Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. září 2021 9:30
Čas čtení 7:38
Dominik Vetrák

Shia LaBeouf: několikrát zatčený a špičkový herec, jehož kariéra asi skončila

Shia LaBeouf: několikrát zatčený a špičkový herec, jehož kariéra asi skončila
Zdroj: Universal Pictures
FILMY A SERIÁLY SHIA LABEOUF
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let
a chci zobrazit obsah
zpět na hlavní stránkuZpět

Shia LaBeouf strávil několik nocí ve vězení, má na krku obvinění ze sexuálního zneužívání, měl rasistické poznámky na policisty, vyhrožoval vlastním přítelkyním a svým metodickým herectvím znechutil své kolegy, protože se celé týdny nemyl.

Shia LaBeouf (jeho jméno se čte Šaja Labaf) letos oslavil teprve 35 narozeniny, ale za svou kariéru už zažil více skandálů, úspěchů a nepříjemných zkušeností, než hollywoodští veteráni, kteří jsou i dvakrát starší.

Strávil mnoho nocí ve vězení, vícekrát čelil různým obviněním, stěžovalo si na něj více hereckých kolegů a nedávno ho bývalá přítelkyně obvinila ze sexuálního obtěžování a z fyzického i psychického násilí. Má problémy s alkoholem a trpí posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD), protože slyšel, jak neznámý pachatel znásilnil jeho matku.

Doporučeno
Mel Gibson nenáviděl Židy a bil svou ženu. Hollywood ho zavrhl, ale nakonec mu odpustil a Mel znovu natáčí oscarové filmy Mel Gibson nenáviděl Židy a bil svou ženu. Hollywood ho zavrhl, ale nakonec mu odpustil a Mel znovu natáčí oscarové filmy 20. května 2021 14:30

Většina jeho psychických problémů a problémového chování zřejmě pramení z dětství. Jak sám řekl, jeho rodiče byli divní. Ale milovali ho a on miloval je. Největším problémem byl asi jeho vztah s otcem, veteránem z Vietnamu, který ho napadal jak slovně, tak i fyzicky.

Během jednoho z flashbacků na válku ve Vietnamu údajně dokonce na Shiu namířil zbraň. Shia svého otce často doprovázel na setkání anonymních alkoholiků. Jeho otec pil a bral drogy, jistý čas byl i na odvykačce od heroinu. Jeho rodiče se později rozvedli a měli velké finanční problémy. Shia má s nimi dodnes skvělý vztah a podporuje je i finančně. 

Svůj vztah s otcem herec zachytil ve vynikajícím dramatu Honey Boy, pro které napsal i scénář a produkoval ho. Shia si tu zahrál svého otce a s pomocí herců Noaha Jupeho a Lucase Hedgese (ztvárnili Shiu ve věku 12 a 22 let) vyprávěl, jaké bylo žít s ním v domácnosti a protloukat se prvními hereckými rolemi.

Na Shiovi to evidentně zanechalo tvrdé následky. Herec má údajně sklony k násilí a agresivitě, trpí pocitem nadřazenosti a zneužívá ženy — psychicky i fyzicky. Alespoň to tvrdí herečka a zpěvačka FKA Twigs, se kterou chodil v době natáčení snímku Honey Boy. Herečka tam ztvárnila jednu z postav. 

V žalobě, kterou podala a dostalo se k ní Variety, je napsáno, že Shia mentálně a fyzicky zneužívá a využívá ženy a je nebezpečný. Jednoho dne se herečka údajně probudila s tím, že ji začal škrtit. Jindy zase vyhrožoval, že havaruje s autem, ve kterém jeli. 

Shia je známý tím, že se rád vcítí do své filmové role a někdy to až přehání. Během natáčení válečného filmu Fury s Bradem Pittem se například celé týdny nemyl, aby více pochopil, jak se cítila jeho postava zahrabaná v zákopech. V prvních týdnech natáčení si dokonce vyrazil vlastní zub a pořezal se na tváři. Údajně ho káral režisér David Ayer i hlavní hvězda filmu Brad Pitt, ale nepomohlo to a herec bydlel mimo štáb a ostatní kolegy.

Fury
Zdroj: Sony Pictures Entertainment

Asi tě tedy nepřekvapí, že jeho metodické herectví, jak se nazývá styl, kdy se herec chce co nejvíce vžít do postavy, lezlo na nervy i bývalé přítelkyni FKA Twigs. Ta ve zmíněné žalobě tvrdí, že se Shia snažil dostat do postavy chladnokrevného zabijáka ve filmu The Tax Collector odporným způsobem. Prý brázdil ulice Los Angeles a zabíjel toulavé psy.

Nabitou pušku si držel i vedle postele, kde spal. Prý měl strach, že je v noci někdo napadne, ale zároveň odmítal zamykat přední dveře. Herečka navíc tvrdí, že během dne náhodně spočítal polibky, které mu dala, a zlobil se na ni, pokud mu nevyšlo dostatečně vysoké číslo. Shia ji podle jejích slov i záměrně nakazil infekční pohlavní chorobou. 

Shia se k tomu vyjádřil následovně: „Nejsem v pozici, abych někomu říkal, jak se kvůli mému chování cítí. Pro své agresivní chování či alkoholismus nemám žádné výmluvy, jen logické odůvodnění. Škodil jsem sám sobě a lidem kolem mě po celé roky. V minulosti jsem ubližoval lidem, kteří jsou mi nejbližší. Stydím se za to a omlouvám se všem, kterým jsem ublížil. Nemám k tomu víc co říct.“

FKA Twigs není jediná žena, které Shia údajně ublížil. Shia si podle slov jeho právníka uvědomuje, že má vážné problémy, a hledá řešení přes odbornou pomoc. Svých činů lituje a prý se chce napravit.

Honey Boy
Zdroj: Amazon Studios

Shia byl několikrát ve vězení za různé menší i větší přestupky. Po 21. narozeninách ho na jednu noc zatkli, protože dělal opilý v obchodě výtržnosti.

Shia je mimochodem i známý plagiátor. Několikrát ukradl citáty a jiná umělecká díla jiným autorům, aniž by to vůbec někde zmínil. Také jeden z jeho krátkých filmů je postaven na povídce od autora jménem Daniel Clowes, kterému tak v podstatě ukradl příběh.

V roce 2012 získal roli v dvojfilmu Larse von Triera s názvem Nymfomanka velmi netradičním způsobem. Zentropa Productions, produkční společnost stojící za filmem, požádala herce v rámci konkurzu o fotky jeho penisu, což Shiu a jeho tým dost vystrašilo. Shia nakonec roli získal tak, že režisérovi poslal pornovideo, které natočil se svou tehdejší přítelkyní.

Nymphomaniac
Zdroj: Magnolia Pictures

V roce 2014 odstartoval projekt #IAMSORRY, během kterého ho mohli cizí lidé navštívit v izolovaném pokoji jeden po druhém. Shia tam jen potichu seděl. Herec později prozradil, že ho jedna z návštěvnic znásilnila a následně z místa incidentu utekla.

V roce 2015 vydal půlhodinové video, ve kterém improvizuje různé monology a herecké projevy. Na základě toho vzniklo několik slavných meme, z nichž nejznámější je nepochybně Just Do It.

V roce 2015 plnil titulky novin proto, že se v Německu pohádal se svou přítelkyní Miou Goth natolik, že od ní musel odejít pryč. Jednomu z lidí sledujících hádku řekl, že pokud by neodešel, zabil by ji.

V listopadu 2015 pozval lidi ke společnému zhlédnutí všech jeho filmů v pořadí, v jakém vyšly. Livestreamoval přitom svou tvář, emoce a reakce na filmy během každého filmu. V únoru 2016 strávil 24 hodin ve výtahu. Opět to streamoval do celého světa.

Shia LaBeouf
Zdroj: Shia LaBeouf

V květnu 2016 Shia nastartoval měsíc dlouhou cestu napříč Amerikou s projektem #TakeMeAnywhere. Každý den zveřejnil přes sociální sítě své zeměpisné souřadnice a následně čekal, kdo pro něj přijde, kam ho vezme a co s ním udělá.

Shia protestoval proti Trumpovi s Jadenem Smithem, nevyhnul se dalším zatčením, strávil celý měsíc zavřený v odlehlé chatě a, už tradičně, si znovu vyzkoušel, jaké to je, když ho odvádějí policisté na stanici. Tentokrát byl natolik opilý, že policistům nadával, vyhrožoval jim a měl i rasistické poznámky. Za své chování se později veřejně omluvil. 

V rozhovoru pro The Hollywood Reporter na toto období vzpomíná jako na své dno. Soudce mu dovolil dokončit natáčení skvělého dramatu The Peanut Butter Falcon, ale následně si musel odpykat svůj trest. Mohl si vybrat buď 7 let vězení, nebo jít na odvykačku. Vybral si to druhé. Když se vrátil na natáčení, zapřísahal se, že už nikdy nechce pít. Cítil prý obrovský stud.

„Cítím se, jakoby si lidé na place mysleli, že jsem rasista, věřili tomu, že jsem rasista. Při všech těchto pocitech v podstatě cítím, že nechci žít.

Terapeutka Shioovi na odvykačce řekla, ať sepíše nejdůležitější momenty svého života. Herec z toho postupně udělal scénář k filmu Honey Boy. Jenže ať je Honey Boy jakkoli osobní a depresivní, právě film The Peanut Butter Falcon mu způsoboval problémy, protože se během jeho natáčení cítil velmi špatně. 

Během výroby se spřátelil se svým hereckým kolegou Zackem Gottsagenem. Zack trpí Downovým syndromem a to byl důvod, proč ho vybrali do role muže, který se rozhodl uprchnout z ústavu, kde se o něj starali. Ve snímku narazí na postavu hranou Shiou, s níž společně unikají před úřady a minulostí. 

Zack se o Shiovi v rozhovoru pro The Guardian vyjádřil následovně: „Mnoho lidí mi radilo, abych se od Shii držel co nejdále. Ale já to neudělám. Protože lidé nechápou skutečného Shiu. Tito lidé o něm musí přestat říkat tyto věci. A je mi opravdu jedno, jak se k tomu staví, protože jsem schopen udělat vlastní rozhodnutí.“

Ještě před skandály se Shiovi rýsovala nadějná herecká kariéra. Začínal jako dětský herec v seriálu studia Disney Even Stevens. Natáčel ho tři roky, během kterých žil se svým otcem v hotelu blízko natáčecího studia. Toho studio Disney platilo jako Shiova hlídače a pečovatele. (Přesně toto období zobrazuje i zmíněný film Honey Boy.)

V letech 2004 a 2005 měl menší, ale skvělé role v oblíbených filmech Já, robot a Constantine. Lepší roli hrál v golfovém snímku The Greatest Game Ever Played, kde dokázal, že umí svým talentem potěšit kritiky a fanoušky kinematografie.

Zlom nastal, když zaujal Stevena Spielberga. Ten produkoval thriller Disturbia, do kterého Shiu obsadil. Následně ho jako výkonný producent Transformers doporučil režiséru Michaelu Bayovi, což z něj udělalo obrovskou hvězdu — stejně jako se to v té době stalo i Megan Fox. LaBeouf sérii opustil po třetím filmu; jako důvod uvedl, že už postavu Sama nemá kam posunout. Zároveň ale dodal, že ho zklamala už kvalita dvojky a její příběh. Doufal, že se to v trojce změní, ale cítil, že se série Transformers jen zhoršuje.

Spielberg ho poté obsadil do čtvrtého Indiana Jonese a měl náběh na velkou áčkovou hereckou hvězdu. Zřejmě by se jí i stal, kdyby se nechoval tak, jak se choval. Toužil však hrát hlubší a smyslnější charaktery v menších filmech a ne karikatury hrdinů v blockbusterech. Nakonec rozzlobil i slavného režiséra Spielberga, který mu kariérně zásadně pomohl.

V rozhovoru pro Variety prozradil, že když začal natáčet film Stevena Spielberga (Indiana Jones 4), byl zklamán. Nepotkal totiž takového Spielberga, jakého očekával. Řekl, že je více firmou než režisérem. Snímek Transformers se Shiovi líbí jako jediný film, který se Spielbergem udělal. Spolupracovali přitom na Disturbii, trilogii Transformers, Indiana Jonesovi 4 či Eagle Eye.

LaBeouf se později za své komentáře o Spielbergovi omluvil a uznal, že mohl být zdrženlivější a že to přehnal. Tvrdí, že jeho počáteční kasovní úspěch ve velkolepých filmech pramenil zejména z talentu tvůrců jako Spielberg či Bay, kterým se podařilo natočit skvělé filmy a využít hercovy přednosti. Nemyslí si, že by v těch filmech hrál nějak úžasně. Spíše to vnímal jako výbornou práci režisérů, kterým se skvělým způsobem podařilo přenést Shiovu unikátní osobnost do filmů.

Shia LaBeouf
Zdroj: Paramount Pictures

Jedním z jeho nejlepších filmů je kriminální drama Lawless, kde si zahrál mimo jiné s Tomem Hardym. S ním se údajně popral, ale každý z nich si událost pamatuje úplně jinak. 

Hardy několik měsíců po natáčení v roce 2011 v rozhovoru pro Den of Geek tvrdil, že ho Shia LaBeouf „vypnul“. Podle něj to byl docela strašidelný týpek. Shia to potvrdil v roce 2018 v profilu magazínu Esquire.

V roce 2019 ale prohlásil, že je to hloupost. Herec tvrdí, že spolu s Hardym neustále bojovali, ale jen sportovně a nikdy ne z nevraživosti. Prý se spolu občas pošťuchovali pro zábavu. Jednoho dne ale Hardy Shiu překvapil, když byl nahý se svou přítelkyní, a vystrašil ji.

Následně se do sebe pustili, Hardy prý spadl ze schodů a všem tvrdil, že ho Shia vypnul ranou do obličeje. Zde se pravděpodobně také projevilo jeho metodické herectví. Aby se lépe vžil do kůže výrobce pálenky v dobách americké prohibice, pil jí před natáčením a během natáčení opravdu mnoho.

Lawless Shia LaBeouf
Zdroj: Weinstein Company

V posledním období si zahrál v opravdu kvalitních filmech. Začalo to sportovní biografií Borg/McEnroe, pokračovalo to zmíněnými kousky The Peanut Butter Falcon a Honey Boy a v lednu tohoto roku zazářil v emotivním dramatu Pieces of a Woman. Jeho nejnovějším filmem mělo být psychologické drama Don’t Worry Darling od režisérky Olivie Wilde (Booksmart).

Režisérka ho ovšem nakonec z filmu vyhodila ještě před začátkem natáčení, protože se s ním údajně nedalo normálně vycházet. Co bude herec dělat v nejbližší době, nevíme. Po posledních obviněních ze sexuálního obtěžování a z fyzického či psychického týrání ho zřejmě čeká pauza.

Podstatné je, že si své problémy uvědomuje. Doufejme, že mu profesionálové pomohou, že se Shia polepší a že se vrátí na stříbrné plátno. Je to úžasný herec, ale pokud za své činy nebude pykat a nezmění se, nikdo ho zřejmě nebude chtít vidět znovu.

Domů
Sdílet
Diskuse