Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
25. července 2021 7:45
Čas čtení 3:58
Ondřej Jarůšek

Nejkrásnější MMA turnaj roku: Karlos Vémola poznal svého příštího soupeře, Pirát se stal dočasným šampionem

Nejkrásnější MMA turnaj roku: Karlos Vémola poznal svého příštího soupeře, Pirát se stal dočasným šampionem
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT BOJOVÉ SPORTY OKTAGON MMA
Uložit Uložené

Pražská Štvanice se stala dějištěm velkolepého turnaje Oktagon 26.

Domácí organizace Oktagon MMA se po dlouhé době opět vrátila na pražskou Štvanici, a to nabitým turnajem s pořadovým číslem 26. Vyprodaná akce čítala celkem dvanáct zápasů, ve kterých jsme viděli jak rychlá ukončení, tak i bitvy na celá tři kola, dočkali jsme se dlouho očekávaných střetů a korunu celému večeru dal boj o prozatímního šampiona. Co vše tedy nejkrásnější turnaj roku pod širým nebem nabídl? Pojď se na to s námi podívat. 

Doporučeno
Krvavé rvačky bez rukavic sledují miliony lidí, brutální show se stává novým světovým fenoménem Krvavé rvačky bez rukavic sledují miliony lidí, brutální show se stává novým světovým fenoménem 6. července 2021 8:00
oktagon26
Zdroj: OKTAGON MMA

Turnaj po vzoru předešlých akcí odstartoval zápas v rámci Free Prelims, který si diváci mohli užít zdarma na YouTube nebo na Facebooku. V tom se tentokrát představil velezkušený postojář Daniel Škvor, šampion Oktagonu Undeground, a jeho ukrajinský soupeř Ilya Lupinov. A kdo tipoval rychlý proces, měl pravdu.

Přestože se Škvor během boje dopustil zakázaného úderu kolenem, za který mu byl stržen bod, nakonec to na výsledku nic nezměnilo a krátce nato již čistým kolenem trefeným přesně na hlavu svého soupeře poslal k zemi. Poté však začal odcházet a rozhodčí jej musel ponouknout, aby v boji pokračoval a zápas ukončil, na což Škvor hbitě zareagoval a Lupinovi na zemi zasadil několik posledních úderů. Po neúspěšné premiéře si tak Škvor připsal první výhru v MMA.

V rychlém tempu začal také duel Peter Gabal vs. Dawid Kareta. Ostrý nástup Gabala však přemožitel Tadeáše Růžičky ustál a od druhého kola to byl on, kdo začal tahat za delší konec. Gabala se mu pak po většinu času dařilo držet na zádech, čímž si nakonec polský bojovník zajistil jasnou výhru 3:0 na body, a je takřka jisté, že v Oktagonu ještě zdaleka neřekl své poslední slovo.

oktagon26
Zdroj: OKTAGON MMA

O tříkolovou bitvu se postarali také Ondřej Raška a Daniel Brunclík. Patnáct minut zápasu sice nepřineslo tolik divácky zajímavých momentů, ale pro Rašku, týmového kolegu Jiřího Procházky, se jednalo o relativně dobře takticky zvládnutý zápas, v němž se mu dařilo dominovat na zemi. I díky tomu se tak mohl radovat ze zasloužené výhry na body, ačkoliv sám po zápase dodal, že na 100 procent se svým výkonem spokojen nebyl.

Velmi nečekané ukončení přinesl první ženský zápas večera, jehož protagonistkami se staly Magdaléna Šormová a Italka Chiara Penca. Doslova v posledních okamžicích prvního kola se totiž české bojovnici podařilo nasadit škrcení, které italská soupeřka takřka okamžitě odklepala, ačkoliv do konce první pětiminutovky zbývalo jen pár sekund. Šormová si tak ale každopádně připisuje cenný skalp a stává se první bojovnicí, který Italku ukončila ještě před limitem.

Hlavními aktéry jednoho z čistě zahraničích zápasů se v sobotu stali Felix Klinkhammer, zástupce gymu London Shootfighters, a Anatoliy Tarasenko. Ti k zápasu přistoupili spíše takticky a z diváckého hlediska se nejednalo o tu nejzajímavější podívanou, ale i taková výhra se počítá. S té se díky dominanci na zemi radoval Felix Klinkhammer, který za pomoc poděkoval mimo jiné i svému kolegovi Karlosi Vémolovi, jenž si akci ani navzdory nedávné operaci nenechal ujít. 

oktagon26
Zdroj: OKTAGON MMA

Královna Oktagonu Underground Lucie Bledá pokračuje ve své zatím krátké, ale velmi úspěšné MMA kariéře. Před zaplněnou Štvanicí se jí postavila Edna Oliveira, která má v kleci sice podstatně více zkušeností než Bledá, ale domácí bojovnice nezaváhala ani tentokrát. Přestože se Brazilka v boji na zemi snažila Češce vzdorovat, členka Reinders týmu svou soupeřku donutila odklepat díky arm-baru hned v prvním kole. 

Prelims kartu uzavřel střet Elonen-Kulmaly s Faridem Basharatem (bratr slavnějšího Jarida), kteří se utkali o to, kdo se postaví Filipu Mackovi v zápase o šampiona bantamové váhy Oktagonu. Boj by se ale dal označil za tah na jednu bránu. Farid Basharat předvedl takřka dokonalý výkon a své tažení dotáhl do konec ve třetím kole, kdy Fina utáhl na rear-naked choke. Filip Macek tak zná svého dalšího soupeře a je jasné, že půjde o obrovskou výzvu.

Hlavní kartu turnaje Oktagon 26 odstartoval dlouho očekávaný návrat Miloše Petráška, který se po skoro dvou letech postavil znovu do klece v boji s Chorvatem Vladem Neferovičem. A návrat to byl vskutku velkolepý. Jen málokdo se totiž může pochlubit takovou fanouškovskou podporou jako právě Petrášek, který se příznivcům za skandování a povzbuzování odvděčil krásnou výhrou v prvním kole na kimuru.

oktagon26
Zdroj: OKTAGON MMA

Slovenská bojovnice Lucia Szabová nastoupila proti své dosud nejtěžší soupeřce, kterou se stala Cornelia Holm. Ani ta ji však nedokázala zastavit. Szabová potvrdil znovu famózní formu a i když se jí nepodařilo soupeřku ukončit před limitem, jak to má ve často ve zvyku, o jednoznačné výhře 3:0 na body nemohlo být pochyb.

Zápas přemožitelů Gábora Borárose. I tak se dá označit duel Matúš Juráček vs. Tato Primera. Ti se postarali o senzační tři kola plná napínavých výměn na obou stranách a až do posledních chvil nebylo jasné, kdo bodové rozhodčí přesvědčil více. Po patnácti minutách nakonec těsné vítězství 2:1 na body slavil Juráček. Oba borci si však vysloužili velký potlesk od zaplněných tribun.

Čtvrtý ženský zápas turnaje patřil Lucii Pudilové a Talitě Bernardo. Ačkoliv druhá z jmenovaných dam do klece nastupovala z pohledu kurzů v pozici outsiderky, podařilo se jí mnohé fanoušky překvapit, v bitvě s bývalou českou bojovnicí UFC předvedla jednoznačně lepší výkon a vysloužila si tak výhru 3:0 na body. Pro Pudilovou je výsledek trpký i z toho důvodu, že v případě výhry by už byla blízko titulové šance. 

oktagon26
Zdroj: OKTAGON MMA

Zlatým hřebem večera nebylo samozřejmě nic jiného než střet Samuela Krištofiče s polským soupeřem Marcinem Naruszczkou o titul prozatímního šampiona střední váhy. Slovenský bojovník nahradil zraněného Karlose Vémolu, který měl v plánu usednout zpátky na trůn této divize, na jeho návrat si však milovníci MMA budou muset ještě počkat.

Ukončení před limitem sice sobotní titulový zápas nepřinesl, emocemi nabitou podívanou ale ano. Pro Poláka Naruszczku to bylo vůbec poprvé, kdy bojoval v tzv. šampionských kolech (čtvrté a páté kolo), oproti tomu Kričtofič už tuto zkušenost má. Možná právě i díky tomu dokázal urvat vítězství na svou stranu a po jednohlasném výsledku 3:0 na body putoval pás na slovenskou stranu. Krištofič se následně neubránil dojetí.

Pokud vše půjde podle plánu a Karlosi Vémolovi se podaří po sérii operaci dostat zpět do tréninkového tempa, v závěru roku by si to měl rozdat právě s Krištofičem o plnohodnotný pás šampiona. Mezi oběma to už dlouhou dobu vře a je pravděpodobné, že nyní se budou ostrá vyjádření a slovní výpady ještě stupňovat.

oktagon26
Zdroj: OKTAGON MMA
Domů
Sdílet
Diskuse