Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. července 2022 11:30
Čas čtení 2:54
Vojtěch Vanda

Veganský burger: Vytvoř si chutnou placku z řepy a čočky i veganské housky

GASTRO VEGANSKÉ RECEPTY VEGANSTVÍ
Uložit Uložené

Dva recepty v jednom jsou vždycky výhoda. Hlavně, pokud jsou nejen chutné, ale zároveň pomáhají zlepšit svět!

Kdo nemá rád burger? I když jsi vegetarián, vegan nebo jíš maso, těžko se odolává křupavé bulce, omáčkám a hlavně chutné placce. Proto jsme chtěli všem těm, kteří se –⁠ ať už dobrovolně, nebo nedobrovolně –⁠ vzdali živočišných produktů, trochu pomoct a udělali veganské burgery. A trochu si je „okořenili“.

V tomto případě jsme si řekli, že by bylo zajímavé udělat pokus. Vzhledem k tomu, že veganských burgerových placek je spousta, jsme se rozhodli, že jednu z nich srovnáme s vlastnoručně udělanou z řepy a čočky. Obě placky jsme samozřejmě vyzkoušeli ve vlastních veganských bulkách podle receptu MaruškyVeg.

V minisérii 5 veganských receptů na oblíbená jídla bez živočišných produktů jsme dali dohromady recepty, jež našly způsob, jak zachovat charakter populárních pokrmů, když vynecháš živočišnou složku. Dokážeme ti, že nejen pho, ale i cheesecake nebo rybí omáčka, jejichž chuť se obvykle váže k masu, vejci či dalším živočišným produktům, se dají chutně a zdravě vytvořit i bez nich.
Doporučeno
5 veganských receptů na oblíbená jídla, v nichž ti živočišné produkty chybět nebudou 5 veganských receptů na oblíbená jídla, v nichž ti živočišné produkty chybět nebudou 23. března 2022 11:30
Ingredience na placky (4 porce):

♦ 1 hrnek čočky
♦ 2 středně velké červené řepy
♦ 1 nadrobno nakrájená cibule
♦ 2 hrnky nadrobno nakrájených hnědých žampionů
♦ půl hrnku ovesných vloček
♦ půl hrnku mletých vlašských ořechů
♦ 1 lžíce oleje
♦ sůl a čerstvě namletý pepř

vegan burger
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

Ingredience na bulky (4 kusy):

♦ 350 g hladké špaldové mouky (+ 50 g na posypání nebo kdyby těsto lepilo)
♦ 20 g čerstvého droždí
♦ 15 g třtinového cukru
♦ 8 g soli
♦ 180 ml vlažného sójového mléka
♦ 30 ml oleje
♦ sezamová semínka
♦ voda s octem na potření v poměru 1 : 1

vegan burger
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

Postup:

1) Nejprve jsme si udělali těsto na housky. V míse si rozdrob droždí a smíchej jej s cukrem. Směs nech 10 minut odpočinout, aby se rozpustila. Poté přidej lžíci mouky a 80 ml vlažného sójového mléka. Pak směs nech pod utěrkou znovu odpočinout na 10 minut. Kvásek zhoustne a zvětší objem. Nakonec přidej zbytek mouky, mléka, sůl a olej, těsto propracuj a nech kynout jeden a půl hodiny na teplém místě pod utěrkou.

vegan burger
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Domů
Sdílet
Diskuse