Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. září 2021 9:41
Čas čtení 0:29
Viktor Kniš

Papež už v neděli navštíví Slovensko. Jeho příjezd bude doprovázet demonstrace tisíců lidí za odluku církve od státu

NEWS PAPEŽ FRANTIŠEK
Uložit Uložené

V době příletu papeže na Slovensko se bude konat demonstrace ateistů.

Slovenská občanská sdružení pořádají v neděli odpoledne demonstraci za odluku církve od státu na Náměstí SNP v Bratislavě. Právě v té době přiletí na Slovensko papež František na čtyřdenní návštěvu hlavního města, Prešova, Košic a Šaštína. Demonstranti upozorňují politiky, že už 30 let nesplnili požadavek z dob listopadu 1989. Jako problém vidí financování církví ze státního rozpočtu. 

„Náboženství máme ve školách, ve zdravotnictví, ale i v armádě. Politici neustále zvou církevní představitele k participaci při připomínkování nebo navrhování zákonů,“ řekl předseda občanského sdružení Ethos Metod Rybár.

Organizátoři zároveň tvrdí, že jejich cílem není protestovat proti papeži, jen využívají událost, aby upozornili na problém. Zatím účast ohlásily více než 2 tisíce lidí. Současný stav vnímají jako diskriminační vůči ateistům a malým a neregistrovaným náboženstvím.

VatikánPrezidentkaZuzana ČaputováPápež František
Zdroj: Kancelária prezidenta SR
Domů
Sdílet
Diskuse