Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. ledna 2022 19:00
Čas čtení 1:48
Ilona Hobzová

Kultovní Klub rváčů má v Číně úplně jiný konec. Finále je obrácené naruby

Kultovní Klub rváčů má v Číně úplně jiný konec. Finále je obrácené naruby
Zdroj: 20th Century Fox
FILMY A SERIÁLY ČÍNA
Uložit Uložené

Film Davida Finchera z roku 1999 patří mezi nejoblíbenější na světě.

Čínská streamovací platforma Tencent Video úplně změnila legendární závěrečnou scénu filmu Klub rváčů z roku 1999. Snímky bizarní cenzury se začaly šířit na sociálních sítích a vysloužily si kritiku fanoušků filmu. 

Dej pozor, článek obsahuje SPOILERY.

Jedna z nejslavnějších scén vůbec

Právě závěrečná scéna film Klub rváčů je filmovými fanoušky považována za jednu z nejlepších v dějinách kinematografie. Film Davida Finchera končí tím, že Vypravěč (Edward Norton) zabije Tylera Durdena (Brad Pitt), o kterém zjistí, že je vlastně on sám, jeho druhá schizofrenická identita. S hlavní ženskou postavou Marlou Singer (Helena Bonham Carter) pak sleduje, jak za oknem explodují budovy. V pozadí hraje skladba Where Is My Mind od The Pixies. 

Jenže právě o tuto kultovní scénu ochudila podle informací serveru Vice svoje uživatele čínská streamovací služba TenCent Video. V její verzi se totiž děje něco úplně jiného. Scény s výbuchem byly smazány, místo toho je divákům oznámeno, že Tylerův plán na zničení světa stát úspěšně zničil.

Doporučeno
Seznam se s nejlepšími kolekcemi módních domů, které reagují na příchod čínského nového roku ve znamení Zajíce Seznam se s nejlepšími kolekcemi módních domů, které reagují na příchod čínského nového roku ve znamení Zajíce 23. ledna 2023 8:30

„Prostřednictvím vodítka, které poskytl Tyler, policie rychle přišla na celý plán a zatkla všechny zločince, čímž úspěšně zabránila výbuchu bomby," uvedl popisek. „Po soudu byl Tyler poslán do psychiatrické léčebny, kde byl podroben léčbě. V roce 2012 byl propuštěn z nemocnice,“ píše se v textu, který mají diváci k dispozici místo závěrečné scény. 

Bez scény nemá sledování smysl

Není úplně jasné, zda byl konec změněn autocenzurou, tedy samotnou streamovací službou, nebo vládním nařízením. Společnost Tencent Video odmítla situaci komentovat. Podle nejmenovaného zdroje serveru byl film upraven vlastníkem autorských práv a schválen vládou, až poté byl prodán streamovacím webům k distribuci.

Screenshoty alternativního konce se o víkendu šířily na sociálních sítích a vysloužily si kritiku fanoušků filmu, podle kterých nemá film bez této scény vůbec smysl sledovat. „Takhle by všichni Dannyho parťáci mohli umřít nebo celá rodina z filmu Kmotr skončit ve vězení,“ ironicky poznamenal jeden z uživatelů čínské sociální sítě Weibo.

Klub rváčů není jediný

Čína má ohledně filmů, seriálů a dalších projektů velmi přísný cenzurní systém, který do oběhu pustí pouze to, co je v souladu s přesvědčením komunistické strany. Čínské filmy se tak jejich požadavkům snaží raději předem vyhovět, aby se cenzuře vyhnuly.

Doporučeno
Nejsem čínský Banksy. Pro něj je maska komerční trik, pro mě otázka života a smrti, říká aktivista a umělec Badiucao Nejsem čínský Banksy. Pro něj je maska komerční trik, pro mě otázka života a smrti, říká aktivista a umělec Badiucao 25. května 2022 11:30

Zahraniční filmy se často cenzuře nevyhnou. Například americký kriminální film Obchodník se smrtí s Nicholasem Cagem v hlavní roli původně končí tak, že se hlavní hrdina vyhne vězení a vrací se k obchodování se zbraněmi. Ve verzi čínské streamovací služby je konec opět nahrazen titulky, které divákům oznámí, že obchodník u soudu přiznal všechny zločiny a byl odsouzen k doživotnímu vězení. 

Domů
Sdílet
Diskuse