Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet

Ruští policisté jej měli mlátit, týrat i znásilnit

Dne 10. listopadu 2022 se internetem začalo šířit video, na kterém je Nikolaj oholený, zdrcený, prohlašuje, že se cítí „jako zvíře“, a omlouvá se za parodii, kterou natočil. Jak následně vyplulo na povrch, k natočení tohoto videa byl donucen ruskou policií.

@nekoglai_fakee the result of the torture that Nekoglai experienced. #war #airsoft #nekoglai ♬ оригинальный звук - fan_nekoglai


O dva týdny později byl Nikolaj deportován zpět do Moldavska a jeho fanoušci a fanynky si okamžitě všimli, že s ním něco není v pořádku. Ve videích vypadal traumatizovaně, byl zmlácený a jako vyměněný. Veřejnost měla tolik otázek a brzy se dočkala odpovědí.
 
Dne 4. prosince 2022 tiktoker zveřejnil video s názvem Odhalení ministerstva vnitra: Historie bezpráví Ruské federace, v němž popsal vše, co s ním ruská policie během dvou týdnů ve vazbě prováděla. Nikolaj hovořil o mučení, bití, svlékání, znásilňování plastovou lahví… pracovníci ruských zvláštních služeb mu měli trhat vlasy, břitvou řezat do hlavy a další. Zadrženému byl protiprávně odepřen přístup k právníkovi a týden byl držen na samotce. Věci, které měl u sebe (200 tisíc rublů a dva iPhony), mu byly zabaveny a nikdy nevráceny.

Doporučeno
„Trhal mi kusy čelisti.“ Vůdce náboženské sekty terorizoval své stoupence a sexuálně zneužíval děti i dospělé „Trhal mi kusy čelisti.“ Vůdce náboženské sekty terorizoval své stoupence a sexuálně zneužíval děti i dospělé 8. července 2023 11:00

Poté, co s ním byli pracovníci ruské policie hotoví, jej poslali do dočasného detenčního centra pro cizince. Tam se k němu dostal tajemník Komise veřejného dohledu Alexej Melnikov, který dohlíží na práva lidí ve vazbě. Podle něj si policisté veškeré mučení mladého muže natáčeli, nikoho k němu nepouštěli a je zjevné, že Nikolaj „psychicky i fyzicky trpěl“. „Když nás nevpustí dovnitř za vězněm, oprávněně si myslíme, že v zařízení dochází k porušování předpisů,“ popsal Melnikov. Změna je však v nedohlednu. Trest pro policii nenásledoval a Nikolaj byl vyhoštěn.

Další trestní řízení začalo

Video, ve kterém Nikolaj popisuje zvěrstva, jež na něm byla páchána, nemuselo dlouho čekat na reakci. Ruské úřady zařadily populárního tiktokera na seznam hledaných osob a zahájily proti němu trestní řízení. Z jakého trestného činu je Nikolaj obviněný, však ruské ministerstvo vnitra neupřesnilo, ale pravděpodobně se bude jednat o pomluvu a hanobení směrem k Mizulině. Podle šéfky Ligy bezpečného internetu Mizuliny byl Nikolaj předvolán k výslechu, neboť jí po jím zveřejněném videu začaly chodit výhrůžné zprávy.

„Cílem výhrůžek a šíření záměrně lživých informací je vyvíjet na mě jako na veřejně činnou osobu nátlak kvůli mému postoji k diskreditaci ozbrojených sil Ruské federace ze strany řady představitelů blogerské komunity,“ napsala Mizulina na Telegramu. 


Leběděv ani moldavské úřady se k obvinění nevyjádřily.

Voják tančící s kytkou pomáhá Ukrajině

Jak hodlá Nikolaj se svým vlivem nyní naložit, je však jasné. Ihned po deportaci do Moldavska slíbil, že pro ukrajinskou armádu nakoupí drony v hodnotě 100 tisíc dolarů (2,1 milionu korun) a že bude „bojovat proti ruskému režimu“. A jak řekl, tak se také stalo.

Dne 2. března 2023 začalo Telegramem kolovat video, ve kterém Nikolaj uvedl, že zrovna do Kyjeva přivezl pět dronů pro ukrajinskou armádu a brzy jí předá také vozidlo, které nejdřív musí projít menšími úpravami. „Jsem rád, že jsem součástí vítězství, vítězství nad ruským světem,“ říká ve videu tiktoker, který od ukrajinské armády zároveň přijal vojenské příděly, aby se k ní mohl přidat.  

Doporučeno
Hodiny ji mučily a pak upálily zaživa. Ohavnou vraždu 12leté Shandy zosnovala žárlivá bývalka její přítelkyně Hodiny ji mučily a pak upálily zaživa. Ohavnou vraždu 12leté Shandy zosnovala žárlivá bývalka její přítelkyně 4. července 2023 6:00

Zda se Nikolaj nakonec skutečně k ukrajinské armádě přidal, nebo jí pomáhá pouze finančně a materiálně, není jisté. Na TikToku se však jeho videa, v nichž je oblečen ve vojenském, na pravé paži má nalepenou ukrajinskou vlajku a tančí s květinou za uchem, stala virálními. Některá mají i více než 123 milionů zhlédnutí. Nikolajovi fandí celý svět, už jen proto, jaké utrpení si musel rukou ruských státníků vytrpět.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse