Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. prosince 2021 6:57
Čas čtení 1:06
Dominik Vetrák

Pokud si platíš PS Plus, v roce 2021 jsi na hrách mohl ušetřit přes 30 tisíc korun. Vyplatí se více Xbox Live Gold, nebo PS Plus?

Pokud si platíš PS Plus, v roce 2021 jsi na hrách mohl ušetřit přes 30 tisíc korun. Vyplatí se více Xbox Live Gold, nebo PS Plus?
Zdroj: Playstation/Microsoft
TECH PS5
Uložit Uložené

Je evidentní, že Xbox nevěnuje hrám zdarma z Goldu velkou pozornost a soustřeďuje se na Game Pass.

Služba PS Plus prošla několika změnami a v posledních letech nabízí svým předplatitelům dvě, respektive tři hry měsíčně. Xbox Live Gold dává čtyři hry, ale většina z nich nebývá tolik zajímavá.

Microsoft se totiž snaží lidi nalákat na předplácení služby Game Pass, což je přeneseně řečeno Netflix pro videohry. Za 339 korun měsíčně (varianta Ultimate) má člověk k dispozici přes 500 her a každý měsíc se katalog rozšiřuje. Xbox Live Gold je proto v pozadí a poslední dva roky trpí.

Doporučeno
Jsou levné, nemají 100 hodin a emocionálně tě zasáhnou. Toto je 10 her, které kvalitou překonávají i největší hry roku Jsou levné, nemají 100 hodin a emocionálně tě zasáhnou. Toto je 10 her, které kvalitou překonávají i největší hry roku 30. prosince 2021 16:30

V PS Plus vyšlo v roce 2021 více než 40 her. Kdyby sis je chtěl koupit přes digitální obchod, vyšlo by tě to na více než 30 tisíc korun. Jejich průměrné hodnocení na metacritic.com se vyšplhalo na 73,8 ze 100. Průměrné stáří těchto her je 1,3 roku. Kompletní přehled her, cen a hodnocení pro Playstation najdeš na stránce Polygon.

Na PS5 je navíc dostupná PS Plus Collection, kde najdeš 20 obrovských a kvalitních her, což by hodnotu PS Plus her ještě navýšilo. V roce 2021 rozdal Playstation přes Play at Home iniciativu zcela zdarma téměř 15 her.

Na druhé straně máme Xbox. Ten přes službu Games with Gold nabídl 49 her s celkovým průměrným hodnocením 73 ze 100 a v hodnotě nad 20 tisíc korun. Smutnou statistikou je, že průměrné stáří těchto her je více než 7 let, takže Xbox rozdává opravdu staré kousky. Jak vidíš, PS Plus se vyplatí mnohem víc než Xbox Live Gold. Kompletní přehled her, cen a hodnocení pro Xbox najdeš na Polygonu.

No a potom zde máme službu Game Pass, jejíž katalog se v roce 2021 rozšířil o hry v hodnotě kolem 140 tisíc korun. Za rok Game Passu přitom zaplatíš zhruba 3 tisíce korun.

Domů
Sdílet
Diskuse