Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. dubna 2022 16:13
Čas čtení 1:25
Tereza Patočková

Prezidentské volby by vyhrál Andrej Babiš, na druhém místě v průzkumech je Petr Pavel. Ani jeden kandidaturu zatím neohlásil

Prezidentské volby by vyhrál Andrej Babiš, na druhém místě v průzkumech je Petr Pavel. Ani jeden kandidaturu zatím neohlásil
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS ANDREJ BABIŠ PETR PAVEL VOLEBNÍ PRŮZKUMY ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Prezidentské volby by podle posledního průzkumu agentury Median vyhrál Andrej Babiš. Druhou největší podporu získal armádní generál ve výslužbě Petr Pavel.

Bývalého premiéra Andreje Babiše by podle březnového průzkumu agentury Median volilo 25 procent voličů, Petra Pavla potom 20 procent. Dále následují senátor Pavel Fischer se 7,5 procenty, ekonomka Danuše Nerudová, odborový předák Josef Středula a miliardář Karel Janeček, kteří mají dle průzkumu každý po 5 procentech.

Z hlediska volebního potenciálu, který vyjadřuje maximální možný zisk kandidáta v případě, že by mu u voleb dali hlas všichni ti, kteří jeho volbu zvažují vede Petr Pavel s 33,5 procenty, následovaný Andrejem Babišem s 31,5 procenty. Třetí nejvyšší volební potenciál má Pavel Fischer s 23,5 procenty, čtvrtý Marek Hilšer s 17,5 procenty a pátý Miroslava Němcová se 14 procenty. 

Andrej Babiš sbírá podporu nejčastěji mezi voliči ANO 2011, Petr Pavel zase mezi voliči koalice Pirátů a STAN. Voliči koalice SPOLU nejčastěji podporují Pavla Fischera a Miroslavu Němcovou. 

Stejně jako při minulém průzkumu není polovina dotazovaných, kteří plánují volební účast  rozhodnuta, kterého z kandidátů ve volbách podpoří. Ani jeden z lídrů průzkumu oficiální kandidaturu zatím neohlásil. Generála Petr Pavel v rozhovoru pro REFRESHER řekl, že „je rozhodnut kandidovat, a to jediné, co ještě neudělal, je oficiální oznámení kandidatury.

Metodologie předvolebního výzkumu agentury Median
> Vzorek je reprezentativní nejen z hlediska základních sociodemografických proměnných, ale i podle dalších ukazatelů výrazně ovlivňujících volební preference. > > Zajištěna je i reprezentativita z hlediska minulého volebního chování respondenta (volby do PSP 2017 a prezidentské volby 2018).
> Volební model nezanedbává respondenty, kteří váhají mezi několika osobnostmi, jako „nerozhodnuté“, ani je nenutí do výběru jedné osobnosti, který může být nestabilní a specifický.
> Konstrukce volebního modelu zohledňuje míru přesvědčení o volební účasti. Model tedy v odhadu pravděpodobnosti účasti respondenta kombinuje účast v minulých volbách a aktuální deklaraci.
> Výzkum prochází striktními kontrolami, při nichž jsou mimo jiné poslouchány záznamy CAPI rozhovorů všech zúčastněných tazatelů, takže je vyloučeno falšování rozhovorů.
> Výzkum redukuje riziko vychýlení face-to-face sběrů dat k usedlejším a zastižitelnějším respondentům, a to pomocí několika opatření: a) část respondentů nezastižitelných osobním sběrem je dotázána online, b) vážením v datech zajišťujeme reprezentativitu v aspektech, v nichž se podle naší analýzy mohou odchylovat osobní sběry dat od populace.
> Osobní rozhovory probíhají za dodržení maximálních hygienických opatření, aby nedošlo k ohrožení respondenta ani tazatele.
Domů
Sdílet
Diskuse