Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. července 2023 6:00
Čas čtení 4:18
Tereza Šnajdrová

Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet

Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet
Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda
OSOBNOSTI MOLDAVSKO RUSKO TIKTOK UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Musel*a bys žít pod kamenem, abys v posledních měsících nenarazil*a na videa ukrajinského vojáka tančícího s květinou za uchem. Kdo je teprve 22letý Nikolaj Lebeděv?

Moldavský tiktoker a streamer ve videu parodoval ruské vojáky. To se mu stalo osudným. Jen o pár dní později byl zadržen a dva týdny byl pracovníky ruských zvláštních služeb týrán, bit, a měl být dokonce i znásilněn plastovou lahví. Po zveřejnění videa, ve kterém Nikolaj tato zvěrstva popisuje, ho ruské úřady zařadily na seznam hledaných osob a zahájily proti němu trestní řízení. Teprve 22letý mladík nyní pomáhá Ukrajině a oslavuje její vítězství. 

Doporučeno
Je synem slavného bubeníka, nazpíval milionový hit a chodí s Charli D'Amelio. Kdo je Landon Barker? Je synem slavného bubeníka, nazpíval milionový hit a chodí s Charli D'Amelio. Kdo je Landon Barker? 12. července 2023 11:00

Streamer, rapper a tiktoker přišel jako malý o rodiče

Nikolaj Lebeděv, veřejnosti spíše znám jako Nekoglai, se narodil 14. listopadu 2000 v Kišiněvě v Moldavsku. Když mu bylo pouhých 9 let, jeho matka zemřela na rakovinu a o rok později na tuberkulózu zemřel i jeho otec. Malého Nikolaje se proto ujal jeho starší bratr a chlapce vedl k tomu, aby dělal hlavně to, co má rád a co ho naplňuje.
 
Jako teenager se Nikolaj přestěhoval do Moskvy a začal budovat svoji kariéru. Stremoval na Twitchi, kde hrál hry, jako jsou Dota 2 nebo Counter Strike: Global Offensive, blogoval, natáčel videa na TikTok a začal dělat i svou vlastní hudbu. První velké slávy se pak dočkal v roce 2021, když na TikToku zveřejnil reakční video na ruského rappera Jegora Kreeda, a to se stalo virálním.

Doporučeno
Někteří ho milují, jiní nenávidí. Tetování cybersigilism připomíná tribal kérky na ketaminu Někteří ho milují, jiní nenávidí. Tetování cybersigilism připomíná tribal kérky na ketaminu 19. června 2023 15:00

Dalším milníkem v jeho kariéře bylo přátelství se streamerem Ivanem Zoločevským z Moskvy. Oba muži začali společně streamovat a dne 22. prosince 2021 pak vytvořili rekord v počtu sledujících vysílání v ruskojazyčném Twitchi. Jejich stream sledovalo na 261 tisíc diváků a divaček. Jen o pár dní později, konkrétně 10. ledna 2022, překonali svůj vlastní rekord. Jejich stream tentokrát sledovalo na 578 tisíc lidí.
 
Spolu s Nikolajovým vlivem na sociálních sítích rostla i jeho sláva v oblasti hudby. V roce 2021 vypustil do světa první track Razryvnaya a jen o rok později už na singlu Cumback sbíral miliony přehrání. Mladík z Moldavska se stal celebritou. Jeho TikTok sleduje bezmála 13 milionů lidí a jeho Instagram se pyšní téměř 100 tisíci followerů.  

Na TikToku parodoval ruského vojáka. To se mu stalo osudným

Právě sláva na sociálních sítích však otočila Nikolajův život o 180 stupňů. Dne 7. listopadu 2022 tiktoker zveřejnil na své platformě video, ve kterém paroduje ruského vojáka odhazujícího ukrajinské granáty. To vše za zvuků písně Rasputin od německé skupiny Boney M. Video se okamžitě stalo virálním a dostalo se až k ruské šéfce Ligy bezpečného internetu Jekatěrině Mizulině, která Nikolaje označila na hrozbu. Video má prý závadný obsah, diskredituje ruskou armádu a je považováno za „výsměch výkonu vojáka“.

Doporučeno
Kvíz: Poznáš české youtubery a youtuberky podle fotek? Kvíz: Poznáš české youtubery a youtuberky podle fotek? 19. června 2023 10:30

Jen o dva dny později byl Nikolaj zadržen a odvezen k Babuškinskému soudu v Moskvě, kde mu byla uložena pokuta pět tisíc rublů (1 179 korun) a trest vyhoštění do Moldavska.
 
Ačkoli se jednalo o nevinný žert, podle ruských úřadů se mladík dopustil závažné trestné činnosti. Pokuta a vyhoštění navíc nebyly tím jediným, čím úřady Nikolaje potrestaly. Jak později veřejnost zjistila, dva týdny, které tiktoker strávil ve vazbě, byly plné týrání a utrpení.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse