Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. září 2021 14:30
Čas čtení 10:30
Kamila Šebestová

Hrobové ticho při večeři, budíček o páté ráno, srdeční mniši. I takový byl můj pobyt v klášteře (Reportáž)

Hrobové ticho při večeři, budíček o páté ráno, srdeční mniši. I takový byl můj pobyt v klášteře (Reportáž)
Zdroj: Refresher/Kamila Šebestová
REFRESHER
Uložit Uložené

Strávila se tři dny s mnichy a toto všechno jsem zažila.

„Kláštery jsou plné divných lidí,“ poslouchala jsem od všech předtím, než jsem se vydala na cestu. Následují otázky: „Jdeš tam sama? Dívka? To se nebojíš?“ 

Ano, trochu se bojím. Jsem nervózní, protože nevím, co v klášteře zažiji a na koho tam narazím. Chci ale zjistit, jak to tam vypadá.

Jací lidé se rozhodnou pro život v celibátu a samotě? Jaká je jejich denní rutina? A co celý tento pobyt udělá s člověkem, který si není jistý, zda v něco věří? Odpovědi na tyto otázky si přečteš v mé reportáži. Jména jsem pro účel reportáže změnila.

V tomto článku si přečteš:
  • Jaká je denní rutina mnichů v klášteře.

  • Jaké bylo strávit s nimi tři dny.

  • S kým jsem se tam setkala.

  • Jestli jsem tam jako mladá dívka zažila něco nepříjemného.

  • Jak vaří v klášterech. 

Hrobové ticho při večeři

Když řeknu taxikáři, kam jedu, zvláštně si mě přeměří. Chvíli tápe na Google Maps a pak se mě zeptá: „A už jste tam byla, slečno?“ Když zavrtím hlavou, zoufale hledá klášter dál. Nakonec se mu díky navigaci podaří najít správný směr. 

Cestou začínám být nervózní, představuji si staré kamenité zdi a strašidelného mnicha v hábitu, který mě bude čekat před vchodem. Případně se možná začne blýskat, aby měl tento pobyt opravdový hororový nádech.

Nic takového se však nestane, do kláštera totiž přicházím během „golden hour“, tedy v nejfotogeničtější moment dne. Kopce v okolí kláštera zalévají zlatavé paprsky.

kláštor, cirkev
Zdroj: Refresher/Kamila Šebestová

Tyčí se na kopci a není vůbec takový, jaký jsem si ho představovala. Klášter tvoří komplex budov, které rozhodně nepůsobí jako ze středověku. Jsou poměrně nové a béžově natřené. Jejich součástí je i kostelní věž. Namísto strašidelného mnicha stojí před klášterem několik aut.

„Tak jsme to nakonec našli, slečno,“ oddychne si taxikář, kterému skoro zapomenu zaplatit. Vzpomenu si, že v těchto končinách nefunguje nic takového jako předplacená taxislužba.

Předzahrádku kláštera lemují lavičky a světlá dlažba. Kráčím blíže a s napětím otevírám dveře. Překvapí mě poměrně moderní interiér s velkým počtem pokojových rostlin. Nebýt obrovského obrazu Ježíše, vstupní hala by připomínala jakousi zvláštní hipsterskou kavárnu.

kláštor, mnísi
Zdroj: Refresher/Kamila Šebestová

Postupuji podle instrukcí a zvednu sluchátko telefonu na stěně. Ozve se z něj mnich–vrátný.

„Už jste tam? Čekejte, přijdeme si pro vás,“ řekne věcně. Když slyším kroky, trochu se mi zrychlí tep. Několik sekund nato se z dveří vynoří mladý mnich v dlouhém černém rouchu.

„Dobrý den, tak jste tady. Kamila?“ Vítá mě přátelsky. Působí trochu zmateně, připomíná mi postavičku z filmu. „Počkejte chvíli tady, prosím, zavolám mnicha Tomáše, aby vás ubytoval,“ řekne rychle a zmizí dříve, než stihnu odpovědět. 

Za chvíli vyjde ze dveří další, starší mnich, který mě zjevně bude mít na starosti. Má černé vousy a dívá se na mě zpoza dioptrických brýlí.

„Vítejte! Přijela jste přesně na večeři,“ usměje se. „Máte hlad, žízeň?“

„Něco bych si klidně dala,“ přiznávám a snažím se zakrýt kručení v břiše po čtyřhodinové cestě. „Tak pojďte, ubytuji vás,“ říká a vede mě tajemnou tmavou chodbou.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 103764 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaká je denní rutina mnichů v klášteře.
  • Jaké bylo strávit s nimi tři dny.
  • Zda jsem cítila v mužském klášteře nepříjemně.
Domů
Sdílet
Diskuse