Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2022 7:42
Čas čtení 0:53
Tereza Šnajdrová

Nošení respirátorů je od pondělí povinné už jen v MHD a nemocnicích

Nošení respirátorů je od pondělí povinné už jen v MHD a nemocnicích
Zdroj: TASR/AP
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

V pondělí končí povinnost nosit ochranu dýchacích cest na většině míst a respirátor si tak musíš nasadit už jen v MHD a ve zdravotnických a sociálních zařízení.

Ačkoliv se koronavirus stále šíří a podle odborníků stojíme před další vlnou pandemie, vláda se rozhodla zrušit jedno z nejrozšířenějších opatření. V pondělí 14. března po bezmála dvou letech odložíme respirátory, a to na většině míst. Povinnost mít ochranu dýchacích cest se vztahuje už jen na MHD a na zdravotnická a sociální zařízení, uvádí Ministerstvo zdravotnictví.

Doporučeno
George Soros: Putin začal invazí na Ukrajině třetí světovou válku George Soros: Putin začal invazí na Ukrajině třetí světovou válku 13. března 2022 8:36

Koronavirus se v Česku stále šíří, nakažených nijak výrazně neubývá, avšak nebezpečný virus zmutoval natolik, že v nemocnicích je v současné chvíli pouze 1 906 nakažených. Vláda se proto rozhodla přistoupit k dalšímu rozvolnění, tedy k odložení ochrany dýchacích cest.

V pondělí 14. března přestává platit povinnost nosit respirátory na většině míst, s výjimkou MHD a zdravotnických a sociálních zařízení. Do obchodu či na kulturní akci si tak dnes již zajdeš bez respirátoru.

Rozvolnění občané vítají, ale podle některých odborníků by vláda s odložením respirátorů ještě měla počkat. „V pátek začala stoupat pozitivita testů, v pondělí i počet infikovaných. Proč to píšu? Teď ‚šijeme roušky‘ – pomáháme uprchlíkům. Už brzy však začnou Klaus a Okamura vykřikovat, že nám sem uprchlíci zanesli covid. Tak ne – i tuhle vlnu jsme si udělali sami předčasným rozvolněním,“ napsal na Twitteru Jaroslav Flegr.

V tom, aby se tento scénář nenaplnil, nám může pomoci očkování. Pokud tedy ještě nejsi očkovaný, zaregistruj se ještě dnes a ochráníš tak nejen sebe, ale také svoji rodinu a okolí.

Domů
Sdílet
Diskuse