Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. března 2022 9:30
Čas čtení 6:41
Ivan Koribanič

PROFIL: Klub Chelsea se kvůli svému ruskému majiteli Romanu Abramovičovi stal po začátku války na Ukrajině terčem britských sankcí

PROFIL: Klub Chelsea se kvůli svému ruskému majiteli Romanu Abramovičovi stal po začátku války na Ukrajině terčem britských sankcí
Zdroj: Getty Images/Francois Nel-Staff
SPORT INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

V roce 2003 se klubu jako nový majitel ujal ruský oligarcha Roman Abramovič. Chelsea díky němu zapomněla na slovo „průměr“ a rychle se stala světovou špičkou. Po uvalení sankcí na Abramoviče však může být všechno jinak.

„Modrá, to je barva, fotbal, to je hra. Jsme všichni spolu a výhra je náš cíl. Tak nás povzbuzuj na slunci i v dešti. Protože Chelsea, Chelsea, to je naše jméno.“ Takto začíná v překladu hymna jednoho z nejznámějších klubů v Anglii — Chelsea Londýn.


Přestože se jméno klubu teprve nedávno spojovalo s vítězstvím v Lize mistrů, dnes je už všechno jinak. Chelsea je hlavně klubem ruského oligarchy Romana Abramoviče a ten dnes čelí sankcím za blízký vztah s Vladimirem Putinem. 

Vladimir Putin, Roman Abramovič, Chelsea, Futbal, Rusko, Vojna, Ukrajina
Zdroj: Getty Images/Mikhail Svetlov-Contributor

Ruský miliardář zřejmě úmysl britské vlády zmrazit jeho majetek vycítil už dříve, proto chtěl Chelsea prodat a peníze věnovat Ukrajině, což se mu nakonec nepodařilo, informovala stanice Sky News.


Chelsea má nyní speciální výjimku a v sezóně může pokračovat, nesmí ale prodávat lístky na zápasy. Ty tak mohou navštívit pouze držitelé permanentek. Další omezení se týkají prodeje reklamních předmětů a zákazu transferu hráčů.

Existenční problém pro klub představují zejména omezení při cestování na zápasy. Klubový limit byl stanoven na 20 tisíc liber na zápas. To může představovat problémy zejména v Lize mistrů, kde kluby létají nejednou i napříč celou Evropou.


Chod klubu je v současnosti v nouzovém režimu a jeho budoucnost tak visí ve vzduchu. Jedno je ovšem jisté. „Klub zde byl přede mnou a bude tu i po mně,“ řekl Roman Abramovič v březnu 2021.


„Bohužel, politika je nad sportem. Je mi Chelsea líto. Ten klub na Abramovičovi vyrostl. Před ním to byl jen obyčejný průměrný londýnský klub. Já si myslím, že se najde nový investor a Chelsea bude žít a pokračovat i nadále. Ale už pod někým jiným. Já jsem se s Abramovičem setkal už vícekrát i osobně, ať už když jsem pískal zápas Chelsea nebo na soustředění v Izraeli, kam jsem jel se Šachtarem Doněck,“ řekl pro Refresher bývalý špičkový rozhodčí a ředitel mezinárodního oddělení v ukrajinském klubu FC Šachtar Doněck Ľuboš Michel.


Dále dodává, že je z Abramoviče překvapen. „On byl vlastně jedním z prvních ruských oligarchů, který se nebál říci, že své peníze, respektive peníze z prodeje klubu, chce dát na pomoc Ukrajině. Je to odvážné a smělé rozhodnutí, takže v tomto ohledu klobouk dolů. Bohužel, Abramovič se stal obětí vyšších rozhodnutí, i když on jako člověk si to určitě nezasloužil,“ uzavírá Michel.

Chelsea, Roman Abramovič
Zdroj: Getty Images/Ian Walton-Staff


Refresher ti pravidelně přináší také exkluzivní obsah zaměřený na sportovní dění. Pokud chceš podpořit takovou tvorbu, neváhej a přidej se do klubu Refresher+. Kromě neomezeného přístupu k prémiovým článkům získáš i spoustu dalších benefitů.

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00


Chelsea vznikla v roce 1905. Od samého začátku až do současnosti hráli The Blues, jak zní přezdívka mužstva, na stadionu Stamford Bridge. Ten pojme téměř 42 tisíc diváků a postaven byl zhruba 30 let před vznikem samotného klubu. V roce 1928 se stala Chelsea prvním anglickým klubem, jehož hráči začali na dresech nosit čísla.

Chelsea
Zdroj: Getty Images/Alfred Hind Robinson-Stringer
CHELSEA JE PRVNÍM ANGLICKÝM KLUBEM, KTERÝ:
– cestoval na ligový zápas letadlem (1957);
– nastoupil se základní sestavou bez jediného anglického nebo irského hráče (1999);
– vstřelil v jedné sezóně Premier League více než sto gólů (2009/2010);
– vyhrál všechny tři hlavní soutěže UEFA — Ligu mistrů, Evropskou ligu i Pohár vítězů pohárů.

Romanovo impérium

Historii klubu můžeme rozdělit na dvě části. Před Romanem Abramovičem a po něm. Rus je příčinou moderní a úspěšné historie klubu. Chelsea odkoupil v roce 2003. Do té doby byla průměrným anglickým klubem, kterému se čas od času podařilo „vystřelit“ mezi elitu.


V praxi to znamená, že do roku 2003 získalo mužstvo „pouze“ 13 pohárů. Povětšinou šlo o anglické poháry jako FA Cup či superpohár Community Shield. Klubu se ale podařilo získat i mezinárodní ocenění — Pohár vítězů pohárů. Ze všech titulů do roku 2003 vyhrála Chelsea pouze jedinkrát titul mistra Anglie.


Po příchodu Romana Abramoviče to začala být, co se zisku trofejí týče, trochu „jiná písnička“. Zatímco za necelých sto let své existence jich klub získal 13, v letech 2003 až 2022 to bylo 21.

Chelsea, futbal
Zdroj: Getty Images/Matthew Ashton-Contributor

Jeho kadeřník si na přilbu zvykal jen stěží

Od příchodu Abramoviče se v Chelsea začalo formovat mužstvo, které dosáhlo opravdu velkých úspěchů. Nedílnou součástí úspěšného týmu kolem trenéra Josého Mourinha, který sám sebe nazval The Special One, byl také český brankář Petr Čech.

Doporučeno
Manchester United: vzestupy a pády či radost a smutek mají společného jmenovatele — Skoty Manchester United: vzestupy a pády či radost a smutek mají společného jmenovatele — Skoty 3. ledna 2022 9:30

„Pár dní před zápasem jsem hrál za českou reprezentaci proti Irsku v Dublinu. Tehdy jsme remizovali 1:1. Odtud jsem letěl přímo do Londýna. Po reprezentační přestávce jsem byl hodně unavený, takže jsem si dal večer před zápasem v Readingu masáž. Ty jsem ale často nemíval, ale teď jsem si ji dal, abych se rychleji zbavil únavy. Po masáži jsem šel do hotelového pokoje. A to je poslední věc, kterou si pamatuji.“

Petr Čech, Chelsea, futbal
Zdroj: Getty Images/Ben Radford-Staff

Takhle začíná popisovat svůj příběh Petr Čech. Čtrnáctého října 2006 Chelsea nastoupila proti domácímu Readingu v rámci anglické Premier League. Neuběhla ani první minuta zápasu a všichni na stadionu sledovali, jak Petr Čech bojuje o život. Ir Stephen Hunt, soupeřův záložník, chtěl za každou cenu dohnat v pokutovém území míč. Ten měl už v tu chvíli v rukou Petr Čech, který po něm v zápalu hry skočil.


Dobíhající Hunt nešťastně zasáhl kolenem Čechovu hlavu. V první chvíli nic nenasvědčovalo tomu, že by se mohlo jednat o vážné zranění. Hunt za svůj zákrok dostal namísto žluté karty pouze domluveno od rozhodčího.


Přestože už byli v ten moment u Čecha týmoví lékaři, rozhodčí urgoval jak brankáře, tak zdravotníky, aby odešli za čáru. Chtěl totiž pokračovat ve hře. Petr Čech po čtyřech „poodešel“, ale vzápětí si znovu lehl.



Na nosítkách byl převezen do místní kliniky, kde zjistili, že je jeho stav opravdu vážný. Petr Čech totiž utrpěl frakturu spánkové kosti. „Měl velké štěstí, že přežil,“ řekl trenér José Mourinho po vyhraném zápase. V té době ještě netušil, že český brankář o život teprve bojuje, píše český portál iDNES.


Brankáře převezli do oxfordské nemocnice, kde se specializují na podobné úrazy. Čech podstoupil operaci, jejímž výsledkem byla titanová ploténka v lebce a čtyři šrouby v rameni. První tři dny byly nejkritičtější. „Vždycky, když jsem se vzbudil, se mě doktoři ptali na totéž stále dokola: Kolik je hodin? Kde jsi byl? Co se v osudný moment stalo? Vždy, když jsem pak šel spát a vstal jsem, jsem si žádnou odpověď nepamatoval,“ pokračuje v popisování svého příběhu.


Čech dále říká, že pro něj byla tato zkušenost jedinečným zážitkem. Ne ale v dobrém slova smyslu. Přestože se říká, že nejdůležitější je v podobných situacích rodina, klíčovými postavami se nakonec ukázali být Čechovi spoluhráči. „Vždycky si vzpomenu na svou manželku, která byla pořád u mě. Ale musím říct, že moment, kdy jsem si na všechno vzpomněl, byl, když mě přišli navštívit moji spoluhráči. Tehdy se vše vrátilo do normálu,“ vzpomíná Čech s dodatkem, že si Huntův zásah dodnes nepamatuje.


Petr Čech se navzdory všemu dokázal vrátit k fotbalu. Firma Adidas, v té době sponzor klubu, mu na míru vyrobila ochrannou přilbu. Jejím účelem bylo podobné nárazy vstřebat a ochránit tak brankářovu hlavu. Z Čecha se tak stala ikona s přilbou na hlavě. Ne každý z toho ovšem byl nadšený. „Já jsem si na tu přilbu zvykla hned,“ říká Čechova manželka Martina. „Ale zato Petrův kadeřník byl dlouho nešťastný. Nebylo totiž vidět jeho práci,“ uzavírá s humorem.

Petr Čech, Chelsea, Futbal
Zdroj: Getty Images/Jamie McDonald-Staff

Je to zas*aná ostuda!

Kromě řady slavných momentů, kdy se Chelsea radovala z titulů či pohárů, se do dějin klubu nechvalně zapsal i zápas Ligy mistrů z roku 2009. Ve dvojzápasu o postup do finále narazila Chelsea na Barcelonu. První zápas v Barceloně skončil 0:0. Chelsea tak měla před odvetou mírnou výhodu domácího prostředí.


Hned v úvodu zápasu vstřelila Chelsea gól. Duel pak začala ve prospěch Barcelony ovlivňovat chybná rozhodnutí hlavního rozhodčího Nora Toma Øvrebøa. Během zápasu přehlédl několik evidentních faulů nebo dokonce ruku obránce Gerarda Piquého, po které se podle pravidel měla kopat penalta.


Zkázu pro Chelsea dokonal v samém závěru gól Andrése Iniesty, který změnil stav na 1:1. V té době bylo ještě v platnosti pravidlo, které zvýhodňovalo gól na hřišti soupeře. Iniestův gól měl tedy v praxi větší váhu než gól Chelsea. Postoupila proto Barcelona.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Množství světových médií začalo tento zápas označovat za jedno z nejvíce zkorumpovaných utkání v historii fotbalu. Cosi podobného si těsně po konci zápasu myslel i tehdejší útočník Chelsea Didier Drogba. Ten rozhodčí slovně atakoval. Odtáhnout ho musela až ochranka. Drogba proto svou pozornost zaměřil přímo do televizní kamery. „Je to zas*aná ostuda!“ vzkazoval divákům, píše Talksport.


Památný je i moment, kdy Němec Michael Ballack začal po chybném verdiktu nahánět rozhodčího Øvrebøa. Ten ho ale ignoroval.


Nizozemec Guus Hiddink, tehdejší trenér, se později vyjádřil, že ho výkon rozhodčího překvapil, protože v minulosti rozhodoval perfektně, píše The Sun s odkazem na Ziggo Sport. „Je to nejhorší rozhodčí, jakého jsem kdy viděl? Myslím, že ano,“ řekl Hiddink.

Didier Dorgba, Chelsea, Futbal
Zdroj: Getty Images/Clive Rose-Staff


K celé situaci se pro španělský deník Marca vyjádřil i samotný Tom Øvrebø. „Opravdu to nebyl můj nejlepší den. Chyb se ale může dopustit rozhodčí a někdy i hráč nebo trenér. Některé dny zkrátka nejste na takové úrovni, na jaké byste měli být. Nemůžu být hrdý na tento výkon. Bylo tam několik chyb a každý na to bude mít svůj názor,“ uzavřel dnes už bývalý rozhodčí.

Doporučeno
PROFIL: Z průměrného klubu světová špička. Newcastle United může díky novým majitelům oživit slavnou minulost PROFIL: Z průměrného klubu světová špička. Newcastle United může díky novým majitelům oživit slavnou minulost 9. prosince 2021 12:30

Průběh zápasu si fanoušci vysvětlovali tím, že UEFA podle nich nechtěla, aby se opakovalo loňské finále mezi Manchesterem United a Chelsea. V té době už byl Manchester United jistým finalistou, čekalo se na vítěze zápasu Chelsea — Barcelona. Kontroverzní závěr sezóny Ligy mistrů nakonec ovládla Barcelona. V římském finále vyhrála proti Manchesteru United 2:0. Výkon rozhodčího Toma Øvrebøa nebyl komisí UEFA nikdy prošetřen a nebyl vůči němu vyvozen žádný trest.

Co bude dál?

Chelsea už v minulosti trénoval také její bývalý hráč a dosud nejlepší střelec historie Frank Lampard. Po nepřesvědčivých výkonech ho ale vystřídal Němec Thomas Tuchel. Pod ním dokázala Chelsea vyhrát uplynulý ročník Ligy mistrů a poprvé v historii i mistrovství světa klubů.


Budoucnost Chelsea je však nejistá. Pokud se odprodej klubu uskuteční, hrozí v případě nového, méně majetného majitele, respektive majitele se špatnou novou „klubovou politikou“ výkonnostní pokles a s ním i horší výsledky.

Chelsea, Futbal, Anglicko
Zdroj: Getty Images/Francois Nel-Staff
KLUBOVÉ ÚSPĚCHY 
Ligové tituly: 1995, 2005, 2006, 2010, 2015, 2017
Liga mistrů: 2012, 2021
Mistrovství světa klubů: 2021
Evropská liga: 2013, 2019
Pohár vítězů pohárů: 1971, 1998
FA Cup: 1970, 1997, 2000, 2007, 2009, 2010, 2012, 2018
Ligový pohár: 1965, 1998, 2005, 2007, 2015
Superpohár: 1998, 2021
Community shield: 1955, 2000, 2005, 2009
Full members cup: 1986, 1990
Domů
Sdílet
Diskuse