Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. června 2023 15:00
Čas čtení 2:14
Tereza Šnajdrová

Někteří ho milují, jiní nenávidí. Tetování cybersigilism připomíná tribal kérky na ketaminu

Někteří ho milují, jiní nenávidí. Tetování cybersigilism připomíná tribal kérky na ketaminu
Zdroj: Pinterest/highoffhell/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI KOSMETIKA A PÉČE O KŮŽI ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Na TikToku se to v posledních týdnech jen hemží videy o cybersigilism tetování. Co to je a proč rozdělilo veřejnost na dva tábory?

Tetování se meze nekladou. Někteří mají rádi klasiku v podobě tribalu, jiní upřednostňují barevné portréty a další zase třeba patchwork tattoo. Nyní se však na TikToku objevil nový tetovací styl, který nese název cybersigilism, a veřejnost jako by se rozdělila na dva tábory – někteří jej milují a jiní nenávidí.

Doporučeno
Móda z festivalu: Takto se mladí Češi a Češky oblékli na festival Rock for People. Čí outfit se ti líbí nejvíce? Hlasuj v anketě Móda z festivalu: Takto se mladí Češi a Češky oblékli na festival Rock for People. Čí outfit se ti líbí nejvíce? Hlasuj v anketě 13. června 2023 13:00

Cybersigilism reaguje na trendy v módě a využívá technologie, mystiku a symboly k vytvoření kreativních a jedinečných vzorů. Kombinuje přirozené linie, linie připomínající žíly i takové, které se pyšní ostrým a futuristickým dojmem. Cybersigilism je velmi originální styl a jeho estetiku buď pochopíš a zamiluješ si ji, nebo naopak.

Anketa:
Už jsi tento trend zaznamenal*a?
Jasně.
Vůbec.
Jasně.
16 %
185 Hlasů
Vůbec.
84 %
949 Hlasů

„Cybersigilism vnímám jako mladšího bráchu tribalu, který chce být víc cool. Samozřejmě, každý styl má něco do sebe, od něčeho se odráží a postupně vyvíjí a mně osobně tento styl sice nevadí, ale musí být proveden kvalitně. Viděl jsem už velmi ‚povypadávané‘ kérky tohoto stylu, které se tváří, jako že to tak má být. Ale samozřejmě neodsuzuji. Pokud jsou obě strany spokojené, tak to tak má být,“ popsal pro Refresher tatér Trawis z projektu Trawart Tattoo Performance.

Doporučeno
Kvíz: Jak dobře znáš kultovní seriál Přátelé? Kvíz: Jak dobře znáš kultovní seriál Přátelé? 16. června 2023 15:00

Proti novému stylu tetování na sociálních sítích vystupují nejen lidé z davu, ale také sami tatéři*tatérky, kteří jej přirovnávají ke kočičím škrábancům nebo tribal tetování na ketaminu. Právě k tribalu má cybersigilism dost možná nejblíže, protože i pro něj jsou typické černé tvary a linie. Jediným rozdílem je, že linie u cybersigilismu jsou tenčí a ostřejší. Obojí však spadá do kategorie blackwork designu, tedy tetování výhradně černým inkoustem. 

„Cybersigilismus bude nové tetování s ostnatým drátem,“ smějí se lidé na TikToku. „Vypadá to jako křečové žíly,“ přidávají se další. 

@jonnelson_tattoos Cybersigilism… have you ever heard of it? @kylahfenixxx @camfontetattoos ♬ original sound - Jonnelson_tattoos

 

„S tím, jak se vracejí trendy z 90. let a Y2K, jsem také začala pozorovat moderní pojetí kybernetického tetování konkrétně motýlů, srdíček, nápisů a chromu nebo třpytek. Tento styl, vycházející z obliby abstraktních tetování, má podobnou chladnou atmosféru s nostalgickým nádechem,“ popsala pro Yahoo tatérka Alissa Jung, která už v prosinci roku 2022 předpověděla, že tento styl přijde a bude trendy. 

#cybersigilism má na TikToku více než 85 milionů zobrazení

Jak se zdá, cybersigilism není pouze kontroverzní, ale také populární. Na TikToku má #cybersigilism více než 85 milionů zobrazení a každým dnem přibývají nová a nová videa, v nichž se lidé chlubí svým tetováním v tomto stylu nebo návrhy na něj. 

Doporučeno
Ochrání tě před rakovinou i před stárnutím. Zachovej si mládí a zdraví s naším průvodcem opalovacími krémy Ochrání tě před rakovinou i před stárnutím. Zachovej si mládí a zdraví s naším průvodcem opalovacími krémy 12. června 2023 6:00

Ačkoli je cybersigilism tak polarizující, jeho přítomnost v tetovacím průmyslu je nyní masivní. Nediv se tedy, že se s tímto stylem tetování budeš setkávat čím dál častěji.

„Já jsem tenhle styl zatím netetoval, jen jsem před pár lety dělal nějaké podobné ‚ornamenty‘, ale tehdy se styly tetování ještě takto striktně nenálepkovaly. Nicméně na tento styl se nespecializuji a spíš by mě bavilo nakombinovat ho do pozadí nějakého motivu nebo jako výplň,“ odpověděl Trawis na otázku, zda je tento styl populární už i v Česku. „Myslím, že v Česku se najde dost tatérů, kteří se tomu věnují a dělají to dobře. Jako u každého stylu i u cybersigilismu uvidíme, do kdy bude lidi bavit a co přijde jako další trend,“ dodal. 

Podívej se na ta nejlepší tetování ve stylu cybersigilismu. 

@punchimi POV i almost quit on my artist after they drew that 🫠 #tattoo #torontotattoo #cybersigilism #neotribal #ribtattoo ♬ original sound - Citybirbs
@yakshaink

bit scared cause this style confused me so much but i love it⚡️

♬ original sound - Acis 🫶🏻
Domů
Sdílet
Diskuse