obstáli Warrenovi proti satanistům? V The Conjuring 3 se pustili do vyšetřování kletby

Recenze: Jak obstáli Warrenovi proti satanistům? V The Conjuring 3 se pustili do vyšetřování kletby
Zdroj: Warner Bros. Pictures
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Kvalitní horor, ale slabý Conjuring.

Fanoušci mainstreamové vlny hororů se měli začátkem měsíce na co těšit. Krátce po tom, co se mohli po dlouhém pandemickém lockdownu dostat do kin, si premiéru odbyla novinka V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkaz (The Conjuring: The Devil Made Me Do It).

Ve třetí části této populární série jsme měli možnost v hlavních rolích opět vidět Veru Farmigu s Patrickem Wilsonem, kteří ztvárňují manželský pár Lorraine a Eda Warrenovi.

Případ z nového Conjuringu týkající se vyhánění démona z 8letého Davida a následných událostí je znovu inspirován skutečným příběhem z praxe manželů démonologie. Podle filmařů se slavným vymítačům ďábla podařilo při tomto vyšetřování narazit na „nejhrozivější objev jejich kariéry“.

Doporučeno
Zack Snyder prozradil, o čem měly být Justice League 2 a 3. Kdo by zemřel a co znamenaly postapokalyptické vize Batmana? Zack Snyder prozradil, o čem měly být Justice League 2 a 3. Kdo by zemřel a co znamenaly postapokalyptické vize Batmana? 23. března 2021 12:30

V něco takového jsme i doufali. Pokud má hororová série potenciál děsit své stálé fanoušky i nadále, je vhodné, aby s každou částí přicházela se stále výraznějším zlem, které záporáka z předešlé části snadno strčí do kapsy. Bohužel, v tomto bodě selhali.

The Conjuring 3.
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Po událostech z druhé části roku 1977, kdy Warrenovi bojovali s děsivým démonem Valakem zahaleném do hábitu jeptišky, se časově přesouváme s hrdiny o 4 roky dále. Hned v úvodní scéně vidíme to, co nám ukázaly i upoutávky.

Ed s Lorraine se pokoušejí z malého chlapce dostat démona, ale proces vyhánění neskončí úplně podle představ. Hororoví nadšenci si určitě všimnou, že na začátku filmu tvůrci nápadným způsobem odkazují na hororovou legendu Exorcista z roku 1973.

Pátrání odhalí, že rodina v domě byla prokletá a případ by mohl souviset se skupinou záhadných satanistů. Kromě toho se Warrenovi musí u soudu vyrovnat s prvním případem v USA, kdy se obžalovaný brání tvrzením, že ho posedl démon.

Větší část filmu se tedy nese v duchu vyšetřování, při kterém se hrdinové musí potýkat s různými paranormálními jevy a útoky ze strany neznámého zla. V této části to filmaři bez otce hororového univerza Jamese Wana, který poprvé neseděl na režisérské židli, tak úplně nezvládli.

Jeho místo zaujal Michael Chaves, který v roce 2019 natočil slabší horor The Curse of La Llorona. Někteří zahraniční kritici proto předpokládali, že kvalita nového pokračování bude o něco nižší. A měli pravdu.

The Conjuring 3
Zdroj: Warner Bros.

Postupné odhalování důkazů je sice zpočátku napínavé, ale přibližně v první třetině začne atmosféra ztrácet intenzitu. Pátrání se zbytečně natahuje a chybí mu nečekané zvraty. Odskok hororové série k prvkům kriminálního žánru nemusel být přitom vůbec špatným nápadem, ale na to by muselo být samotné vyšetřování mnohem více propracované.

Doporučeno
10 nejočekávanějších hororů roku 2021 10 nejočekávanějších hororů roku 2021 20. prosince 2020 16:30

Filmu by možná prospělo, kdyby se scénáristé aspoň trochu soustředili i na soudní proces, v němž mohli Warrenovi důkazy poukazovat na démonické síly a vyprávěním starých historek by diváka a soudce přenesli do hrůzyplných případů z minulosti. Je škoda, že soudní proces s obžalovaným mladíkem načrtli, ale pak zcela ignorovali.

The Conjuring 3
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Chemie mezi Verou Farmiga a Patrickem Wilsonem je však znovu skvělá. Ve světě Jamese Wana se již prokázali jako schopní lovci, které snad všichni nadšenci série milují. Potěšilo nás však i to, že kromě hlavních hrdinů dali tvůrci prostor talentovanému Johnu Noblemu, jehož můžeš znát z třetí části Pána prstenů (postava Denethora) či ze seriálu Fringe.

Po vizuální stránce Conjuring vypadá opět skvěle. Vysoký rozpočet zajistil, že v jump scare scénách vystupují poměrně děsivé bytosti (nejlepší je určitě živá mrtvola), které určitě nejsou pro smích. Na druhé straně zkušeného hororového diváka příliš nevyděsí. Tím se už dostáváme zřejmě k největšímu negativu nové části – není moc strašidelná.

The Conjuring 3
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Ve srovnání s předchozími démony z minulých dílů zde jednoduše chybí nějaké vyšší zlo, z něhož by nás výrazně mrazilo na zátylku. Ve sbírce Warrenových se rozhodně nacházejí mnohem hrozivější příšery a tím nenarážíme pouze na démona Valaka, který byl prostě fantastický. O pozadí démona ze třetí části jsme se však dozvěděli jen pramálo, což nás nesmírně mrzí.

V porovnání se spoustou nekvalitních hororů z posledních let je na tom Conjuring 3 stále dobře. Určitě to není film, který by známou sérii ponořil do bahna, z něhož už není úniku, ale z hlavní trilogie jde zatím o nejslabší kousek. Udělujeme mu šest bodů z deseti a doufáme, že se případného pokračování ujme nový režisér nebo se k sérii znovu vrátí James Wan.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse