Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. března 2022 12:54
Čas čtení 0:58
Martin Adam Pavlík

Provozovatel poboček Burger Kingu v Rusku odmítá zavřít. Na vině jsou prý „komplikované“ smlouvy se zámořskými partnery

Provozovatel poboček Burger Kingu v Rusku odmítá zavřít. Na vině jsou prý „komplikované“ smlouvy se zámořskými partnery
Zdroj: Wikimedia/Anthony92931/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Podle prezidenta Restaurant Brands International Davida Sheara by provedení jakýchkoli změn v jeho místním podniku Burger King v konečném důsledku vyžadovalo podporu ruských úřadů.

Majitel společnosti Burger King uvedl, že provozovatel jeho 800 provozoven v Rusku je odmítl zavřít navzdory jasným požadavkům pozastavit obchod v souvislosti s probíhající válkou na Ukrajině, píše BBC.

Doporučeno
Ubytovala u sebe uprchlíky: Válku mám doma, ale nevládne u nás smutek. Neměla jsem žádné děti a najednou mám tři Ubytovala u sebe uprchlíky: Válku mám doma, ale nevládne u nás smutek. Neměla jsem žádné děti a najednou mám tři 19. března 2022 7:00

Společnost Restaurant Brands International (RBI), pod kterou Burger King spadá, uvedla, že kontaktovala svého místního partnera Alexandra Kolobova, aby zavřel obchody po ruské invazi na Ukrajinu. Kvůli údajným „komplikovaným“ smlouvám se zámořskými partnery to ale prý nejde.

Některé západní značky včetně Burger Kingu tvrdí, že nemohou odejít z Ruska, protože jejich obchody provozují franšízoví partneři na základě „komplexních“ právních úprav. Mají proto v zemi nadále otevřeno téměř tisíc provozoven. Jedná se o značky jako M&S, Burger King, Marriott nebo Accor.

Burger King
Zdroj: Unsplash/Ismail Hadine/volně k užití

Podle prezidenta RBI Davida Sheara by provedení jakýchkoli změn v jeho místním podniku Burger King v konečném důsledku vyžadovalo podporu ruských úřadů na místě. „Víme, že to se prakticky jen tak nestane,“ uvedl. „I když bychom to chtěli udělat okamžitě, je jasné, že to bude nějakou dobu trvat – na základě podmínek naší stávající dohody o společném podniku,“ dodal.


Burger King, celosvětový řetězec restaurací rychlého občerstvení, vstoupil na ruský trh před deseti lety a obchoduje tam prostřednictvím společného podniku s Kolobovem, který je hlavním provozovatelem obchodu, a s ruským VTB Capital a ukrajinskou investiční firmou.


BBC dále vysvětluje, že VTB Capital je přidruženou společností VTB Bank, druhé největší ruské finanční instituce, na kterou uvalily sankce USA, Spojené království a další evropské země. Shear uvedl, že Restaurant Brands vlastní menšinový podíl ve výši 15 % v ruském společném podniku.

Domů
Sdílet
Diskuse