Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. prosince 2021 16:30
Čas čtení 6:21
Adam Novosad

Bizarní NFT tečky vydělaly 91 milionů dolarů za 48 hodin. Kryptoprojekt již skupuje pozemky a nabízí občanství v novém městě

Bizarní NFT tečky vydělaly 91 milionů dolarů za 48 hodin. Kryptoprojekt již skupuje pozemky a nabízí občanství v novém městě
Zdroj: Pixabay/elifxlite/volně k užití
TECH
Uložit Uložené

Svět kryptoměn a NFT se neustále posouvá dopředu, a tak se přizpůsobují i ​​platformy pro obchodování, kolekce a mince, které vznikají.

„Celý tento vývoj je nechutný a v rozporu se zájmy civilizace,“ prohlásil před pár dny sedmadevadesátiletý miliardář Charlie Munger na účet digitálních mincí, na což mu komunita kryptoměnových nadšenců odpověděla výmluvně. Vzkázala mu, ať se nestará o to, čemu nerozumí, a ať zůstane u svých tradičních investic.

Svět kryptoměn se ale pohybuje dopředu tak rychle, že vyjádření investora v důchodu nestihla ani pořádně zarezonovat a už se na ně zapomnělo. Na trhu vznikají nové kryptoměny, které chtějí vytěžit z popularity metaverse a stát se v budoucnu rezervními mincemi pro obrovské množství NFT kolekcí, ale lidé se už pokusili poskládat také na koupi originální kopie americké ústavy.

Největší šílenství způsobila nová NFT kolekce, ve které nesbíráš jednotlivé neměnné umělecké kousky, ale pouze bílé tečky označené jako hmota. Čím více jich vlastníš, tím větší hmota zůstává ve tvé peněžence a jednoho dne by se teoreticky ze stovek tisíc kousků hmoty mohla stát jedna obrovská tečka. Zajímavé? Určitě. Hodné 91 milionů dolarů? To už musíš posoudit sám.

bitcoin
Zdroj: Pexels

97letý miliardář nesnáší bitcoin a nejraději by ho zakázal

„Přál bych si, aby nikdy nevznikly,“ prohlásil o kryptoměnách Charlie Munger, který dodnes zastává pozici viceprezidenta investiční společnosti Berkshire Hathaway, kterou založil legendární investor Warren Buffett, uvádí CNBC.

Dnes 97letý Munger patří mezi největší kritiky kryptoměn, protože se v posledních letech pravidelně připomínal vyjádřeními o tom, jak nesnáší úspěch bitcoinu, a během probíhající pandemie se jeho postoj k digitálním mincím ještě zhoršil.

„Obdivuji Číňany a myslím si, že učinili správné rozhodnutí, když je jednoduše zakázali,“ prohlásil Munger na Sohn konferenci v australském Sydney.

Munger argumentuje tím, že kryptoměny nadále slouží zejména pro teroristy, kriminálníky a vyděrače, kteří díky nim vydělávají obrovské peníze často těžko vystopovatelné úřady. „Celý tento vývoj je nechutný a v rozporu se zájmy civilizace,“ zakončil.

Wikimedia Commons
Zdroj: Wikimedia Commons

Revoluční platforma, kde koupíš i prodáš NFT jako nikde jinde

Obchodování s NFT sběratelskými kousky patří mezi nejvýhodnější aktivity, na kterých dnes dokáže člověk slušně vydělat z pohodlí domova. V současnosti existuje několik platforem, které zprostředkovávají nákup a prodej těchto tokenů. Mezi nejpopulárnější se řadí Opensea nebo Nifty Gateway. Velkou konkurencí se však snaží stát NFTrade.

V posledních týdnech spustila platforma velkou ofenzívu, jejímž cílem je zpopularizovat nové funkce mezi uživateli a přilákat obchodníky s NFT na svou stranu. NFTrade se pyšní označením první NFT burzy podporující hned více blockchainů od etherea přes matic, avalanche až po binance coin, a tak je obchodování s NFT efektivní a bez větších překážek.

Uplynulé týdny se nesly ve znamení kampaně 10 Days of Growth, kde platforma oznamovala novou funkci každý den během 10 dnů.

Největším tahákem by se měla stát pokročilejší platforma pro obchodování s prodejními i nákupními příkazy. Díky tomu budou moci nakupující zadat přesný počet, částku nebo rozsah, za který jsou ochotni své vysněné NFT odkoupit, což dosud na platformách jako Opensea nebylo možné.

Dostupný bude také farming a staking NFT kousků, který ti může pomoci generovat profit navíc. Tato verze platformy by měla posloužit i pro zvýšení likvidity v NFT kolekcích.

O zvyšující se popularitě NFTrade svědčí i fakt, že na několika blockchainech v čele s projektem Avalanche se platforma NFTrade posouvá na vrchol žebříčku nejpopulárnějších decentralizovaných aplikací, které uživatelé používají, a zpropagoval ji dokonce účet Coinbase Wallet patřící jedné z největších kryptoměnových burz.

NFTrade
Zdroj: NFTrade

Jak vydělal NFT projekt za 48 hodin 91,8 milionu dolarů?

Umělec známý jen pod přezdívkou Pak se po uplynulém týdnu zřejmě stal žijícím umělcem, za jehož výtvor dosud lidé zaplatili nejvyšší částku v historii.

Tisíce lidí zaujal projekt The Merge, který se skládal z celkem 312 686 separátních NFT kousků, ale čím více těchto jednotek „hmoty“ člověk nakoupil, tím větší se nakonec stala výsledná hmota, kterou po skončení 48hodinové aukce získal. Do aukce se za dva dny zapojilo téměř 29 tisíc nákupčích a Pak si jako umělec nakonec odnesl 91,8 milionu dolarů.

Aukce proběhla na platformě Nifty Gateway, kde se uskutečňuje obrovské množství NFT obchodů, a podle spoluzakladatele Duncana Fostera jde o rekordní částku za umělecké dílo od žijícího umělce prodávající se na veřejné dražbě.

Algoritmus této série funguje tak, že čím více NFT člověk vlastní, tím se jeho „hmota“ (název pro NFT) zvětšuje. Pokud si následně od někoho koupí novou hmotu, hmota se zvětší, zatímco hmota nakupujícího se ztenčí. Teoreticky by se jednoho dne mohlo stát, že se všechny hmoty spojí dohromady díky obchodování a z více než 300 tisíc kousků vznikne jeden obrovský.

NFT
Zdroj: Pak

Nadšenci vysbírali 30 milionů dolarů v kryptoměně na ústavu USA

Když 11. listopadu letošního roku vznikl projekt ConstitutionDAO, jen málokdo věřil, že se skupině náhodných lidí na internetu podaří v aukci skutečně vydražit jednu z mála prvních kopií americké ústavy, informuje NFT Evening.

V roce 1787 vzniklo několik prvních edic americké ústavy začínajících ikonickými slovy „We, The People“, a tak se parta kryptonadšenců rozhodla přihlásit do aukce Sotheby’s a získat kopii do vlastnictví běžných lidí.

Odborníci očekávali, že se sběratelský kousek prodá za 15 či 20 milionů, ale ConstitutionDAO vybralo kolem 30 milionů dolarů, a tak šance na vítězství v aukci existovala.

Nakonec však ústavu ukořistil tajemný kupec za 43 milionů, a tak ConstitutionDAO lidem vrátilo 27 milionů dolarů a téměř 2 miliony zaplatilo na poplatcích. Vtipně ovšem vyznívá fakt, že lidé, kteří ke koupi přispívali, dostali výměnou kryptoměnu s názvem $PEOPLE. I když neměla žádnou skutečnou hodnotu a po neúspěšné aukci padla na své minimum, po týdnu náhle vyletěla vzhůru o více než 1000 procent.

PixelDAO
Zdroj: PixelDAO

PixelDAO se chce stát rezervní měnou celého metaverse

Od doby, kdy Facebook oznámil své přejmenování na Metu s cílem vytvořit metaverzum, ve kterém umožní lidem zažít nový virtuální svět, se i ve světě kryptoměn roztrhl pytel s projekty snažícími se připojit k budování digitálního prostředí, kde se budou moci uživatelé pomocí vlastních postaviček, doplňků a vylepšení prezentovat tak, jak by to dělali v běžném životě oblečením či teniskami na ulici nebo během věnování se svým koníčkům.

Projekt PixelDAO si všiml, že za pár let by sice mohlo existovat jen jedno hlavní metaverzum, které by spojovalo všechny hry, kolekce i sociální sítě do jednoho plynulého prostředí, ale v současnosti vzniká takových virtuálních světů hromada bez zdánlivého propojení. Z tohoto důvodu se chce PixelDAO stát rezervní kryptoměnou celé metaverzové revoluce.

Inspiraci čerpal z projektu OlympusDAO, který před pár týdny rovněž pobláznil množství amatérských investorů z Česka a Slovenska. PixelDAO poněkud přepracoval princip, na kterém OlympusDAO funguje, a do svých finančních rezerv zařadil 80 procent stabilních mincí navázaných například na cenu dolaru, 19 procent projektů s celkovým názvem Metaplay z prostředí metaverse s velkým potenciálem a 1 procento vysoce spekulativních mincí.

Cílem PixelDAO je pomocí specifického rozdělení svých finančních rezerv v pokladně dosáhnout stabilního růstu – díky vlastnění své likvidity jako v případě OlympusDAO bude PixelDAO vydělávat na poplatcích z transakcí, investováním 19 procent rezerv do Metaplay mincí s velkým potenciálem, které by měly v ideálním případě cenu přirozeně táhnout nahoru, ale také tím, že takto projekt skoupí velkou část Metaplay mincí, čímž pomůže trhu vytvořit poptávku a sníží množství dostupných mincí na burzách.

Ve Wyomingu vzniká první město na blockchainu s vlastním pozemkem

V americkém státě Wyoming se chystá založení prvního města, které by mělo vzniknout i fungovat díky blockchainu. Nejde o žádné město budoucnosti s létajícími auty, ale o město s názvem CityDAO, které budou řídit tisíce jednotlivců seskupených v decentralizované organizaci zvané DAO.

Dnes je CityDAO oficiálně prvním DAO, které vlastní půdu díky novému zákonu ve Wyomingu. Toto je teprve začátek,“ uvedl projekt na Twitteru. Organizace skutečně koupila pozemek ve Wyomingu na hranicích se státem Montana a nedaleko Yellowstonského národního parku, přičemž projekt chce z prvního čtyřicetiakrového pozemku udělat testovací verzi.

Vlastníci unikátních NFT si mohou zakoupit „občanství“ v CityDAO za 0,25 ETH, což je kolem 1 000 dolarů, díky čemuž dostaneš přístup na Discord i právo volit. Pokud bys ovšem chtěl vlastní parcelu na novém pozemku, na stahování si budeš muset počkat. Nejdříve se na pozemek budou moci nastěhovat „First & Founding Citizens“ jako zakladatelé, kteří investovali do dražších NFT, uvádí Vice.

Pokud by se tento koncept ukázal jako efektivní a fungující, plánuje CityDAO koupit mnohem větší pozemek a pokusit se postavit opravdové město nebo pro začátek minimálně osadu kryptonadšenců s dostupnou infrastrukturou.

Syn City
Zdroj: Syn City

Vytvoř si mafiánský syndikát na blockchainu a vydělávej na něm

Na trhu se objevuje stále více her, které chtějí navázat na popularitu nového konceptu play-to-earn propojeného s blockchainem a kryptoměnami, informuje Coindesk.

Nejnovějším přírůstkem do dlouhého seznamu her s obrovským potenciálem je projekt Syn City, za kterým stojí známá tvář Roy Liu společně se zakladatelem Twitche Justinem Kanem a investiční firmou Goat Capital. Tato jména znamenají, že o zájem nebude nouze, a úvodní investiční kolo ve výši 8 milionů bylo beznadějně vyprodáno.

Hra Syn City plánuje vytvořit vlastní Mafia Metaverse fungující na blockchainu, které bude zajišťovat rozhodovací procesy o tom, jak se bude hra vyvíjet, decentralizované finance i vlastní tržiště s NFT kousky, které budeš moci zpeněžit ze hry.

V systému nazvaném Mafia-as-a-DAO se budeš moci spojit s jinými hráči, vytvořit kriminální syndikáty a bojovat proti sobě. Na tomto základě budeš dosahovat vyšších levelů, sbírat unikátní prvky, zbraně nebo vybavení do svého syndikátu a zvyšovat svůj vliv v celém online světě.

Domů
Sdílet
Diskuse