Dva recepty v jednom jsou vždycky výhoda. Hlavně, pokud jsou nejen chutné, ale zároveň pomáhají zlepšit svět!
Kdo nemá rád burger? I když jsi vegetarián, vegan nebo jíš maso, těžko se odolává křupavé bulce, omáčkám a hlavně chutné placce. Proto jsme chtěli všem těm, kteří se – ať už dobrovolně, nebo nedobrovolně – vzdali živočišných produktů, trochu pomoct a udělali veganské burgery. A trochu si je „okořenili“.
V tomto případě jsme si řekli, že by bylo zajímavé udělat pokus. Vzhledem k tomu, že veganských burgerových placek je spousta, jsme se rozhodli, že jednu z nich srovnáme s vlastnoručně udělanou z řepy a čočky. Obě placky jsme samozřejmě vyzkoušeli ve vlastních veganských bulkách podle receptu MaruškyVeg.
♦ 1 hrnek čočky
♦ 2 středně velké červené řepy
♦ 1 nadrobno nakrájená cibule
♦ 2 hrnky nadrobno nakrájených hnědých žampionů
♦ půl hrnku ovesných vloček
♦ půl hrnku mletých vlašských ořechů
♦ 1 lžíce oleje
♦ sůl a čerstvě namletý pepř
Ingredience na bulky (4 kusy):
♦ 350 g hladké špaldové mouky (+ 50 g na posypání nebo kdyby těsto lepilo)
♦ 20 g čerstvého droždí
♦ 15 g třtinového cukru
♦ 8 g soli
♦ 180 ml vlažného sójového mléka
♦ 30 ml oleje
♦ sezamová semínka
♦ voda s octem na potření v poměru 1 : 1
Postup:
1) Nejprve jsme si udělali těsto na housky. V míse si rozdrob droždí a smíchej jej s cukrem. Směs nech 10 minut odpočinout, aby se rozpustila. Poté přidej lžíci mouky a 80 ml vlažného sójového mléka. Pak směs nech pod utěrkou znovu odpočinout na 10 minut. Kvásek zhoustne a zvětší objem. Nakonec přidej zbytek mouky, mléka, sůl a olej, těsto propracuj a nech kynout jeden a půl hodiny na teplém místě pod utěrkou.