Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
8. března 2022 12:15
Čas čtení 1:18
Tereza Šnajdrová

Nový volební průzkum: Vítězem prezidentských voleb by se stal Andrej Babiš. Hned za ním by skončil Petr Pavel

Nový volební průzkum: Vítězem prezidentských voleb by se stal Andrej Babiš. Hned za ním by skončil Petr Pavel
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek
NEWS ANDREJ BABIŠ PETR PAVEL PREZIDENTSKÉ VOLBY 2023
Uložit Uložené

Průzkum voličských preferencí, ze kterého vyplývá, že by prezidentské volby v březnu vyhrál bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), zpracovala agentura Median.

Made with Flourish

Pokud by se volba prezidenta České republiky konala již tento měsíc, zvítězil by podle agentury Median bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Jen o pár hlasů méně by získal generál Petr Pavel a třetí příčku by obsadila Miroslava Němcová s 8 % hlasů. Prezidentské volby se ale uskuteční až v lednu 2023 a je tedy pravděpodobné, že se volební preference budou ještě měnit.

Doporučeno
Kandidát na prezidenta generál Petr Pavel: Rusko ještě zdaleka nevyužilo všechny možnosti a všechny zbraně, které má k dispozici Kandidát na prezidenta generál Petr Pavel: Rusko ještě zdaleka nevyužilo všechny možnosti a všechny zbraně, které má k dispozici 4. března 2022 11:30

Vítězem prezidentských voleb by se v březnu stal bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), pro kterého by hlasovalo 26 % respondentů. Druhou příčku by obsadil generál Petr Pavel se ziskem 16 % hlasů a o třetí místo by se utkala Miroslava Němcová s Pavlem Fischerem, Markem Hilšerem a Danuší Nerudovou.

Předsedu hnutí ANO Andreje Babiše by volili především voliči hnutí ANO, SPD a příznivci dalších politických stran, které ve volbách do Poslanecké sněmovny nezískaly žádná křesla. Pro generála Petra Pavla by hlasovali voliči trojkoalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) či voliči koalice Piráti a STAN. Jejich hlasy by si ale také rozdělili Vít Rakušan a Danuše Nerudová.

Přibližně 50 % voličů stále není rozhodnuto o tom, komu by dali svůj hlas. Paradoxem je, že vítězem průzkumu se stal kandidát, který oficiální kandidaturu zatím neohlásil. To samé platí pro generála Petra Pavla, který v rozhovoru pro REFRESHER řekl, že „je rozhodnut kandidovat, a to jediné, co ještě neudělal, je oficiální oznámení kandidatury.

Metodologie předvolebního výzkumu agentury Median
> Vzorek byl složen z 2036 respondentů ve věku 18 a více let.
> Použit byl kvótní výběr v náhodně vybraných oblastech ČR.
> Sběr dat probíhal od 2. března 2022 do 4. března 2022.
> Výzkum byl realizován osobním dotazováním vyškolenými tazateli s využitím laptopů (CAPI) a dotazování nezastižitelných skupin online (CAWI).
Domů
Sdílet
Diskuse