Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
14. srpna 2021 v 16:45
Čas čtení 0:38
Tímea Krauszová TASR

Haiti zasáhlo zemětřesení o síle 7,2. Odborníci očekávají ztráty na životech a rozsáhlé škody

NEWS
Uložit Uložené

V sobotu zaznamenali na Haiti zemětřesení o síle 7,2.

V sobotu ráno místního času zaznamenali na Haiti zemětřesení o síle 7,2. Podle geologů lze po takto silném zemětřesení očekávat ztráty na životech a majetku, informují CNN a Guardian.

Dvě zemětřesení po sobě

Podle amerického geologického ústavu zaznamenali zemětřesení zhruba o půl deváté ráno místního času, asi 150 km od hlavního města Port-au-Prince. Hloubku mělo až 10 km. Rozsah škod zatím není jasný, na sociálních sítích se však již objevují první záběry, které ukazují zřícené budovy. Pro CNN místní úřady potvrdily, že došlo i k úmrtím.

Obyvatelé hlavního města opustili své domovy, když cítili první vlnu. Druhé zemětřesení, s magnitudou 5,2, zasáhlo tutéž oblast zhruba o dvacet minut později.

Vědci očekávají velké ztráty na životech a rozsáhlé škody.

Úřady se původně obávaly i tsunami. Americký varovný systém však později varování zrušil.

Haiti už jednou zemětřesení následované tsunami zpustošilo, v lednu v roce 2010. Tehdy šlo o magnitudu 7,0 a podle odhadů si vyžádalo 200 tisíc životů.

Domů
Sdílet
Diskuse