Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. února 2022 16:00
Čas čtení 2:46
Ilona Hobzová

Válka na Ukrajině: Internetem se šíří záběry z invaze, část z nich je ale zavádějící. Ministerstvo varuje před dezinformacemi

Válka na Ukrajině: Internetem se šíří záběry z invaze, část z nich je ale zavádějící. Ministerstvo varuje před dezinformacemi
Zdroj: Mikhail Svetlov/Getty Images
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Upozorňují na ně především novináři a factcheckingové projekty.

V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu se internetem šíří řada záběrů, které mají zachycovat, jak situace na místě v současné době vypadá. Média i uživatelé sociálních sítí si ale musí dávat pozor a pečlivě všechna videa a fotky ověřovat. Část z nich se totiž neváže k aktuální situaci na Ukrajině. Cílem může být manipulace a odvedení pozornosti od reálného útoku na Ukrajinu.

Ruské stíhačky nad Ukrajinou

Internetem se začalo ve čtvrtek masivně šířit video, které má zachycovat aktuální přelet ruských stíhaček nad Ukrajinou. Jen na Twitteru ho zhlédlo téměř 200 tisíc lidí, objevilo se i v některých seriózních médiích včetně těch českých. 

Ve skutečnosti se ale jedná o záběry z letecké show v Rusku v roce 2020. Mezi prvními na to upozornila Esther Chan, australská redaktorka serveru First Draw, který se zabývá dezinformacemi.

Domů
Sdílet
Diskuse