Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. dubna 2022 11:30
Čas čtení 1:04
Richard Balog

Čeští architekti navrhli bydlení ve skandinávském stylu, kterému dominují sofistikovaná řešení a dřevo

Čeští architekti navrhli bydlení ve skandinávském stylu, kterému dominují sofistikovaná řešení a dřevo
Zdroj: BoysPlayNice
KULTURA ARCHITEKTURA
Uložit Uložené

Jednoduchý dům na rozmezí zástavby a krajiny, který poskytuje ideální zázemí pro život i tvorbu majitelů.

Úlomek Skandinávie ve Zlínském kraji. Architekti z ateliéru ValArch navrhli dům pro fotografa s rodinou, který stojí na rozmezí zástavby a krajiny. Novostavba z roku 2018 se nachází v katastrálním území obce Valašská Bystřice a poskytuje ideální zázemí pro život i tvorbu.

Architekti čelili překážkám od prvního momentu. Překvapil je pozemek, který leží na rozhraní třetí a čtvrté zóny chráněné krajinné oblasti Beskydy. Na první pohled vypadal jako louka pod lesem, ale klamal neposečenou trávou. Ideální nebyla ani orientace parcely, ale nešlo o nic, co by tým ValArch nezvládl.

Doporučeno
Apartmánový komplex na golfovém hřišti, ve kterém stojí dvoupokojový byt téměř 8 milionů korun   Apartmánový komplex na golfovém hřišti, ve kterém stojí dvoupokojový byt téměř 8 milionů korun 11. dubna 2022 12:30

Architekti natáhli louku až na střechu ložnice, čímž setřely hranice mezi terénem a domem. Absence plotu podpořila přirozené zasazení do okolí. 

Dispozice přízemí je rozdělena na společnou vstupní část, která slouží pro potřeby rodiny a zároveň jako vstupní prostor do ateliéru v podkroví. Hlavní obytný prostor je současně kuchyní, jídelnou i obývací místností. 

Samostatné křídlo orientované do zahrady ukrývá rodičovskou ložnici s koupelnou, která je společná pro celý dům. Podkroví je rozděleno na polovinu. První část patří zmiňovanému ateliéru s výstupem na zelenou střechu, respektive louku a ve druhé části se nachází dětský pokoj s výhledem na valašské kopce.

Celá nemovitost má užitnou plochu 125 čtverečních metrů. Interiéru dominují sofistikovaná řešení, minimalismus, bílá barva a dřevo, které plynule navazuje na obklad fasády. Menší nádvoří je opticky propojeno s přilehlou loukou a přirozeně splývá s terénem. Jedná se o hlavní oázu klidu a pohody celého domu a majitelé jej využívají jako obývací pokoj pod širým nebem. 

Náklady na stavbu se vyšplhaly na zhruba 7 milionů korun. Vychutnej si detailní galerii snímků od BoysPlayNice. 

Obsah článku vznikl ve spolupráci se společností Linka News.

BoysPlayNiceBoysPlayNiceBoysPlayNiceBoysPlayNice
Zobrazit galerii
(22)
Domů
Sdílet
Diskuse