Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. ledna 2022 15:36
Čas čtení 0:41
Jakub Paulík TASR

Při protestech v Kazachstánu zemřelo 164 lidí včetně trojice dětí

Při protestech v Kazachstánu zemřelo 164 lidí včetně trojice dětí
Zdroj: TASR/Vladimir Tretyakov/NUR.KZ/AP
ZAJÍMAVOSTI KAZACHSTÁN
Uložit Uložené

Situace je prý stabilizovaná.

Protesty v Kazachstánu si dosud vyžádaly již 164 obětí. Podle ministerstva zdravotnictví mezi ně kromě demonstrantů a policistů patří také trojice dětí, které měly 4, 11 a 15 let. 103 lidí zemřelo v kazašském městě Almaty, kde se odehrály největší konflikty.

Doporučeno
Nepokoje v Kazachstánu: Na ulici leží mrtví lidé, prezident nařídil demonstranty bez varování střílet Nepokoje v Kazachstánu: Na ulici leží mrtví lidé, prezident nařídil demonstranty bez varování střílet 7. ledna 2022 10:50

Protesty se v zemi spustily jako odezva na prudký nárůst cen plynu a přerostly v demonstraci vůči autokratickému režimu prezidenta Kasym-Žomart Tokajeva. Následně se rozšířily do několika měst a policisté zatkli více než šest tisíc lidí, uvádí The Moscow Times. Mezi zadrženými je i bývalý šéf kontrarozvědky a expremiér Karim Masimov, který se údajně s dalšími osobami dopustil vlastizrady.

Ministr vnitra Jerlan Turgumbajev tvrdí, že od 2. ledna demonstranti v zemi zničili přes 100 nákupních středisek, bank a asi 400 vozidel, která byla převážně policejní. Protestující zabili 16 příslušníků bezpečnostních sil a zranili přes 1 300 vojáků a policistů.

Na pomoc do země přišly mezitím jednotky Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) v čele s Ruskem a situace je podle úřadů již stabilizovaná. Bezpečnostní jednotky ale stále pokračující v „čistících operacích“.

Domů
Sdílet
Diskuse