Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. března 2022 14:22
Čas čtení 0:55
Radim Šlechta

Pět litrů umělé krve za každou oběť války. Aktivisté polili schody ruské ambasády v Praze

Pět litrů umělé krve za každou oběť války. Aktivisté polili schody ruské ambasády v Praze
Zdroj: Se svolením Davida Šteffela
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Schody ruské ambasády zbarvila umělá krev symbolizující nevinné oběti války na Ukrajině.

Pět litrů umělé krve za každou nevinnou oběť ruské agrese. Aktivisté ze skupiny Dekomunisti polili schody ruské ambasády v Praze v Bubenči. Zahájili tak akci s názvem „Krvavý měsíc“, kterou vyzývají lidi z ostatní zemí, aby umělou krví znečistili majetek Ruska jakožto agresora. O akci v příspěvku ve skupině Dekomunisti na Facebooku informoval David Šteffel. Každý z demonstrantů si přinesl pětilitrový kýbl s umělou krví.

„Cílem této iniciativy je sjednotit co nejvíce lidí po České republice, v optimistické vizi po celém světě, aby pěti litry umělé krve ve složení voda, kakao a potravinářské barvivo (5 dílů červené, jeden díl zelené barvy) polili jakýkoliv majetek Ruské federace kdekoliv na světě, a upozornili tak na každou oběť agresivní a nesmyslné války vůči Ukrajině a jejímu národu,“ napsal Šteffel.

Doporučeno
Ukrajinská herečka, která utekla do Prahy: Hrůza a šok. Chtěli jsme žít svobodně, ale místo toho přišla válka (Rozhovor) Ukrajinská herečka, která utekla do Prahy: Hrůza a šok. Chtěli jsme žít svobodně, ale místo toho přišla válka (Rozhovor) 26. března 2022 11:30

Pět litrů krve má v průměru každý člověk, polití majetku Ruské federace právě tímto objemem má tedy symbolickou hodnotu. „Tento protest je reakcí na zabíjení nevinných civilistů, zvláště dětí, žen a starých lidí. Naše ,krev' je nic proti skutečně prolité krvi vinou bezcitné politiky válečné zrůdy Putina,“ píše Šteffel. Zároveň upozorňuje na to, že nevyzývá k nenávisti vůči Rusům jako takovým.

Na místě zasahovala také policie. Podle nich nebyla zatím zjištěna žádná škoda. Umělou krev smyje první déšť. Budova ruské ambasády byla od začátku konfliktu na Ukrajině poškozena již několikrát. Různí aktivisté ji postříkali červenou barvou, symbolizující krev. Před budovou se také uskutečnila řada protestů.

Domů
Sdílet
Diskuse