Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
14. dubna 2022 17:30
Čas čtení 5:02
Dominik Vetrák

RECENZE: Fantastická zvířata 3: Brumbálova tajemství

FILMY A SERIÁLY FANTASTICKÁ ZVÍŘATA FILMY 2022 NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Měl bys vidět novou část Fantastických zvířat? Pokud se ti nelíbily první dvě, zklame tě i třetí.

Po zklamání filmem Fantastická zvířata 2 jsme od trojky už moc nečekali. Reklamní kampaň byla nezajímavá, sterilní a neměli jsme vůbec pocit, že se blíží nový film ze světa Harryho Pottera. Sterilnost je vlastně slovo, které tuto řadu vystihuje nejlépe. Může za to katastrofální scénář od J. K. Rowlingové, autorky knih Harry Potter.

Děj třetího snímku nás zavede na více míst po celém světě, což sérii pomáhá. Diváci chtějí vidět jiné části kouzelnického světa než jen Londýn a Bradavice. Mimochodem, i v tomto filmu se postavy vracejí do Bradavic, ale je to samoúčelné a kromě nostalgie tyto scény filmu nepřidávají absolutně nic a nechápeme, co v něm vlastně dělají.

Doporučeno
Mission Impossible 7 stojí téměř 300 milionů dolarů. Film není ani po letech dokončen, ale Tom Cruise do něj přidal ponorku Mission Impossible 7 stojí téměř 300 milionů dolarů. Film není ani po letech dokončen, ale Tom Cruise do něj přidal ponorku 12. dubna 2022 9:30

Tým amatérů versus Grindelwald

Brumbál (Jude Law) dává na začátku filmu dohromady tým, který má zastavit Gelerta Grindelwalda (Mads Mikkelsen), největšího zlého kouzelníka na světě až do doby, než se zrodí Voldemort. Už zde přichází první nelogická facka.

Brumbál proti Grindelwaldovi postaví zoologa (Newt), aurora (Theseus), učitelku obrany proti černé magii (Lally), Newtovu asistentku Bunty, která za celý film ani nevytáhne hůlku a mudlu Jacoba, který neumí kouzlit.

Fantastic Beasts 3
Zdroj: Warner Bros.

Jak má těchto 5 lidí zastavit Grindelwalda? To netuší ani sám Brumbál. Ve filmu je také bratr zavražděné Letty Lestrangeové (Zoe Kravitz), ale v jeho případě vůbec nechápeme, co ve filmu vlastně dělal a jakou měl roli. Tedy kromě toho, že v jedné scéně jediným kouzlem zlikvidoval asi 20 nepřátelských kouzelníků.

Grindelwaldovi přisluhovači jsou naprosto neschopní. Theseus a Lally jich v jednom souboji zlikvidují asi 15. V jisté scéně na konci snímku jsme míru nelogičnosti už nezvládli a v kině se nad tragickým scénářem rozesmáli.

Doporučeno
Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? 12. března 2024 8:00

Velký smysl nedává ani hlavní dějová linie. Grindelwald čelí obviněním z vraždy a jiných zločinů, které spáchal ve druhé části (celý svět asi zapomněl na jeho zločiny z prvního dílu).

Grindelwalda podporuje a nakonec i osvobodí ředitel mezinárodní konference čarodějů Vogel, ale tvůrci nikdy neřeknou proč. Jaké má motivace, co ho spojuje s Grindelwaldem a proč mu vůbec nikdo na světě neodporuje? Čarodějnické zákony se zde neohýbají, ale doslova lámou, když Grindelwald použije zakázanou kletbu Cruciatus a stovky kouzelníků včetně aurory kolem jen přihlížejí.

Fantastic Beasts 3
Zdroj: Warner Bros.

Tvůrci postavy a jejich činy neopřeli o žádný charakterový vývoj či dialog, takže si spoustu dějových spojení musíš domýšlet. Scénář vůbec nezvládl ani postavy Credence (Ezra Miller) a Queenie (Alison Sudol). Queenie opět zradí svého „pána“ a přejde zpět na dobrou stranu, ale nedává to žádný smysl a film ti nikdy neřekne, co se jí odehrává v hlavě. Ještě hůře je na tom chudák Credence.

Nevyužitý Credence a další nesmyslné postavy

Herec Ezra Miller za celý film řekne asi 10 vět a je zcela zatlačený do pozadí. Měli jsme pocit, že tvůrci film značně měnili a prostřihávali, protože Credence ze začátku má prostor a rýsuje se před ním zajímavá dějová linie. Tvůrci ji ale nijak nerozvedou a do konce filmu Credence vystupuje na úrovni příběhové kulisy. Jakoby tvůrci neměli šajnu, co s ním mají dělat.

Doporučeno
Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty 11. března 2024 12:04

Credence ještě stihne bojovat s Brumbálem v jakési snové realitě. Nevíme, co to vůbec je a film se neobtěžuje to vysvětlit. Jisté je jen to, že se postavy někam přesunou a odpadává tak celé potenciální napětí. Bojují totiž lidé, kteří v tomto světě ještě několik desítek let musí žít a nemohou ani ohrozit ostatní, protože jsou v jiné realitě. Film je tak velmi předvídatelný a nikdy nemáš pocit, že nějakému z hrdinů hrozí nebezpečí.

Nepodařené odkazy na Grindelwalda jako Hitlera

Film se přes Grindelwalda snaží odkázat i na současný politický a sociální problém s neonacisty a jinými extremistickými hnutími, jelikož Grindelwald je v podstatě kouzelnický Hitler. Tato dějová rovina však moc nefunguje, protože Grindelwald otevřeně hlásí válku proti mudlům-nečarodějům, které chce bezdůvodně zabíjet, vůči čemuž se žádný jiný kouzelník veřejně neohradí. Je to nepředstavitelná a nereálná situace.

Fantastic Beasts 3
Zdroj: Warner Bros.

Hollywoodské filmy se často snaží o nějaký ideový přesah, když svými postavami a událostmi ve filmu odkazují na jisté společenské či politické problémy. Ve většině případů však selhávají povědět něco zajímavého a předmětného. Většinou těmto tématům totiž nevěnují dostatek prostoru, jelikož se musí věnovat akci či spoustě postav. To je i případ Fantastických zvířat 3.

Mads Mikkelsen je mnohem lepší Grindelwald než Johnny Depp

Platí to i v případě samotného Grindelwalda. Herec Mads Mikkelsen je nesrovnatelně lepší Grindelwald než Johnny Depp, ale také jeho zradil scénář. Poněkud divné je, že film nijak nevysvětlil, proč Grindelwald vypadá úplně jinak než ve druhé části. Ne všichni diváci vědí, že studio Warner Bros. vyhodilo Deppa po jeho soudních problémech s ex-manželkou Amber Heard. I bez těch scén ale Grindelwald nedostává téměř vůbec prostor.

Doporučeno
Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech 7. února 2024 9:04

Neznáme jeho motivaci, jeho myšlenky či jeho emoce. Grindelwald je prostě zlý, protože byl v knihách o Harrym Potterovi vykreslený jako zlý čaroděj a tvůrci to víc nezkoumají. Nikoho asi nepřekvapí ani to, že zcela ignorují romantický vztah mezi ním a Brumbálem.

Z herců Judea Lawa a Madse Mikkelsena přitom přímo srší silná energie a vzájemná chemie na pozadí vztahu, jehož charakterová studie by přinesla filmu zajímavější děj než ten, který vypráví. Nebudeme si však lhát, nikdo nic takového asi neočekává, když se na výrobě těchto filmů podílí J. K. Rowlingová, která bývá častokrát kritizovaná za své homofobní a transfobní výroky.

Fantastic Beasts 3
Zdroj: Warner Bros.

Scénář nedává postavám potřebný prostor a nedokáže vůbec využít jejich zajímavých charakterových rysů. Credence v tomto filmu prakticky neexistuje, Grindelwald je zajímavý jen díky nesmírnému talentu Madse Mikkelsena a v pozadí je i Newt Scamander v podání skvělého Eddieho Redmayna. Naopak, jsou zde postavy, které ve filmu nemají co dělat (jak obrazně, tak doslovně).

Co se povedlo?

Co tedy funguje? Na film se velmi dobře kouká. Režisér David Yates se v rozmezí své filmografie neumí rozhodnout, zda je dobrý nebo průměrný režisér, ale u tohoto konkrétního filmu se mu docela daří. Fantastická zvířata 3 se mohou spolehnout na kvalitní vizuální zpracování, ať už je řeč o technických aspektech, nebo samotné prezentaci příběhu.

Doporučeno
RECENZE: Wonka je koncentrovaný vánoční zázrak a největší překvapení roku RECENZE: Wonka je koncentrovaný vánoční zázrak a největší překvapení roku 13. prosince 2023 11:00

Díky sympatickým postavám jsme se v kině nenudili, i když by jim prospělo, kdyby jim scénáristé lépe napsali humorné dialogy. Líbily se nám také vynikající nové postavy v podání Brumbálova bratra Aberfortha a učitelky obrany proti černé magii Lally. Škoda jen, že ani oni nedostali dostatek prostoru.

Pochválit můžeme i hudbu, která je snad nejvýraznější z celé trilogie a velmi pomáhá jak akčním scénám, tak dialogům. Zrovna je škoda, že tvůrci spoléhají na nostalgickou hudbu z původních filmů Harryho Pottera. Samostatnou pochvalu si zaslouží také herci, z nichž většina je úžasná. Zmiňovali jsme Redmayna, Lawa či Mikkelsena, ale vynikající byla i Jessica Williams jako Lally či Dan Fogler jako Jacob.

Fantastické zvery 3
Zdroj: Warner Bros.

Velmi se povedly i vizuální, počítačové triky. V některých scénách jsme cítili digitální pozadí, ale moc nám to nevadilo a efekty kouzlení byly velmi pěkné.

Konečně zajímavé čarodějnické souboje

Líbily se nám také čarodějnické souboje, které byly z celé trilogie nejlepší v této části. Tvůrci se konečně odhodlali vymyslet i nějaká nová kouzla a souboje vypadaly fakt efektně. Škoda, že jich nebylo víc a že se vlekla hlavní část filmu. Expozice, a tedy vysvětlení příběhového pozadí a setkání podstatných postav totiž trvá neuvěřitelnou půlhodinu, během které se ve filmu neděje nic podstatného.

Doporučeno
Netflix jede v prosinci bomby: Nebudeš vědět, na co dřív koukat. Přinášíme tipy na nejlepší filmy Netflix jede v prosinci bomby: Nebudeš vědět, na co dřív koukat. Přinášíme tipy na nejlepší filmy 1. prosince 2023 14:00

Tvůrcům se podařilo i několik osobitých scén, jako například ta s „kraby“. Studio Warner Bros. by však tuto sérii mělo opravdu přejmenovat, protože už vůbec není o zvířatech a je cítit, že jsou tam násilím. Divný je i podtitul Brumbálova tajemství, protože v tomto filmu žádná nemá.

Nebýt příšerného scénáře, mohlo to být jedno z největších překvapení roku. Takhle je to další zbytečný pokus vyždímat ze značky Harryho Pottera nějaké peníze a my doufáme, že pokud vznikne i další část, bude už poslední. Kvůli skvělému Madsovi Mikkelsenovi udělujeme pět a půl bodu z deseti, jinak by to bylo ještě méně.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse