Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. listopadu 2021 14:25
Čas čtení 1:14
Vojtěch Vanda

Tyto e-shopy jsou podle ČOI rizikové. Inspekce před nimi varuje a doporučuje lidem, aby nákup z nich zvážili

Tyto e-shopy jsou podle ČOI rizikové. Inspekce před nimi varuje a doporučuje lidem, aby nákup z nich zvážili
Zdroj: Pxfuel / volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Do svého prohlížeče si můžeš nainstalovat rozšíření, které tě na rizikový web upozorní.

Nestíháš dárky a nakupuješ na internetu, kde se dá? To se ti nemusí vyplatit. Česká obchodní inspekce varuje před rizikovými e-shopy, odkud by ti tvůj zakoupený dárek na Vánoce nemusel přijít. Z toho důvodu instituce zveřejnila seznam 1200 webů, jimž by ses měl vyhnout. Na jejích stránkách je také vyhledavač, kde si můžeš web, odkud objednáváš, ověřit.

Doporučeno
Těchto 10 tipů ti usnadní výběr dárku pro něj Těchto 10 tipů ti usnadní výběr dárku pro něj 25. listopadu 2020 11:00

Co je pro ČOI rizikový e-shop? Dle vysvětlení této instituce jde o internetové stránky, u nichž není zřejmé, kdo je provozovatelem, nezveřejňuje obchodní podmínky, registruje na web velký počet stížností, provozovatel webu byl sankcionován pro porušení právních předpisů na úseku ochrany spotřebitele nebo s inspekcí nespolupracuje, je provozován subjektem mimo EU, přestože vzbuzuje dojem, že z EU nebo Česka je nebo je s provozovatelem vedeno insolvenční řízení.

Stále se ale jedná o pouhé doporučení. „Zařazení internetových stránek na seznam rizikových e-shopů je pouze doporučením spotřebitelům, aby nákup na internetových stránkách důkladně zvážili. Seznam je pravidelně aktualizován, v žádném případě se však nejedná o úplný výčet rizikových e-shopů,“ uvádí ČOI.

Ověření webu spočívá v tom, že jej na stránce České obchodní inspekce vložíš do vyhledávače, který jej vyhledá v seznamu. Pokud jej zde nenajde, je šance, že je web v pořádku. ČOI nicméně dodává, že to, že tam tebou zadaný web nenajdeš, neznamená, že nemusí být podvodný.

Vyhledávač tě na podvodný web může dokonce upozornit sám, když si stáhneš rozšíření s názvem Rizikové weby. Toto rozšíření se dá stáhnout do prohlížečů Google Chrome, Mozilla Firefox nebo do MS Edge. Chrání také uživatele antiviru ESET či ty, kteří jej používají skrze Seznam doplňky. 

Stáhni doplněk pro Google Chrome Stáhni doplněk pro Mozilla Firefox Stáhni doplněk pro MS Edge

Nejlepší obranou proti podvodu tak zůstává nákup z osvědčených webů, které jsou často uživateli probírány, jsou často hodnoceny v komentářích na webu, jež obvykle zachycují upřímné reakce zákazníků, nebo mohou získat jistá validní ocenění (podobná ocenění zákazníků udílí například Heureka). 

Domů
Sdílet
Diskuse