Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
15. února 2024 10:00
Čas čtení 7:56
Vojtěch Vanda

AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko

AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko
Zdroj: Vojtěch Vanda / Bing / DALL-E 3
ZAJÍMAVOSTI ČESKO CÍRKEV SLOVENSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

Je to sekta, nebo náboženství? Členové hnutí AllatRa by se ohradili proti oběma škatulkám. Společnost, která sídlí na Ukrajině, má i přesto svého „guru“, přesvědčení a efektivní způsob, jak k sobě nalákat mnoho lidí. A to i u nás.

AllatRa. Hnutí, o kterém jsme kdysi slyšeli, se nám, ostatně jako většině populace, dařilo poměrně dlouho ignorovat. Až do chvíle, než jsme se s ním setkali prakticky na vlastní kůži.

Jeden nejmenovaný zdroj ze Slovenska, jehož identitu známe, se rozpovídal o tom, jak zasáhlo do jeho života.

„Měl jsem kamaráda, opravdu dobrého, se kterým jsme se stýkali prakticky pořád. Jednou přišel s tím, že narazil na zajímavou přednášku a jestli nechci jít taky,“ uvedl. Přednáška prý sice byla plná ezoteriky a sem tam se na ní objevily názory, se kterými dotyčný nesouhlasil, ale celkově se mělo údajně jednat o dobře strávený čas plný hloubání o seberozvoji, filozofických otázkách a způsobu žití.

Dotyčný nicméně neviděl důvod navštěvovat podobné přednášky častěji, na druhou stranu jeho kamarád se prý začal měnit. Z příjemného hloubání se stávalo fanatické přesvědčení. „Na jednu stranu bylo fajn, že se vykašlal na drogy a negativní vlivy života. S tím však přišla i změna vyjadřování, vystupování i oblékání... Jako by ztratil svou jedinečnost a osobnost,“ dodal, když popisoval, jak se mu kamarád postupně začal ze života vytrácet.

Doporučeno
Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu 27. dubna 2024 9:00

Když se rozhodl, že mu na přesvědčení kamaráda něco nesedí, a začal některé „pravdy“ vyvracet, vznikl konflikt. Jeho příteli začal život řídit scénář, podle kterého se měli všichni příznivci AllatRy chovat. Podobně jako se děje ve scientologii nebo v jiných sektách či náboženstvích. „Nakonec přesvědčil celou svou rodinu. Lidi to začali vnímat, jelikož bydlel na vesnici. Úplně nás odstřihl, na telefon neodpovídá. Nevím, co s ním je,“ dozvěděli jsme se.

Zní to jako klasický sektářský scénář. Na rozpravě nás však zaujalo několik věcí: náš zdroj ani přes svoje negativní zkušenosti učení AllatRy radikálně neodsoudil. Začali jsme si pokládat otázku, co AllatRa pro společnost znamená. Máme se její rétoriky bát, nebo je všechno v pořádku?

Z Ukrajiny do Ruska

Slovensko i Česko jsou z hlediska AllatRy důležitými ostrůvky, v nichž by hnutí rádo rozšířilo své myšlenky na maximum. Proč? Roli v tom hraje jeho ideologie. Dle ní jsou totiž kořeny pouze panslovanská jednota a protizápadní myšlení, které dokáží zdárně vzdorovat konci světa vyvolanému třetí světovou válkou. Střechu před „apokalypsou z lávy a kamení“ pak poskytne velký bratr všech Slovanů – nekonečné Rusko. 

Čím válce zabránit? V první linii stojí chrabrá „první skupina“ žen, která si přezdívá Nebeští ptáčci. Šlo o starověké kněžky lásky, které dokázaly světu (a mužům) předávat kosmickou sílu allat, „pomáhající mírnit klimatické katastrofy“. S rozvojem civilizace o ně lidstvo bohužel přišlo, ale dnes existují aspoň jejich pomocnice. Svou roli hrají i vojíni světla zvaní geliárové, kteří taktéž chodí mezi námi. Tito muži bojují proti systému a ďáblu v tomto světě.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

Zajímavé je, že myšlenka na spojení Slovanů pod ruským vedením vznikla v Kyjevě z hlavy „guru“ Igora Michajloviče Danilova, jenž si nechává říkat „profesor“ nebo „akademik“. Pravou rukou mu je Halina Aleksandrovna Jabločkina z Doněcku, která založila veřejné sdružení hnutí. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ALLATRA TV Česko-Slovensko (@allatra.tv.czsk)

Oficiální vznik hnutí se datuje do roku 2014, nicméně plány na reálné uspořádání začaly vznikat čtyři roky předtím v souvislosti s hnutím geliárů (tehdy existujícím pod hlavičkou mezinárodní organizace Lagoda). Ti podle AllatRy rovněž „bojovali proti rozvracečům energetické rovnováhy“. Otázka, která každému nezasvěcenému člověku vyvstane na mysl, zní, co to vůbec tato energetická rovnováha je. 

Odpověď samozřejmě nalézt lze, protože stejně jako každá (ne)sekta či (ne)náboženství má AllatRa i vlastní „knihu knih“. Publikace, která se jmenuje stejně jako společnost sama, je psána jakousi Anastasií Novych. „Je to ruská spisovatelka, výtvarnice, autorka série knih s názvem Sensei ze Šambaly. Další informace o autorce, její životopis a ani jiné osobní údaje nejsou známy. V naší moderní době plné reklamy je tato skutečnost přímo k neuvěření,“ píše hnutí na svém webu.

Souhlasíme. Asi nikoho nepřekvapí, že tuto ženu nikdo neviděl. Jedná se totiž o pseudonym, skrz který AllatRa šíří svou myšlenku pomocí knižních publikací. Názory se liší; podle religionistky z Laboratoře pro experimentální výzkum náboženství (LEVYNA) Jany Nenadalové se může jednat o krycí jméno více autorů, kteří takto spolupracují. Jiný názor zastává, že jde čistě o pseudonym Jabločkiny.

Doporučeno
„V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti „V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti 24. dubna 2024 15:30

Názvy knih jako Sensei ze Šambaly, Ptáci a kámen, Ezoosmóza nebo Předpovědi budoucnosti a pravda o minulosti a současnosti mluví samy za sebe a informují členy AllatRy o tom, jak si mají vyložit poslední události, které se dějí ve světě.

Nomo jako Putin

Svět se každopádně nemá čeho bát, jelikož jej přijde vysvobodit Nomo. Zosobnění vykupitele, kterému se dle všech dostupných informací z publikací podaří zachránit „správně uvažující“ osoby před přicházející katastrofou vysledovanou do roku 2036, jehož popis náramně připomíná jednoho z – v poslední době – nejvíce skloňovaných Slovanů. Prezidenta Ruské federace Vladimira Putina.

Vladimir Putin
Zdroj: Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR

Jak se uvádí v článku Seznam Zpráv, detailněji se o Nomovi dozvídáme v knize Křižovatka. Autorka Novych v knize, která měla být napsána v roce 1995, říká, že Nomo bude vybrán zástupcem petrohradského primátora a že pozornost veřejnosti přitáhne na Bergedorfském fóru.

„Kromě toho, že se Nomo vlastními silami vypracoval až do nejvyšších pater ruské politiky, je také nositelem nesčetných skvělých vlastností – je mimořádně inteligentní, asertivní, má rozvinutou intuici a sebeovládání, vytrvalost při dosahování svých cílů,“ upřesnila Nenadalová. Největší moci pak měl dosáhnout v roce 2000, kdy se stal ruským prezidentem. Což na Putina absolutně sedí. Zdůrazňujeme však, že žádné konkrétní spojení mezi nimi neexistuje. 

V Rusku „rusofilní“ hnutí potírají 

Metaforické pochlebování ruskému prezidentovi nicméně hnutí AllatRa přízeň Kremlu nepřineslo, spíše naopak. V zemi je aktivně potíráno, generální prokuraturou bylo dokonce zakázáno a jeho stoupenci jsou podezíráni z podpory válečného protivníka, tedy Ukrajiny. V realitě však sekta nikdy Rusko jako viníka konfliktu neoznačila – ze všech válek viní radikální extremistickou sektu tvořenou z takzvaných archóntů, potomků zlé civilizace, a symbolizovanou NATO a USA. Podobnost s Ruskem je čistě náhodná, jen si to tamní úředníci asi špatně přebrali.

Doporučeno
Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká 21. dubna 2024 9:00

To samé se ale děje i na druhé straně barikády. Ukrajinská kontrarozvědka SBU označila AllatRu za „pseudonáboženskou sektu“ a v listopadu minulého roku provedla razii na dvacet buněk hnutí. „Členové náboženské sekty pod rouškou ‚misionářů‘ ospravedlňovali ozbrojenou agresi Ruské federace a veřejně propagovali myšlenku Kremlu na vytvoření ‚svazu slovanských národů‘ pod vedením Moskvy,“ uvedla SBU v tiskové zprávě.

Přitom guru Danilov, jak hlásal v jedné z relací na česko-slovenském kanálu AllatRy, vyvrátil, že by hnutí mohlo konat zlo. „Každý přece ví, že nikoho neohrožujeme. A ani nemůžeme, vždyť AllatRa je AllatRa a AllatRa znamená láska boží,“ pravil.

Vskutku Tvořivá společnost

Během poslední dekády se AllatRa transformovala z náboženské sekty, jejíž názory se distribuovaly pouze přes knížky a přednášky, k médiu, které si nenechá ujít jedinou příležitost se zviditelnit. Na Instagramu, TikToku nebo YouTube, najdeš ho všude. Facebookový kanál česko-slovenské AllatRy má například 71 tisíc sledujících. Nejčastěji se na tebe bude odtud koukat hlava guru Danilova, každopádně na česko-slovenské verzi se objevují i rozhovory se známými a nutno říct i kontroverzními osobnostmi.

Tak například velmi oblíbený je rozhovor se slovenským podnikatelem Mikulášem Varehou přezdívaným král Zemplína, jenž byl odsouzen na 11 let za mříže za krácení daní a podvody v částce vyšších desítek milionů eur. Objevil se zde bývalý ředitel Geologického ústavu Akademie věd ČR Václav Cílek, který je ale zároveň „překladatelem taoistických a zenových textů“, scenárista a producent Petr Vachler, „zadržovatel vody v krajině“ Štefan Vaľo, bývalá moderátorka Erika Vincoureková nebo rapper Suvereno.

Tudíž si vybere každý – člen věkově starší i mladší či různě zájmově zaměřený. Sekta se snaží působit globálně, vědecky a chce dělat evidentní kroky kupředu. I z toho důvodu se rozhodla pro upgrade a ze zainteresovaných osob chce vytvořit takzvanou Tvořivou společnost. Co to znamená?

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

„Jde o sjednocení lidstva na základě duchovních a morálních ideálů hnutí a dobrovolnické práce jeho členů,“ upřesnila Nenadalová důvod vzniku. Podle ní má Tvořivá společnost prapůvod v projektu Jediné zrno, jenž byl starším a skoro totožným předchůdcem Tvořivé společnosti, momentálně se však jedná o nejviditelnější projekt AllatRy. 

„Propaguje a snaží se uskutečnit ideál sjednocení a jakési duchovní evoluce lidstva. Jedná se vlastně o jakousi utopickou vizi společnosti inspirovanou seberozvojovými a socialistickými ideály, v níž se lidé budou moci rozvinout do duchovně a morálně dokonalejšího stadia, kde nebudou existovat žádné války ani kapitalismus, lidé budou dostávat nepodmíněný základní příjem, všem bude poskytnuto bydlení, volný bezvízový pohyb a tak dále,“ popsala.

„Taková společnost zároveň nemá být centralizovaná a ovládaná nějakými mocenskými nebo kapitalistickými finančními strukturami – na chodu společnosti by se společnými silami a osobní kreativitou měl podílet každý jednotlivec,“ dodala s tím, že až bude společnost připravena, pomocí světového referenda by mělo dojít k sociální revoluci, která lidstvo zachrání před dříve zmíněnou katastrofou. 

A takovou předrevoluční delegaci máme i u nás. Velké okno do světa AllatRy v Česku a na Slovensku udělali novináři Seznam Zpráv, avšak zdaleka nejdetailnější informace, jak to u nás funguje, přinesla bývalá aktivní členka Eva Hronová, jejíž přednáška v listopadu minulého roku na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy vnesla do problematiky ještě více světla.

Problémy a otázky bývalé členky

Rolí Hronové bylo pomáhat s propagací materiálů a zároveň vést rozhovory, titulkovat videa a jiné mediální záležitosti. Byla také prakticky skoro nejblíže české předsedkyni hnutí Světlaně Šilivské. Nicméně česko-slovenská pobočka autoritativně jasně podléhá Kyjevu a jeho vůli (Danilov jakožto spasitelská postava se dnes ukrývá na Slovensku, ale poloha vedení se stále udává na Ukrajině, pozn. red.). Když je podle ní něco špatně, přichází změny.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? 17. dubna 2024 12:00

Proto když zničehonic centrála rozhodla, že geliár otec Sergej, jeden z Danilovových blízkých, má být ze všech kanálů AllatRy vymazán, přestože je „rytířem světla zachraňujícím svět“, začala si klást otázky.

Podobně pochybovala i v momentě, kdy AllatRa začala veřejně podporovat amerického prezidentského kandidáta Robbyho Wellse, jenž spolupracoval na tvorbě Tvořivé společnosti. Už jen proto, že kandidoval jako hlava amerického kapitalistického systému, který je úhlavním nepřítelem sekty. To je však věc ideologie, jež obyčejnému člověku neubližuje.

Navíc ruská invaze na Ukrajinu, zjištění, že ani vysocí představitelé nedodržují zásady, jež AllatRa skrze Tvořivou společnost reprodukovala světu, nebo anonymní svědectví žen, podle nichž měly být Danilovem sexuálně zneužívány „pod záminkou služby duchovnímu světu“, se promítly do vztahu mezi českou zasloužilou, deset let věrnou členkou a sektou.

Velmi vhodně se v této době třeba objevil na kanálu AllatRy pořad Sex a duchovní cesta, jak stojí v Náboženském infoservisu, jenž podobné chování nepřímo povoloval. A i když zpočátku Hronová odmítala přistoupit na to, že je v systému sekty něco špatně, nakonec odešla.

Jak ale bývalá členka dosvědčila, ani hospodaření společnosti nebylo korektní. AllatRa totiž údajně vydělávala na zesnulých členech. Pozůstalí mohli vylepšit duchovní postavení zemřelých příbuzných. Pokud zesnulí nedosáhli na „hodnost“ anděla, odcházeli jako „subosobnosti“, k jejichž „uspání“ bylo třeba poslat 20 % z jejich dědictví do Kyjeva.

Ohrožuje hnutí společnost?

Nás ale zajímalo, jestli podobné chování opravdu nemůže být nebezpečné pro širší společnost. „Nemyslím si, že je potřeba pohlížet na podobná hnutí takto černobílým paradigmatem bezpečí nebo nebezpečí. Přispívá pouze ke stigmatizaci a vyloučení lidí, kteří s podobnými hnutími sympatizují nebo jsou přímo jejich členy, což může dále přispívat k jejich radikalizaci nebo nutnosti se nějak jinak vypořádávat s narůstajícím společenským tlakem,“ reagovala přímo k AllatŘe Nenadalová.

Doporučeno
Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? 16. dubna 2024 7:00

Podle ní jsou antisemitské a jinak nenávistné tendence vůči společnosti problémem, ale prý se netýkají jen AllatRy nebo náboženských hnutí. Navíc v pluralitní společnosti plné náboženských variací je jasně daná svoboda podpořená zákonem, a dokud hranici legálnosti nepřekračují, je v pořádku, že existují.

„Spíše bychom si měli klást otázku, co lidi na podobných utopických vizích světa láká, proč jim současný systém přijde nefunkční a nedostačující a jak lze takovým společenským tendencím předcházet, aniž bychom někoho nutně stigmatizovali a omezovali, pokud tedy nedělá nic nezákonného,“ zmínila.

Dokonce jsou podobná hnutí prý transparentní ukázkou „živé a různorodé společnosti“. „Mnozí z nás dnes hledají smysl svého života a existence včetně místa ve společnosti, do níž se narodili, a někteří na tuto poptávku nabízejí svá vlastní originální řešení, tedy jasně artikulované duchovní praxe a představy. Ta jsou přitom často inspirovaná, ať už vědomě, nebo nevědomě, představami a příběhy, které byly aktuální třeba už v dobách pozdní antiky,“ poukázala.

Co na to říct? Jak by poznamenal guru Danilov, je nutné oprostit se od záporného, levého myšlení a orientovat se na to pravé a pozitivní. My akorát dodáme, že s obezřetností a rozvahou.

Domů
Sdílet
Diskuse